Jäljellä (Jäljellä/Toisaalla, #1)
Keskiarvo 3.48
3.48 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (149)
Kirjahyllytilastot

Jäljellä

Salla Simukka
Julkaistu: maaliskuu 23, 2012 (Tammi)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia, nuoret
Avainsanat: kotimainen, topelius-palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 5 kpl)

Kansi: Ea Söderberg. Sidottu.

Topelius-palkinto 2013 (yhdessä Toisaalla-teoksen kanssa).

Oletko koskaan toivonut, että kaikki muut ihmiset vain katoaisivat? Kannattaa varoa, mitä toivoo. Vangitseva tarina ja huima visio tulevaisuuden Suomesta.

Emmi Aalto on 15-vuotias tyttö, joka kokee, ettei hän ole mitään. Koulussa hän ei ole löytänyt omaa lahjakkuusaluettaan, vaan on yhäkin pelkkä Potentiaali. Kotona perhe ei tunnu huomaavan häntä. Ystäviä hänellä ei ole koskaan ollutkaan. Emmi päättää karata, jotta hänestä tulisi edes tyttö, joka katosi. Mutta kun hän palaa karkumatkaltaan, kotona ei ole ketään. Eikä naapuritaloissa. Eikä koko kaupungissa. Kaikki ihmiset ovat kadonneet, vai ovatko?

Jäljellä on salaperäinen tarina lähitulevaisuuden maailmasta, jossa tavallisuus ei ole mitään. Se on myös jännittävä mysteeri, joka vyöryttää Emmin eteen suuria kysymyksiä. Mitä on tapahtunut? Kehen voi luottaa? Kuka on ystävä? Uskaltaako rakastua? Kuka lähettelee hänelle satuviittauksia ja mitä niillä yritetään sanoa? Jäljellä kertoo yksinäisyydestä, joka on mahdollista murtaa, ja rohkeudesta, joka löytyy pinnan alta.

Jäljellä-teoksen jatko-osa ja palapelin täydentävä pala Toisaalla ilmestyy syksyllä 2012.

Kirjatraileri Youtubessa.

"Salla Simukan nuortenromaani Jäljellä rakentaa hienosti kuvan maailmasta, jonne on jäänyt vain kourallinen nuoria. Ensi syksynä jatkoa saava kirja jättää tarinan pyörimään mielessäni." – Marjaana Roponen, Aamulehti 16.4.2012

"Simukka kuljettaa salaperäistä tarinaa hienosti. Yllätykset on perinteisen ovelasti asetettu lukujen loppuun, joten kirja on pakko hotkia liki kertaistumalta. Jännittävästi rakennetun juonen ja koukuttavan tunnelman lisäksi kirjassa ihastuttaa se luontevuus, jolla Simukka käsittelee painavia asioita." – Marjo Jääskä, Etelä-Saimaa 17.4.2012

"Tarinan perusjuoni, tyhjän maailman salaisuuden selvittäminen, soljuu tasaisesti eteenpäin kantavien teemojen lomassa. Nuoret ovat isojen kysymysten äärellä olemassaoloa, identiteetin rakentumista ja yksilön vapautta pohtiessaan." – Maria Loikkanen, Savon Sanomat, 24.4.2012

"Kirja on moniulotteinen kuvaus nuorten sielunmaisemasta sekä hämmennyksestä elämän ja oman itsensä kanssa. Kirja sopii erinomaisesti sekä tytöille että pojille." – Emma Saure, Virke 2012/2

muokattu 27.04.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

ArmonvuosiRajalla (Tarkoitettu-trilogia, #2)Täydellinen (Viallinen, #2)Outolintu (Outolintu-trilogia, #1)Perijätär (Valinta-sarja, #4)

Kirja-arvioita (10)

