Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Veikko Rekunen. Päällys: Kari T. Leppänen. Nidottu.
Nebula-palkintoehdokas 1975.
Englantilaisen tutkimuslaitoksen laboratorioissa opetetaan lapsille outoja uusia kieliä suljetuissa elinympäristöissä. Brasiliassa odottaa patoaltaan tuoman tulvan alle jäävä intiaaniheimo jumalansa uudelleensyntymistä. Ja samaan aikaan kohtaa ihminen ensimmäistä kertaa vieraan älyn kun muukalaisten avaruusalus asettuu maata kiertävälle radalle. Kaikki nämä juonteet nivoutuvat yhteen sillä kaiken takana on sama tarkoitus: Pyrkimys päästä sisälle ihmisen mieleen, tunkeutua sisäavaruuteen ja edetä sitä kautta kohden tajunnan rajoja ja tietoisuuden korkeampia tasoja.
Yhteyksiä on romaani niin kielestä ja kommunikaatiosta kuin antropologiasta ja ekologiastakin. Siinä yhdistyvät perinteinen tieteisromaani ja 1960-luvun mukanaan tuomat uudet ajatukset. Se sai ilmestyessään ranskalaisen Prix Apollo -palkinnon ja on yhä yksi tieteiskirjallisuuden huimimmimsta ensiromaaneista.
Aloita uusi keskustelu tästä kirjasta | Näytä kaikki keskustelut |
Ian Watson (s. 1943) on brittiläinen tieteiskirjailija. Hän on opiskellut ja luennoinut Englannin ja Ranskan kirjallisuutta. Watsonin esikoisromaani Yhteyksiä ilmestyi 1973 ja voitti Prix Apollo -palkinnon 1975. Hän asuu kissansa kanssa Englannin maaseudulla.
Watson kirjoittaa ajatusten kirjallisuutta. Hänen ensimmäisiä romaanejaan on joskus sanottu maansiirtokoneella kokoonpannuiksi, koska tarina ja henkilöt jäävät ajoittain pitkänpuoleisten pohdiskelujen alle. Juhani Hinkkanen on sanonut Watsonin lukemisen vaativan todellisia älyllisiä ponnisteluja niiden rakenteen vuoksi.
Watson pohtii todellisuuden luonnetta ja yrittää ... (lisää)
Kirja-arvioita (1) |
---|
Kirjoittanut Eija 10.09.2009
![]() Tarinaa leimaa vahvasti 1960 lukulaisuus. Huumeet, vieras rotu Nevadan autiomaassa, unelma pääsystä tähtiin ja taustalla myös Vietnamin sota ja suurvaltojen kylmä sota. Kirjassa on kolme erillistä tarinaa, joiden pohjana on kielen tutkiminen ja kehittäminen. Tapahtumat nivoutuvat lopulta yhteen, josta tulee yksi kokonaisuus. Alkupuoliskolla joutui pakottamaan itsensä lukemaan. Kerronta on melko tasapaksua ja kielitiede aiheena ei herättänyt mielenkiintoa. Kirjan loppupuolisko oli hieman parempaa, kun päästiin ratkaisuvaiheisiin. Arvosana 2½
|