Linnake (Ensimmäinen siirtokunta -trilogia #2) - Justin Cronin 7.78   66

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Kimmo Paukku. Graafinen suunnittelu: Mika Tuominen. Kuvamateriaali: WSOY:n kuva-arkisto, Mika Tuominen. Sidottu, kansipaperi.

Goodreads Choice Award (paras kauhukirja) 2012.

"Kirjallinen supertrilleri, jonka henkilöhahmot ja juoni vievät mennessään." – The New York Times Book Review

Vuosi nolla. Luhistuvan Amerikan raunioissa kourallinen henkiinjääneitä kohtaa toisensa. Yhdessä he pyrkivät kohti turvaa vastassaan ylivoimaiset viraalit, vampyyrinkaltaiset elävät kuolleet.

Vuosi 97 jv. Vihollinen on kehittynyt, ja sillä on uusi, entistäkin synkempi päämäärä – ei pelkästään ihmiskunnan tuhoaminen vaan jotain paljon kauheampaa. Voittaakseen taistelun ihmisten vastarintaliikkeen on murtauduttava Iowan jäisille lakeuksille rakennettuun linnakekaupunkiin ja tuhottava elävien kuolleiden kaksitoista kauhistuttavaa johtajaa. Apunaan ja salaisena aseenaan heillä on iätön Amy-tyttö sekä peloton ja väsymätön soturi Alicia – molemmat puoliksi viraaleja ja puoliksi ihmisiä. Pystyvätkö hekään auttamaan viimeisiä eloonjääneitä heidän tehtävässään?

*

Justin Croninin kolmiosaisen romaanisarjan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, Amerikan mantereelle. Maailmanloppu käynnistyy kun biologinen koe riistäytyy käsistä ja irti päässyt virus muuttaa valtaosan ihmisistä vampyyrin kaltaisiksi, verenhimoisiksi pedoiksi – viraaleiksi. Viraaleja johtaa kaksitoista entistä rikollista, jotka virus on muuttanut yliluonnollisen voimakkaiksi, hirviömäisiksi olennoiksi ja joilla on telepaattinen kontrolli alaisiinsa.

Eloonjääneet onnistuvat perustamaan siirtokuntia, turvapaikkoja, joista osa tuhotaan ja osa selviytyy. Ihmiskunnan rippeet taistelevat viraaleja vastaan johtajanaan ja viimeisenä toivonaan mystinen Amy-tyttö.

Vasta myöhemmin ihmisille alkaa valjeta, että ainoa keino selviytyä on tuhota viraalien kaksitoista johtajaa.

Taistelu ihmiskunnan tulevaisuudesta kulminoituu Iowan karuissa maisemissa, Kotimaaksi kutsutussa linnakekaupungissa, jossa Guilder-niminen hirmuvaltias valmistelee viraalijohtajille lopullista turvapaikkaa.

Sarjan avausosa Ensimmäinen siirtokunta (2010) sai ihastuneen vastaanoton niin kriitikoilta kuin suureltakin yleisöltä, ja supersuosion saavuttaneen seikkailun jatko-osaa on odotettu malttamattomana.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 3, 2013 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Twelve
Tietoja muokattu joulukuu 11, 2022

Ensimmäinen siirtokunta -trilogia -kirjasarja

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Sarjalla ei ole suomenkielistä nimeä.

