Ragnarök: Jumalten tuho
Keskiarvo 3.37
3.37 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (26)
Kirjahyllytilastot

Ragnarök: Jumalten tuho

A. S. Byatt
Julkaistu: maaliskuu 15, 2013 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Ragnarok: The End of the Gods
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, mainstream
Avainsanat: skandinaavinen mytologia
Osallistu keskusteluun (viestejä 2 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2011. Suomentanut Titia Schuurman. Sidottu, kansipaperi.

Pieni tyttö evakuoidaan toisen maailmansodan aikana englantilaisen teräskaupungin rikinkatkusta maaseudun arkiseen paratiisiin. Kevätesikoiden, tuhatkaunojen ja koiranruusujen keskellä laiha lapsi kaipaa Pohjois-Afrikassa taistelevaa isäänsä ja saa luettavakseen skandinaavisia jumaltaruja. Myyttiset tarinat kertovat siitä, miten eräs maailma syntyi, täyttyi maagisista ja mahtavista olennoista ja kohtasi sitten loppunsa. Todellisen lopun. Kaiken lopun.

Samalla tavoin kuin tarinoiden sotaisat, ahneet ja typerät jumalat tietävät, että heidän päivänsä ovat luetut, laiha lapsi tietää, että hänen isänsä ei koskaan palaa. Liekehtivätukkainen isä mustassa lentokoneessaan kiitää taivaalla Odinin ajomiehenä niin kauan kuin maailman ympärille hitaasti kiertyvä Jörmungandr-käärme ei yllä puremaan häntäänsä. Vain siihen asti antaa odottaa itseään Ragnarök, jumalten tuho.

Booker-palkitun A. S. Byattin skandinaavisten myyttien uudelleentulkinta nivoo sodan, luonnon tuhoutumisen ja taistelevat jumalat huikeaksi kirjalliseksi elämykseksi. Riisutun runollinen kerronta ei selitä, saarnaa eikä tavoittele vertauskuvallisuutta. Se yksinkertaisesti osoittaa, miksi A. S. Byatt on aikamme suuria kertojia.

"Kuka kaipaa jumalia, kun meillä on Byattin kaltaisia taiteilijoita?" – The Observer

"Perinteisen romaanin ahtaasta muodosta irrottautuneen Byattin proosa ei ole koskaan ollut yhtä kesyttömän kaunista." – Daily Telegraph

muokattu 18.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Virkamies ja kuolemaPenelopeia: Penelopen ja Odysseuksen myyttiKäveltävä takaperinTuhat ja kaksi yötäYön lapsi
Paikalla 62 vierailijaa
Uusin jäsen: Päivi Tolmunen
Jäseniä yhteensä: 9584