Sokeanäkö
Keskiarvo 3.49
3.49 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (53)
Kirjahyllytilastot

Sokeanäkö

Peter Watts
Julkaistu: kesäkuu 7, 2013 (Gummerus)
Alkuperäinen nimi: Blindsight
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifikova scifi
Avainsanat: avaruusmatkat, tähtivaeltaja-palkinto, vampyyrit

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Kannen suunnittelu: Jussi Kaakinen. Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkinto 2014. Hugo-palkintoehdokas 2007, Campbell-palkintoehdokas 2007, kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (sf-kirjat) 2007.

65 000 vierasta taivaankappaletta iskeytyy maan ilmakehään ja palaa tuhkaksi. Seuraa hiljaisuus ja maailma pidättelee henkeään, kunnes aurinkokunnan ulkoreunaa kiertävä luotain havaitsee heikon signaalin. Joku on tulossa käymään.

Vieraita varten kootaan vastaanottokomitea: Kielitieteilijä, jonka aivot ja persoonallisuus ovat jakautuneet neljään osaan. Biologi, joka on ympännyt itseensä niin paljon teknologiaa, että näkee röntgensäteet ja maistaa ultraäänen. Hiiliplatinalla vahvistettu pasifistisotilas. Synteetikko, jonka toinen aivopuolisko on korvattu istutteilla ja jonka tehtävä on todentaa, tallentaa ja välittää. Ja joukon johtaja, geenitekniikan ja sarjamurhaajien veren avulla uudestisynnytetty muinaisen ihmissaalistajarodun edustaja, vampyyri.

Näiden kummajaisten käsiin maailma uskoo kohtalonsa, vaikka tuntuu siltä, että he ovat oudompia kuin vieraat, joita heidät lähetetään kohtaamaan.

Todellinen mestariteos! – Science Fiction Weekly

Mieletön romaani. – Booklist

Watts kehittelee vaivattomasti tieteen viimeisimpiä mahdollisuuksia ja teorioita mieleenpainuvien henkilöhahmojensa avulla. – Washington Post

Haastavaa, älyllistä kovaa scifiä. Watts lisää perinteiseen vieraita ulkoavaruudesta -tarinaan omaperäisiä ja kauhistuttavia ainesosia. Sokeanäkö yhdistää seikkailullisen toiminnan ja vieraan todellisuuden kuvaukset kiinnostaviin tietoisuuden luonnetta koskeviin pohdiskeluihin. – Publishers Weekly

Sokeanäkö on mestariteos, joka on muokannut perinteistä tarinaa ensimmäisestä kosketuksesta pysyvästi. Peter Wattsin muukalaiset eivät ole hassusti maskeerattuja ihmisiä eivätkä inhimillisen käsityskyvyn ylittäviä monoliitteja – ne ovat jotain täysin uutta ja äärettömän paljon häiritsevämpää, ne pakottavat meidät kohtaamaan epämiellyttäviä totuuksia tietoisuudesta, sen olemuksesta ja kehityksestä. – Charles Stross

Visionäärinen romaani vierauden käsitteestä ja tietoisuuden merkityksestä.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

muokattu 17.10.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

HiekkaTuulen laakson Nausicaä 4 (Tuulen laakson Nausicaä, #4)Imperiumin vastaisku (Tähtien sota -trilogia, #2)Ihmiskunnan iltaKädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita

Kirja-arvioita (2)

Vumpalouska avatar
Kirjoittanut
5.0
Sokeanäkö on yksi nautinnollisimmista lukukokemuksistani pitkään aikaan. 2000-luvun loppuvuosille sijoittuva kirja edustaa kivenkovaa scifia ja esittelee useita teknologisia ja yhteiskunnallisia muutoksia, joiden voi hyvinkin kuvitella olevan mahdollisia ennen kuluvan vuosisadan loppua: Tekoälyt ja kyborgit ovat syrjäyttämässä muokkaamattomat ihmiset, joista yhä suurempi osa siirtyy vapaaehtoisesti "Taivaaseen", Matrixin kaltaiseen virtuaalitodellisuuteen, jossa he voivat rakentaa ... (lisää)
HourglassEyes avatar
Kirjoittanut
3.5
Ymmärrän miksi tämä on voittanut esim. Tähtivaeltajan; teksti on haasteellista ja juoni yllättävä. Ja vaikka omalla kohdallani (suuri) osa käytetystä termistöstäkin meni yli ymmärryksen, ei se estänyt kokonaisuuden tajuamista. Simppelisti sanottuna hyvää scifiä! Kirjan loppu sisältää paljon Wattsin käyttämiä/selittämiä lähteitä - joista näistäkin suurin osa menee ohi sektoriin ;) - mutta sitä yhtä joka minua jäi kiinnostamaan ei mainittu... ...joten jos ... (lisää)
Paikalla 53 vierailijaa
Uusin jäsen: Jyri Kyrönlahti
Jäseniä yhteensä: 9667