Viivamaalari - Anne Leinonen6.14

Kansi: Laura Noponen. Sidottu, kansipaperi.

Maaginen romaani kahdesta naisesta ja kaupungin halki maalatusta viivasta

Päivä ei ala hyvin: aamukahvilla nainen huomaa, että tuttu pihavaahtera on kadonnut. Siis kadonnut, ei kaadettu. Vai muistaako hän väärin: onko vanha sairaus palannut hämärtämään mieltä? Ja miksi sinkkiämpäriä kantava maalarinainen sutii koti-kadun poikki valkoista viivaa?

Kun työresurssitoimisto antaa naiselle uuden ammatin, hämmennys on yhtä syvä kuin muillakin työarpajaisten uhreilla – mitä ihmettä tekee käsite-taiteilija? Kotikadulle sudittu viiva tuntuu olevan johtolanka: ehkä maalarinainen, Ursula, voi opettaa tekemään taidetta.

Viivamaalari kertoo naisesta, joka pelkää kahvinkeittimen käynnistyvän itsekseen mutta joka lähtee seuraamaan Ursulaa halki kaupungin. Painavia väriämpäreitä kantaessa voi unohtaa sekavat unet ja menneisyyden murheet. Kun maalaa viivaa halki ajan ja paikan, reitille voi sattua iloinen tivoli-iltapäivä, uusi rakkaus tai kaupunkia vartioiva jättiläispatsas.

Anne Leinosen huima, maaginen romaani kertoo siitä, minne voi päätyä kulkemalla pihaportilta lähtevää viivaa pitkin. Leinonen käsittelee omaleimaisella tavalla ikivanhoja kysymyksiä: kuinka seurata omaa elämänviivaansa hulluksi tulleessa yhteiskunnassa, mikä on uhrautumisen arvoista ja pelastaako taide sittenkin maailman.

Kirjasta sanottua:

Viivamaalari on täysosuma. Leinonen nyrjäyttää arjen ylösalaisin niin, etä tavalliset asiat alkavat tuntua absurdeilta ja naurettavilta. Kirjaa voi lukea myös osuvana yhteiskuntakritiikkinä.” – Martta Kaukonen, Ilona

Leinonen palauttaa uskoa proosaan, joka ei vain hätkäytä lukijaa sohvalla, vaan myös pudottaa siltä.” – Juhani Karila, Helsingin Sanomat

Ilahduttava kotimaisen uuskumman uutuus.” – Piia Latvala, Sana

Keskustelua: Anne Leinonen :: viestejä 5 kpl
Risingshadow arvostelu :: Ella Peltonen (Dyn)
Arvosana kirjalle


Julkaistu: helmikuu 13, 2013
Kustantaja: Atena
Tyylit: fantasia
Avainsanat: kotimainen, uuskumma
Arvosanalla: 6.14/10
Arvosanoja: 15
Muokattu: maaliskuu 19, 2021