Painovoiman sateenkaari

Thomas Pynchon
scifi, mainstream
Painovoiman sateenkaari - Thomas Pynchon5.80

Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Juhani Lindholm. Kansi ja graafinen suunnittelu: Jenni Saari. Jälkisanat: Tiina Käkelä-Puumala. Sidottu, kansipaperi.

National Book Award 1974, William Dean Howells -mitali 1975. Nebula-palkintoehdokas 1973. Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50 -listalle 2000. Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2015, Mikael Agricola -palkintoehdokas 2015.

Salaperäisen Thomas Pynchonin magnum opus, kolossaalinen Painovoiman sateenkaari uhmaa määrittelyjä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin toisen maailmansodan loppuun ja kiertyvät salaperäisten V-2-pommien ympärille. Tapahtumapaikkoina ovat Lontoo ja muukin Eurooppa. Mutta mitä kaikkea muutakin Painovoiman sateenkaari on – mitä se ei olisi!

Uskomaton, lähes ensyklopedistinen tapahtumien, teemojen, henkilöhahmojen ja kertojanäänien kirjo, joka yllättää, hämmästyttää, hämmentää, hetki toisensa jälkeen. Turhaan ei Painovoiman sateenkaarta, Pynchonin pääteosta, verrata esimerkiksi James Joycen Odysseukseen ja Finnegan’s Wakeen.

Se valitaan säännöllisesti kaikkien aikojen parhaiden englanninkielisten romaanien joukkoon ja monet pitävät sitä postmodernin romaanin suurimpana saavutuksena. Sitä ei voi selittää – se on pyörre johon on sukellettava.

Painovoiman sateenkaari on kuluvan vuoden ehdoton käännöstapaus.

”Kompleksinen romaaniklassikko venyttää kirjallisen ilmaisun rajoja ja tarjoaa hengästyttävän lukukokemuksen, jossa fakta ja fiktio käyvät pään räjäyttävää paritanssia.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati

Risingshadow arvostelu :: Ville-Markus Nevalainen (VMN)
Arvosana kirjalle


Julkaistu: syyskuu 24, 2014
Kustantaja: Teos
Tyylit: scifi, mainstream
Alkuperäinen nimi: Gravity's Rainbow
Arvosanalla: 5.80/10
Arvosanoja: 5
Muokattu: maaliskuu 19, 2021

Baabel -kirjasarja

Kuvitteellisten olentojen kirja7.00
Pieni musta kirja7.42
Painovoiman sateenkaari5.80
Tuli on kaikki tulet