Staalo
Keskiarvo 3.56
3.56 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (26)
Kirjahyllytilastot

Staalo

Stefan Spjut
Julkaistu: kesäkuu 13, 2013 (Like)
Alkuperäinen nimi: Stallo
Käännetty englanniksi: The Shapeshifters
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu
Avainsanat: skandinaavinen mytologia

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Taina Rönkkö. Sidottu, kansipaperi.

Lapin taikaa tihkuva jännitystarina Norrlannin erämailta

Pohjois-Ruotsissa Sarekin korpimaassa eräs luontokuvaaja ottaa 70-luvun lopulla valokuvan juoksevasta karhusta, jonka selässä istuu jokin karvainen, ihmisenkaltainen olento. Hän väittää ottaneensa kuvan peikosta.

Seuraavana vuonna pohjoisruotsalaiselta kesämökiltä katoaa mystisesti poikalapsi, eikä häntä löydetä koskaan. Pojan äiti sanoo, että jättiläinen vei lapsen mukanaan.

Vuonna 2004 Susso Myrén saa vanhan valokuvan käsiinsä ja kuulee, että Lapissa eräs äiti on nähnyt mökkinsä pihalla karvaisen olennon vaanimassa pientä poikaansa. Myrén matkustaa Pohjois-Ruotsiin ja alkaa selvittää valokuvan olennon mysteeriä. Peikot eivät ole kuvitelmaa, ja ihmislapset kiinnostavat niitä yllättävän paljon.

Staalo on pohjoisen eksotiikasta ja mytologiasta ammentava omintakeinen jännitysromaani, jota on verrattu Stephen Kingin varhaiseen tuotantoon.

”Lumouduin. Staalon kiehtova tarina tempaa vastustamattomasti mukaansa ja yllättää koko ajan. Spjut kirjoittaa mestarillisen uskottavasti Pohjolan metsissä asustavien peikkojen ja maahisten olemassaolosta. Hänen kielensä tavoittaa niin tarkasti ja taitavasti sen arjen, jonka me muuten tunnemme läpikotaisin, että se suorastaan hehkuu kirjan sivuilta.” – Karl Ove Knausgård

”Staalo venyttää todellisuuden rajoja.” – Tidningen Kulturen

”Taianomainen sanan varsinaisessa merkityksessä.” – Värmlands Folkblad

”Stefan Spjut on taitava kirjoittaja, kelpo tyyliniekka ja varsinainen piru pitämään lukijaa jännityksessä.” – Helsingborgs Dagblad

muokattu 16.11.2018

Muita kirjoja joista saatat pitää

Veren vangit (Vampyyrikronikat, #1)DemonitKoivulehtoMusta kiviHautausmaan kauhu ja muita kertomuksia (H. P. Lovecraftin kootut teokset, #4)

Kirja-arvioita (2)

anmamat avatar
Kirjoittanut
5.0
Staalo on mielenkiintoinen ja jännittävä teos, joka pitää otteessaan aivan viimeisille sivuilleen asti. Kauhistelin aluksi kirjan pituutta, mutta sen lukaisikin muutamassa päivässä. Vanhoista uskomuksista on aina kiinnostavaa lukea, ja Staalossa ne on herätetty henkiin kiehtovalla tavalla.
Hiistu avatar
Kirjoittanut
3.0
Peikot ja erityisesti staalot olivat suurin syy, miksi kiinnostuin tästä kirjasta, ja siltä osin kirja jopa ylitti odotukset. Reilun 700 sivun tarina oli paikoitellen hurmaavan omalaatuinen, mutta myös tyhjäkäyntiä oli paljon. Ruotsalaisen Stefan Spjutin "Staalo" tekee saman kuin Johanna Sinisalon ”Ennen päivänlaskua ei voi” aikoinaan: kirjoittaa peikot osaksi paikallista luontoa. On kuin pääsisi oikeasti näkemään vilauksen jostain vieraasta olentolajista. Näitä olentoja ... (lisää)
Paikalla 31 vierailijaa
Uusin jäsen: Doora
Jäseniä yhteensä: 9858