Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla

@ Catherynne M. Valente
Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Satumaa #1) - Catherynne M. Valente 7.80   60

Kuvittanut Ana Juan. Alkuteos ilmestynyt 2011. Suomentanut Sarianna Silvonen. Sidottu.

Locus-palkinto (paras nuortenkirja) 2012, Kirkus Reviews Best Teen Books of the Year 2011. Mythopoeic-palkintoehdokas 2012, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2014.

TAIANOMAINEN TARU KAIKENIKÄISILLE

Kerää rohkeutesi, tartu toiveisiin, ota mukaan rahtunen onnea ja valmistaudu lähtemään aivan ainutlaatuiselle matkalle...

Kaksitoistavuotias Syyskuu asuu Omahassa ja elää ihan tavallista elämää, kunnes eräänä päivänä hänen isänsä lähtee sotaan ja äitinsä töihin. Syyskuu kohtaa Vihreän tuulen (joka on ottanut vihreätakkisen herrasmiehen hahmon), joka kutsuu hänet seikkailuun kertoen että Satumaassa tarvitaan tytön apua.

Satumaan uusi markiisitar on nimittäin kovin arvaamaton, ja vain Syyskuu voi hakea markiisittaren himoitseman talismaanin lumotusta metsästä – muuten markiisitar tekee elämän Satumaassa erittäin hankalaksi sen asukeille. Syyskuu onkin juuri saanut uusia ystäviä kuten kirjoja rakastavan lohikäärmeen sekä kummallisen pojan nimeltä Lauantai.

”Kirja jonka ei haluaisi loppuvan. – Publishers Weekly

Värikäs, monitahoinen ja ikimuistoinen. – Kirkus

Tämä kirja on yksinkertaisesti kultakaivos. – Booklist

"Loistelias tasapainoilu modernismin ja viktoriaanisen sadun välillä, lämmöllä ja viisaudella kirjoitettuna." – Neil Gaiman

Hauska, sydämeenkäyvä ja ajatuksia herättävä. – Horn Book

”Rohkeudesta, vastuusta ja ystävyydestä kertova kasvutarina, jonka älyllinen ja kielellinen kekseliäisyys ihastuttavat ikään katsomatta.” – Tähtifantasia-palkintoraati
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu helmikuu 14, 2013 (Gummerus)
Tietoja muokattu joulukuu 7, 2022

Satumaa

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Viisiosainen sarja, jonka suomentaminen jätettiin kesken.

Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Satumaa #1) 7.80   60
Tyttö joka putosi Satumaan alle ja juhli varjojen valtakunnassa (Satumaa #2) 7.80   25

Kirja-arviot & arvosanat

Luinwen
Arvosanat 234
Kirja-arviot 104
Viestit 96
tammikuu 8, 2014
10 / 10

Jos pidät sellaisista kirjoista kuin Tarina vailla loppua, Liisa Ihmemaassa, Narnian tarinat tai Ozin velho, tulet rakastamaan myös tätä kirjaa. Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri on täynnä viittauksia klassisiin satuihin samalla ollen klassinen satu itsekin. Se on täynnä värejä ja yksityiskohtia ja seikkailuja, ja loppua kohden myös vaaroja ja jännitystä. Omalla tavallaan tarinasta tulee mieleen myös Abarat -kirjat; tässä vain on vähemmän väkivaltaa ja kauhua. Romaanin kieli on ihastuttavan kirjavaa ja sen vanhahtavasta tyylistä tulee todellakin mieleen kaikki lapsuuden ihanat kirjat. Satumaa on täynnä kauniita yksityiskohtia ja mieleenpainuvia hahmoja. Kirja kertoo ystävyydestä, lapsuudesta, aikuistumisesta, saduista ja seikkailemisesta lempeästi ja liikoja osoittelematta. Jotta tästä kirjasta voisi nauttia, ei tarvitse olla lapsi; siihen tarvitsee vain sopivan määrän lapsenmielisyyttä.

