Utopia
Keskiarvo 3.09
3.09 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (22)
Kirjahyllytilastot

Utopia

Ahmad Khalid Tawfiq
Julkaistu: helmikuu 12, 2013 (Like)
Alkuperäinen nimi: Yutubiya
Käännetty englanniksi: Utopia
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia
Osallistu keskusteluun (viestejä 1 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2008. Suomentanut Sampsa Peltonen. Sidottu.

Arabiscifin ykkösnyrkin veret seisauttava dystopia vuoden 2023 Egyptistä

Lähi-idän öljyvarat menettävät arvonsa, kun uusi polttoaine kehitetään Yhdysvalloissa 2010-luvulla. Egyptin infrastruktuuri romahtaa, ja eliitti vetäytyy aidattuun kaupunkivaltio Utopiaan, joka eristäytyy rappeutuvasta Egyptistä.

Reilu vuosikymmen myöhemmin Utopiassa elää uusi sukupolvi. Yltäkylläisyyden keskellä tylsistyvä nuoriso kuluttaa päivänsä vetämällä design-huumeita ja harrastamalla irtoseksiä. Mikään trippi tai adrenaliiniryöppy ei kuitenkaan riitä – he eivät koe olevansa todella elossa. Pian nuorison keskuudessa leviää urbaanilegenda äärimmäisestä kokemuksesta kaupungin ulkopuolella. Utopialaiskaksikko livahtaa turva-aitojen tuolle puolen, mutta joutomaan todellisuus yllättää heidät.

Ahmad Khalid Tawfiq (s. 1962) on egyptiläinen kirjailija, kääntäjä ja lääketieteen professori. Häntä pidetään yhtenä arabimaailman merkittävimmistä kirjailijoista. Utopia on ensimmäinen hänen tuotannostaan suomennettu romaani.

”Utopia on mestariteos pienoiskoossa, vielä Kellopeliappelsiiniakin vaikuttavampi painajaismaisen tulevaisuuden kuvaus.” – The Independent

”Utopian todellinen syvyys paljastuu arabikevään tapahtumien valossa.” – The National

(muokattu 23.05.2018)

Muita kirjoja joista saatat pitää

NeljäHalki ikiyön (Paljaan taivaan alla, #2)ValvojatTalviNokkosvallankumous

Kirja-arvioita (2)

Lukijatar avatar
Kirjoittanut ()
3.0
Lukukokemuksesta päällimmäiseksi mieleen jäi teoksen esittämän maailman pohjaton synkkyys ja armottomuus. Teoksen dystooppinen yhteiskunta toimii ihmisen raadollisimpia piirteitä mukaillen, mikä oli omiaan tuottamaan melko raskaan, joskin ajatuksia herättävän lukukokemuksen. Kiinnostavan sävyn tapahtumiin, näkökulmiin ja juonenkäänteisiin toi myös kulttuuripiiri, jossa teos on tuotettu. Toisaalta juuri erilainen kertomisen kulttuuri vaikeutti osaltaan tarinan sisälle pääsyä, ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut ()
3.5

Kirjan tapahtumat käydään lähitulevaisuuden Egyptissä. Yhteiskuntarakenne on muuttunut kaksijakoiseksi. Jäljellä on aidatulla alueella, Utopiassa, asustava eliitti ja ulkopuolelle jääneet köyhät. Keskiluokka on kuihtunut pois maailmantalouden mullistuksen seurauksena.


Rikkaiden ja köyhien välille on muodostunut ylitsepääsemätön kuilu, ymmärrystä ei ole vastapuolen elämää ja ihmisiä kohtaan. Väkivalta, raiskaukset ja huumeiden käyttö on arkipäivää ... (lisää)

Paikalla 1 jäsen ja 54 vierailijaa
Pisania
Uusin jäsen: Jorma Isokukko
Jäseniä yhteensä: 9027