Katjuska avatar
Kirjoittanut
3.5
Aluksi kuvittelin tämän kirjan olevan tylsä. Ensimmäisen luvun jälkeen en enää ajatellut niin. Jäljellä kertoo uudenlaisesta(taas) maailmasta, jossa ihmiset on jaettu tiettyihin ryhmiin heidän persoonnallisuuden perusteella. On Numeerikkoja, Atleetikkoja, Aktivisteja, Dramaatikkoja ja vaikka kuinka paljon muitakin. On myös Potentiaaleja. Ihmisiä, joilla ei ole omaa erityistä lahjakkuus aluetta(tai sitten lahjakkuutta ei ole vielä löytynyt). Ihmisiä, jotka ovat tavallisia. ... (lisää)
Nage avatar
Kirjoittanut
3.5
Kirja oli mielstäni ihan ok, lopussa jäi kyllä häiritsemään se että kirja lopuui iha kesken. Toivotatvatsi toinen osa valoittaa vähän tätä ekaa.
Q_Black avatar
Kirjoittanut
3.0
Suomeen sijoittuvassa tarinassa on nuori Emmi, joka ajattelee olevansa kaikille näkymätön. Hänen perheensä ei huomaa häntä eikä kukaan halua olla hänen ystävänsä. Hän ei edes ole erityisen hyvä missään. Olisi kauhistuttavaa herätä samoissa asetelmissa kuin Emmi, joka huomaa yhtäkkiä olevansa yksin. Missään ei ole ketään, puhelimet ja muut yhteyslaitteet eivät toimi. Kirjassa on paljon teinielämään liittyviä ongelmia ja käyttäytymistä. Itsensä ja toisien ... (lisää)
Luinwen avatar
Kirjoittanut
3.0

Tunnelmallinen ja ajatuksia herättävä, mutta todella avoimeksi jäävä lähitulevaisuuteen sijoittuva nuortenromaani.

Lue koko arvostelu täältä: https://haaveenakirjailijanura.blogspot.fi/2017/01/kirja-arvostelu-salla-simukka-jaljella.html

Anneliana avatar
Kirjoittanut
1.5
Aivan järkyttävän tylsää kamaa. Hehkutettu taivaisiin, mutta jouduin pakottamaan itseni lukemaan loppuun. En suosittele, ellei rakasta pitkäveteistä tarinan kerrontaa, jossa koetellaan lukijan hermoja raastavilla tavoilla.
kesyrottafanitus avatar
Kirjoittanut
4.5
Haaveilin tämän kirjan ostosta pitkään ja loppujen lopuksi ostin tämän, sekä Toisaalla -kirjan. Jäljellä oli todella omaperäinen ja mielenkiintoinen kirja, joka oli ehkä jopa paras lukemani suomalainen scifikirja! Kirja oli kevyttä ja koukuttavaa luettavaa. Hahmot olivat kiinnostavia ja pidin todella paljon Emmistä ja Onervasta. Kirja oli jännä ja ennalta-arvaamaton ja kaikinpuolin hieno lukukokemus. Itseasiassa edes alku ei ollut tylsä, vaikka niin olisin voinut olettaa. Suosittelen lämpimästi, sillä Salla osaa asiansa!
Amethystus avatar
Kirjoittanut
3.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Janski_ avatar
Kirjoittanut
4.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Turquoise_fox avatar
Kirjoittanut
3.0
Jäin itse pohtimaan miltä tuntuisi herätä maailmassa yksin.Juonen idea oli todella hyvä, mutta toteutus ei ollut niin häikäisevä. Tunnelma tiivistyi kokoajan,mutta loppu jäi todella auki. Ei kirja nyt niin huono ollut mutta loppukuva vähän valju.
Matti Karjalainen avatar
Kirjoittanut
4.0
Lähitulevaisuuden maailmassa nuoret luokitellaan erilaisiin ryhmittymiin sen mukaan, mitkä ovat heidän suurimpia vahvuuksiaan ja määrittävät heidän tulevaisuutensa. Viidentoista vanha Emmi Aalto on kuitenkin poikkeus. Potentiaali, jolla ei ole mitään erityisiä vahvuuksia. Väliinputoaja, josta oma perhekään ei tunnu välittävän. Eräänä aamuna Emmi havahtuu tilanteeseen, jossa kaikki muut ihmiset vaikuttavat kadonneen jäljettömiin. Tampere on autioitunut ... (lisää)
Paikalla 38 vierailijaa
Uusin jäsen: Matilda Wilkus
Jäseniä yhteensä: 9724