Carmilla ja muita kertomuksia (Savukeitaan kauhuklassikot, #1)
Keskiarvo 3.70
3.70 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (10)
Kirjahyllytilastot

Carmilla ja muita kertomuksia

Sheridan Le Fanu
Julkaistu: helmikuu 20, 2012 (Savukeidas)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhugoottilainen kauhu, novellikokoelma
Avainsanat: 1800-luku, vampyyrit
Osallistu keskusteluun (viestejä 1 kpl)

Suomentanut Timo Hännikäinen. Nidottu.

Sisällys:

  • Vihreää teetä (Green Tea, 1872)
  • Carmilla (Carmilla, 1872)
  • Selonteko oudoista häiriöistä Aungier Streetillä (An Account of Some Strange Disturbances in Aungier Street, 1851)
  • Lapsi joka lähti haltijatarten matkaan (The Child That Went with the Fairies, 1870)

Irlantilainen Sheridan Le Fanu (1814–1873) on yksi merkittävimmistä viktoriaanisen ajan goottilaisten kauhu- ja mysteerikertomusten kirjoittajista. Hänen vaikutustaan voi verrata amerikkalaiseen aikalaiskirjailija Edgar Allan Poeen. Hän kirjoitti useita romaaneja ja pienoisromaaneja, mutta kenties parhaiten hänet tunnetaan novelleistaan.

Le Fanun kertomusten teho ei perustu shokkiefekteille, vaan pikemminkin hienovaraiselle tunnelman ja jännitteen rakentamiselle. Hänellä on tapana jättää tarinan merkittäviä yksityiskohtia avoimeksi, selittämättä. Mysteeri rakentuu monitulkintaisuudelle: oudot tapahtumat saattavat olla yliluonnollisia, mutta myös luonnollinen selitys on mahdollinen.

Timo Hännikäisen suomentama valikoima sisältää neljä Le Fanun pitkää novellia. Mukana on kirjailijan tunnetuin kertomus ”Carmilla”, joka on vaikuttanut suuresti myöhempään vampyyrikirjallisuuteen, kuten Bram Stokerin Draculaan, ja se on myös filmattu useasti. Tarinan tunnetuin elokuvamukaelma on Carl Theodor Dreyerin klassinen Vampyr (1932).

muokattu 31.03.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Friikkisirkus (Darren Shanin tarina, #1)Veren vangit (Vampyyrikronikat, #1)Vegasin vampyyri (Horror-sarja, #1)Sielujen järvi (Darren Shanin tarina, #10)Pimeyden ennustukset (Darren Shanin tarina, #7)

Kirja-arvioita (1)

Eija avatar
Kirjoittanut
4.0
Carmilla ja muita kertomuksia aloittaa Savukeitaan kauhuklassikko sarjan. Kyseessä on pieni pokkari ja sisältää suomentajan Timo Hännikäisen esipuheen ja neljä novellia. Tunnetuimmat kertomukset Carmilla ja Vihreää teetä on jo aiemmin suomennettu, mutta siitä on aikaa. Carmillassa on wanhan kauhutarinan viehätystä. Se on kertomus vampyyrinaisesta, joka kietoo pauloihinsa toisen nuoren neidon. Vihreää teetä kertomuksessa kuvataan skitsofreenisen ... (lisää)
Paikalla 38 vierailijaa
Uusin jäsen: Sander Jyrisaly
Jäseniä yhteensä: 9863