Omituisia

Seppo Jääskeläinen
Julkaistu: toukokuu 30, 2012 (Ivan Rotta)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, mainstream, novellikokoelma
Avainsanat: kotimainen

Kansikuva: Kalle Pyyhtinen. Nidottu.

Lahtelaiskirjailijan 14. fiktiivinen teos on nimensä veroinen, uuden alueen valloittava lyhytproosakokoelma, jonka oikukkaat tarinat kyseenalaistavat jähmeät tavat hahmottaa maailmaa. Jääskeläiseltä on totuttu lukemaan romaaneja sodasta, rikoksista, ihmissuhteista ja omasta elämästä.

”Omituisia” kuvaa mahdollisia ja mahdottomia tilanteita yhdistelemällä todellisuutta ja unenomaista menneisyyttä. Lähtökohta on usein realistinen asetelma, joka viedään absurdeihin johtopäätöksiin, tai paradoksi, josta avautuu kokonainen fantasiamaailma. Teoksen alkuosassa fabulistin laukkaava mielikuvitus loihtii maagisia tarinoita, joista kuvastuu uneksivan kertojan viehtymys muinaisiin taruihin ja harhaoppeihin.

Kansanuskomuksista siirrytään poliittiseen satiiriin, joka kerrotaan ilman poliittista painolastia. Kokoelma päättyy laitostuneen ja marginalisoituneen yksilön sielunmaisemaan. Väkivalta ja juonittelu kuvataan lakonisesti. Inhimillisen rujot henkilöt ovat kaukana ehjistä ja kokonaisista.

muokattu 01.11.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Aarnihauta ja muita kertomuksiaTarinoita tuonpuoleisistaSanasinfonia: Novelleja SibeliuksestaElämä elämältäVillijoutsenet ja muita kertomuksia
Paikalla 1 jäsen ja 55 vierailijaa
Mustelmann
Uusin jäsen: Doora
Jäseniä yhteensä: 9858