Ensimmäinen siirtokunta (Ensimmäinen siirtokunta -trilogia #1) 8.18   142
Linnake (Ensimmäinen siirtokunta -trilogia #2) 7.78   66
Peilikaupunki (Ensimmäinen siirtokunta -trilogia #3) 7.46   32

Kirja-arviot & arvosanat

LongWalk
Arvosanat 43
Kirja-arviot 35
Viestit 47
tammikuu 9, 2014
8 / 10

Myöskin omasta mielestäni kirja oli hieman vaikeaselkoisesti kirjoitettu. Luettuani huomasin että kirjan lopussa, ennen kiitoksia, on luetteloita joissa tiivistetysti esiteltiin kirjassa esiintyviä hahmoja, esim. "Amy Harper Bellafonte. Tyttö tyhjyydestä". Niistä olisi kaiketi voinut olla jotain apua mutta eivät pelasta osittain varsin haastavaksi muuttuvaa lukemista kun saman luvun (vai alakappaleen) sisällä saatetaan useasti vaihtaa kertojaa ja kerrottavia henkilöitä, ehkä jopa siirrytään ajassa. Ei yllä ensimmäisen osan tasolle. arvosana 3,5-4 väliltä.

Eija
Arvosanat 1172
Kirja-arviot 330
Viestit 1005
tammikuu 4, 2014
8 / 10

Alussa on lyhyt katsaus Ensimmäisen siirtokunnan vaiheista. Varsinaisesti tarina alkaa vuosi Nollasta eli ajasta kun viraalit pääsivät valloilleen. Tätä jaksoa kesti noin kolmanneksen kirjasta ja ensimmäisen osan tapahtumien ei tarvitse olla mitenkään muistissa. Seuraavana on lyhyt jakso Texasissa sijaitsevan maanviljely yhdyskunnan tapahtumista 79 vuotta myöhemmin. Sitten päästään jatkamaan Ensimmäisen siirtokunnan jälkeisiä tapahtumia vuoteen 97, eli noin 5 vuotta myöhempään ajanjaksoon mihin Ensimmäinen siirtokunta loppui. Viimeinen osuus on rakennettu Ensimmäisen siirtokunnan ja kirjan kahden ensimmäisen jakson perusteella. Kirjan rakenne on hyvin mietitty ja lukiessa ei häirinnyt se, ettei tarkasti muistanut kaikkia Ensimmäisen siirtokunnan tapahtumia. Osaltaan asiat olivat muutenkin pimennossa 5 vuoden kertomatta jääneen jakson vuoksi, mutta asiat selvisivät tarinan lomassa kyllä. Ainoastaan olisin toivonut, että olisin muistanut paremmin Wolgastin ja Anthony Carterin vaiheista. Kuten edellinenkin osa Linnake on jännittävä, kerronta on erinomaisen sujuvaa ja hyvin kirjoitettua. Tarina on kuitenkin ”vain” viihdettä ja henkilöitä ei kovin omaperäisiksi voi luonnehtia (viittaan tässä lähinnä kirjan ensimmäiseen jaksoon). Tarina ei ole myöskään uskottava – liian kätevästi kaikki loksahtaa kohdalleen, sattumia on liikaa. Samoihin ongelmiin törmäsi jo Ensimmäisessä siirtokunnassa, mutta en antanut niiden häiritä lukukokemusta kummassakaan kirjassa. Lopputuloksena on oikein viihdyttävä lukupaketti ja ehdottomasti viimeinen osa on luettava.

Feeniksi
Arvosanat 13
Kirja-arviot 3
Viestit 0
marraskuu 6, 2013
5 / 10

Liian scifi makuuni. Vaikea juonen kulku.

Nekrataal
Arvosanat 32
Kirja-arviot 1
Viestit 22
syyskuu 26, 2013
8 / 10

Kirja ei ihan yllä ensimmäisen osan tasolle, mutta lähelle kyllä. Pidän siitä kuinka kirjassa kerrotaan jokaisen, juonen kannalta vähänkin merkittävän hahmon tarina erittäinen tarkasti, ja siitä kuinka ne sitten liittyvät juoneen ja toisten hahmojen tarinoihin.

Nage
Arvosanat 126
Kirja-arviot 126
Viestit 0
syyskuu 17, 2013
8 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
tammikuu 13, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
lokakuu 27, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
huhtikuu 7, 2019
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
heinäkuu 23, 2018
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
marraskuu 14, 2017
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle