Talviverinen

@ Helena Waris
Talviverinen (Pohjankontu #3) - Helena Waris 7.98   34

Kannen kuva: Mikko Tuovinen ja Donald M. Jones. Sidottu, kansipaperi.

Kuvastaja-palkinto 2013.

Uljaita ukkosmiehiä, urheita neitoja, romantiikkaa ja hurttia sanailuhuumoria - muinaissuomalaista maisemaa hallitsevat vanhat mahdit ja ikiaikainen rakkaus.

Maailma on vääjäämättä kulkemassa kohti pitkää talvea. Vain vanhojen mahtien suojeluksessa oleva perhekunta – Ailegais, Arni ja Troi kumppaneineen ja lapsineen – voi selvitä talvesta. Muut ovat jo kokoontumassa yhteen matkatakseen kotiin, suuren veden taakse Pohjankontuun. Mutta joukosta puuttuu yksi: Troi, jonka ympärille koko sisarusten ja heidän perheidensä maailma kietoutuu. Mille teille Troi on harhautunut, pääseekö hän koskaan rakkaittensa luo? Vai viekö hänen kirouksensa, talviverisyys, häneltä hengen ennen sitä?

Kiitetty kolmiosainen fantasiasarja saa huikean päätöksen. Muinainen maailma kansantaruineen ja uskomuksineen, korpi- ja järvimaisemineen, tuntureineen ja pikku kylineen lumoaa kaikenikäiset.

Kirjailijan tekemä kirjatraileri Youtubessa.Keskustelu: Helena Waris (10 viestiä)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu tammikuu 18, 2013 (Otava)
Tietoja muokattu huhtikuu 27, 2017

Pohjankontu

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Uniin piirretty polku (Pohjankontu #1) 7.54   86
Sudenlapset (Pohjankontu #2) 7.82   53
Talviverinen (Pohjankontu #3) 7.98   34

Kirja-arviot & arvosanat

Orduuka
Arvosanat 289
Kirja-arviot 16
Viestit 11
helmikuu 12, 2013
8 / 10

Talviverinen on Pohjankontu-trilogian viimeinen osa, joka kertoo Troin tarinan melkein sieltä alusta melkein sinne loppuun. Tämä on hyvä asia, koska Troi on yksi niitä harvoja todellista mielenkiintoa edellisissä osissa herättäneistä hahmoista. Waris on pysytellyt tyylilleen uskollisena, eikä kielessä tai tarinan rakentelussa outoja yllätyksiä vastaan tulekaan. Ehkä tarinan keskittyminen juuri Troin elämään tekee siitä mielenkiintoisemman kuin aiemmista osista. Kyllä, tämä on ehdottomasti paras kolmesta ja enpä voi sanoa olevani yllättynyt, jos tämä Kuvastaja-palkinnon nappaa (kuten edeltäjät). Kirja on yhtä helppo- ja nopealukuinen kuin edelliset osatkin. Waris on myös saanut korjattua dialogia parempaan suuntaan ja nyt tarinan pystyi lukemaan ilman, että tarvitsee pysähtyä makustelemaan vuorosanoja pitkäksi aikaa. Dialogi toimii ihan hyvin ja uppoaa tarinaan vieden sitä häiritsemättä eteenpäin. Toisinaan tuntuu, että jotkin tilanteet, kohtaukset ja asiat ovat jotenkin ylimääräisiä. Ne tuntuvat väkisin kirjaan upotetuilta, tai sitten niiden merkitys tarinassa katosi minulta. Troin ”matkasta” kerrotaan jonkin verran jo edellisissä osissa. Jotkin asiat tietää jopa niin hyvin, että toisto tuntuu turhalta, kun tässä viimeisessä osassa kerrataan asiat vielä uudelleen. Kovin pahasti se onneksi ei häiritse ja toki saamme Troin elämästä paljon uuttakin tietoa. Tarinan loppu oli melko ennalta-arvattava, mutta… Ehkä se sopii tähän kirjaan, tähän kohtaan ja trilogian päätökseen. Suosittelen lukemaan tämän ehdottomasti kirjailijan tähän mennessä parhaan tuotoksen. Täydellisestä suorituksesta ei ole kyse, mutta aikaisempiin osiin nähden Talviverinen antaa jonkinlaisen käsityksen myös kirjailijan kehittymisestä ja kasvusta työssään.

StaCa
Arvosanat 27
Kirja-arviot 15
Viestit 278
tammikuu 29, 2014
8 / 10

Ajallisesti Talviverinen sijoittuu kahden edellisen lomaan. Siinä paikoitellen kerrataan ensimmäisen ja toisen tapahtumia, tällä kertaa erään trilogian keskushenkilön, Troin, näkökulmasta. Se siis nivoo trilogian kasaan, ja sulkee tapahtumat, jotka Sudenlapsissa jäivät hieman auki. Talviverinen oli lukukokemuksena mielestäni trilogian paras osa, toisinaan vahva ja suorastaan ahdistava. Mutta jäin miettimään syytä, miksi se oli irrotettu erilliseksi kirjaksi. Tavallaan olisin halunnut nähdä sen lukuina edellisissä osissa. Ja sitten kuitenkin... toimi se näinkin.

Okrariina
Okrariina
Arvosanat 44
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 4, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Wanda
Wanda
Arvosanat 223
Kirja-arviot 0
Viestit 73
syyskuu 11, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Serafia Alho
Serafia Alho
Arvosanat 63
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 19, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Kiraze
Kiraze
Arvosanat 53
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 28, 2019
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Siiri Saarinen
Siiri Saarinen
Arvosanat 9
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 19, 2018
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
anmamat
anmamat
Arvosanat 104
Kirja-arviot 19
Viestit 0
kesäkuu 28, 2018
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Kuunliekki
Kuunliekki
Arvosanat 209
Kirja-arviot 1
Viestit 279
tammikuu 16, 2017
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
MustaParonitar
MustaParonitar
Arvosanat 292
Kirja-arviot 34
Viestit 0
marraskuu 1, 2016
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle