Alkuteos ilmestynyt 2011. Suomentanut Tero Valkonen. Sidottu.
Kun J. R. R. Tolkien (1892–1973) kirjoitti esikoisromaaniaan Hobitti eli Sinne ja takaisin, hänestä oli kehkeytynyt jo varsin etevä amatööritaiteilija. Vuonna 1937 julkaistu ensipainos sisälsi tekijän luomat kymmenen mustavalkopiirrosta ja kaksi karttaa sekä sidoksen ja suojapäällyksen. Hobitin myöhempiin painoksiin lisätyt kauniit akvarellityöt kuuluvat Tolkienin kuvataidetuotannon parhaimmistoon. Miljoonat lukijat ovat Tolkienin Hobitti-kuvituksen perusteella mieltäneet, miltä Bilbo Reppuli ja hänen maailmansa näyttävät, ja lukuisat muut Tolkien-kuvittajat ovat saaneet vaikutteita tekijän omasta vahvasta visuaalisesta näkemyksestä.
Hobitin 75-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistava komea taidekirja sisältää kaikki J. R. R. Tolkienin Hobittia varten luomat kuvat luonnoksineen. Yli 100 originaalipiirrosta, joista osa julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa, avaavat uusia ulottuvuuksia tämän viehättävän fantasiaklassikon sadunomaiseen maailmaan: henkilöhahmoihin, rakennuksiin ja maisema-arkkitehtuuriin.
Teoksen asiantuntevan tekstin ovat laatineet johtavat Tolkien-tutkijat ja -bibliofiilit Wayne G. Hammond ja Christina Scull. He ovat aiemmin mm. kirjoittaneet Tolkienin oman kuvitustaiteen perusteoksen J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator (1995) ja toimittaneet julkaisukuntoon Tolkienin sadun Roverandom (WSOY 2001).
Arvosteluotteita:
”Taidekirja on komea lisä jokaisen Tolkien-fanin kirjahyllyyn.” - Niina Holm, Episodi
Arvosana kirjalle
J. R. R. Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien [-ki:n] (1892–1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä. Etelä-Afrikassa brittiläiseen perheeseen syntynyt Tolkien muutti jo kolmevuotiaana Englantiin ja varttui Birminghamin lähistöllä Sareholen myllyn tienoilla. Tämä rauhaisa lapsuudenmaisema näkyy hänen kirjojensa hobittien vehreissä asuinsijoissa. Elämäntyönsä Tolkien teki Oxfordissa anglosaksin sekä englannin kielen ja kirjallisuuden professorina 1925–59. Jo nuorena miehenä hän kuitenkin kiinnostui muinaisista taruista, muun muassa Kalevalasta, ja omien haltiakielten luomisesta. Tolkien halusi ryhtyä kirjoittamaan tarustoa, ja tästä ajatuksesta kehittyi vähitellen suuri tarukokoelma, Silmarillion, jota Tolkien hioi koko aikuisikänsä ajan.
Tolkien kertoi myös paljon satuja neljälle lapselleen ja näistä syntyi hänen esikoisromaaninsa Hobitti (1937), etsintäretki, jossa pienikokoinen hobitti Bilbo Reppuli, 13 kääpiötä ja velho Gandalf lähtevät vaatimaan takaisin lohikäärme Smaugin anastamaa kulta-aarretta. Tolkien kirjoitti kymmenen vuoden ajan seuraavaa romaaniaan, yli tuhatsivuista järkälettä Taru sormusten herrasta (1954–55). Romaani kertoo hyvän ja pahan taistelusta ja siitä kuinka kaikista pienimmätkin voivat kyetä suuriin urotöihin. Tolkien yhdisti eeppiseen seikkailutarinaan aineksia Silmarillion-taruistaan. Tuloksena oli ainutlaatuinen teos, joka on säilyttänyt suosionsa lukijapolvelta toiselle ja poikinut kokonaisen kirjallisuuden lajityypin. Sormusten herraa on myyty arviolta 150 miljoonaa kappaletta ja Hobittia 100 miljoonaa.