Matti Karjalainen
Arvosanat 469
Kirja-arviot 145
Viestit 4
tammikuu 4, 2014
7 / 10

Syyskuu-nimisen tytön ikkunasta pölähtää eräänä päivänä sisään vihreään tupakkatakkiin pukeutunut, leopardilla ratsastava Vihreä tuuli, joka pyytää tyttöä matkustamaan kanssaan Satumaahan. Siitä alkaa merkillinen seikkailu, jonka aikana Syyskuu kohtaa muun muassa louhikäärme A-L:n, pikkuruisen Kuoleman, maridipojan nimeltä Lauantai, saippuasta tehdyn golemin ja julmiin otteisiin tarvittaessa turvautuvan Satumaan hallitsijan, Markiisittaren. Catherynne M. Valenten "Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla" (Gummerus, 2013) on merkillinen ja takuulla käännetyn fantasian valtavirrasta poikkeava romaani, jota itse Neil Gaiman on kehunut verraten sitä "modernismin ja viktoriaanisen sadun" välimaastoon sijoittuvaksi "loistoteokseksi". En oikein tiedä, mitä romaanista pitäisi viime kädessä ajatella. Kesti aikansa ennen kuin pääsin tarinaan sisälle. Lewis Carrollista muistuttavien kummallisten hahmojen marssi ei oikein vetänyt puoleensa, mutta loppua kohti kirja parani kun tarina alkoi saada synkempiä piirteitä. Lisäksi osa henkilöistä, kuten kirjastoa isänään pitävä louhikäärme A-L ja Kuolema, olivat varsin kiehtovia. "Kuka sinä olet" "Olen Kuolema", sanoi olento. "Eikö se ole ilmiselvää?" "Mutta olet niin pieni!" "Vain siksi, että sinäkin olet pieni. Olet nuori ja kaukana kuolemastasi, ja niinpä minäkin näytän joltakin, jonka näet pitkän matkan päästä - pieneltä ja harmittomalta. Olen kuitenkin aina lähempänä kuin miltä näyttää. Kun kasvat isoksi, minä kasvan kanssasi, kunnes lopussa seison valtavana ja synkkänä vuoteesi äärellä, ja sinä suljet silmäsi, jotta et näkisi minua. (s. 209) Valenten romaania on verrattu ainakin edellä mainittuun "Liisaan ihmemaassa", eikä aivan syyttä. Kuvituksestakin kyseinen klassikkoteos tuli mieleen. Lukiessani tulin ajatelleeksi myös Michael Enden "Tarinaa vailla loppua", joskin sen lukemisesta on niin paljon aikaa, etten voi olla ihan varma pitävätkö mielikuvani lainkaan paikkaansa. Romaanin ensisijaisen kohderyhmän määrittely on vähän vaikeaa, ja erityisen mielelläni kuulisin lapsilukijoiden kommentteja kirjasta. Luulisin itse, että tästä innostuisivat eniten vähän varttuneemmat lukijat.

Eija
Arvosanat 1225
Kirja-arviot 330
Viestit 1200
maaliskuu 27, 2013
6 / 10

Juonen sisältö on runsas ja vauhdikas. Heti alkuun väistämättä tuli mieleen Liisan seikkailut Ihmemaassa - Valenten Satumaa on kummallinen paikka. Tarinaan on sisällytetty mukaan kohtia useista taruista, mutta tarinan runsaslukuiset ajatukset ovat nykyaikaan peilautuvia. Tarina sisältää opetuksia niin kuin kunnon sadut pitääkin, mutta esiin tuotuja asioita ei alleviivata vaan upotetaan tarinan sisälle ja ajatukset on sieltä löydettävä. Kirja soveltuu melkein kaiken ikäisille, mutta ehkä vanhemmat lukijat löytävät tarinaan upoteut ajatelmat paremmin kuin ihan nuorimmat. Kuvitus on kiva lisä - kuvitukset tuovat kirjalle aina lisäarvoa silmissäni. Mukava kirja, mutta en hullaantunut siihen niin, että jatko-osiin välttämättä tulen tarttumaan.

Nafisan
Arvosanat 666
Kirja-arviot 93
Viestit 197
joulukuu 2, 2013
8 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
Jossu89
Jossu89
Arvosanat 467
Kirja-arviot 11
Viestit 0
syyskuu 9, 2018
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Lupus
Lupus
Arvosanat 687
Kirja-arviot 4
Viestit 116
heinäkuu 3, 2017
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Alisa_
Alisa_
Arvosanat 48
Kirja-arviot 0
Viestit 0
maaliskuu 5, 2017
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Wind
Wind
Arvosanat 418
Kirja-arviot 13
Viestit 601
helmikuu 17, 2017
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Arra
Arra
Arvosanat 198
Kirja-arviot 4
Viestit 0
lokakuu 23, 2015
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Darknikato
Darknikato
Arvosanat 475
Kirja-arviot 2
Viestit 0
elokuu 18, 2015
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle