Animaattori

@ Andrei Volos
Animaattori - Andrei  Volos 6.76   4

Alkuteos ilmestynyt 2004. Suomentanut Anton Nikkilä. Kansi: Satu Kontinen. Sidottu, kansipaperi.

Bolšaja kniga -palkintoehdokas 2006.

Animaattori on fiktiivinen kuvaus vuonna 2002 tapahtuneesta Moskovan teatterikaappauksesta, jossa tšetšeeniterroristit ottivat satoja panttivankeja ja vaativat Venäjän välitöntä vetäytymistä Tšetšeniasta. Kaappaus päättyi vasta, kun Venäjän poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön teatteriin. Rynnäkössä kuoli yli 100 panttivankia.

Andrei Volos on valinnut aiheekseen terrorismin. Hän on punonut synkistä aineksista mukaansatempaavan, mielikuvituksellisen kudelman, josta ei puutu fantasiankaan piirteitä. Volos kertoo, miltä 17-vuotiaasta muslimiterroristista tuntuu hetkeä ennen kuin hän räjäyttää pomminsa täydessä linja-autossa. Hän kuvaa myös terroristin vieressä istuvan pahaa-aavistamattoman miehen mielenliikkeitä. Keskeisellä sijalla romaanissa on Sergei Barmin -nimisen miehen hulvaton ja traaginen tarina. Sergei on ammatiltaan animaattori, mutta hän ei suinkaan tee piirroselokuvia, vaan hänen tehtävänsä on eläytyä äskettäin loppunsa kohdanneiden ihmisten tunteisiin ja sielunelämään.

”Andrei Volos kirjoittaa elegantisti – romaani perustuu kontrasteihin: hillitty tarina animaattorista (jonka ulkoinen viileys kätkee helvetillisen väsymyksen emotionaalisesti näännyttävään työhön) limittyy voimakkaisiin kuviin vieraiden ihmisten elämistä ja kuolemista.

Andrei Volos on sijoittanut Animaattorin tapahtumat tulevaisuuteen, jossa ei ole opittu herättämään kuolleita henkiin, vaan elollistamaan, animoimaan, vainajien jonkinlainen syvin olemus. – – Pohtia ihmisen sielua ja kohtaloa eläytyvästi siinä on kirjailijan tehtävä.” – Sibirskije Ogni


Luokitus: Scifi Mainstream


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu maaliskuu 27, 2012 (Bazar)
Alkuperäinen nimi 'Animator'
Tietoja muokattu maaliskuu 31, 2017

Kirja-arviot & arvosanat

Lupus
Lupus
Arvosanat 687
Kirja-arviot 4
Viestit 116
syyskuu 29, 2016
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Hiistu
Hiistu
Arvosanat 582
Kirja-arviot 12
Viestit 3458
kesäkuu 12, 2013
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle