Steampunk! – Höyryä ja helvetinkoneita

@ J. S. Meresmaa, Markus Harju
Steampunk! – Höyryä ja helvetinkoneita - J. S. Meresmaa, Markus Harju 6.66   15

Toimittaneet Markus Harju ja J. S. Meresmaa. Nidottu.

Sisältö:

  • Jussi Katajala: Sierra Nevadan salaisuus
  • Taru Luojola: Missä paikkasi, tiedätkö sen?
  • J. S. Meresmaa: Alexandre
  • Magdalena Hai: Siivekäs mies Isaac
  • Shimo Suntila: Valkean naisen palvelija
  • Jani Kangas: Varjo Angelinrovan yllä
  • Markus Harju: Rautainen aika
  • Hanna Morre: Rafael
  • Anne Leinonen: Falachustin talossa
  • Tero Niemi: Lorelein laulu

Steampunk! – Höyryä ja helvetinkoneita sisältää kymmenen höyryävän tuoretta novellia. Markus Harjun ja J. S. Meresmaan toimittamassa kokoelmassa lukija kohtaa mm. siivekkään miehen, valtavan tuhokoneen ja pojan, jonka sydän on silkkaa mekaniikkaa. Miljöönä ei toimi pelkästään viktoriaaninen Britannia, vaan matka kulkee halki Buenos Airesin, Kalifornian, Suomen ja Etelä-Ruotsin. Tällä kertaa mukana ei ole vierailevia tähtiä, vaan antologia on täyttä Osuuskummaa. Mukana on tunnettuja kirjailijoita, kuten Anne Leinonen, Magdalena Hai ja Jussi Katajala, ja nousevia tähtiä.

Steampunk ei ole pelkästään höyryä ja helvetinkoneita. Steampunk on myös punkkia – kapinaa. Se vastustaa niin kahlehtivia määrittelyjä kuin esteettisiin elementteihin jämähtämistä. Genrenä ja alakulttuurina steampunk on kansainvälistynyt ja laajentunut viimeisten vuosikymmenien aikana enemmän kuin kukaan olisi voinut kuvitellakaan. Se on imenyt itseensä vaikutteita erilaisista kulttuureista, saanut lukemattomia uusia näkökulmia, joista tarkkailla maailmaa.

Osuuskumman toinen steampunk-antologia tarjoilee perinteisten höyrypunk-tarinoiden lisäksi myös kokeilevampia ja rajoja rikkovampia novelleja. Steampunk on täynnä mahdollisuuksia!
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 17, 2013 (Osuuskumma)
Tietoja muokattu maaliskuu 12, 2016
Muita teoksia kirjailijalta Markus Harju
Kirotun maan kulkijat 7.10   11
Ken vainajia muistelee ja muita myytillisiä tarinoita 6.86   7
Maailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita 7.00   1
Steampunk! – Koneita ja korsetteja 6.96   33

Kirja-arviot & arvosanat

Mihael
Arvosanat 118
Kirja-arviot 8
Viestit 0
heinäkuu 20, 2015
7 / 10

Novelleja on hankala kirjoittaa ihan sen takia, että paljon asiaa pitäisi saada pieneen tilaan. Näissä useissa oli ongelmana lukujen vaihdoissa olevat aikahypyt joissa sekoittui tarina pahastikkin välillä(sama koskee edellistäkin kirjaa), mutta tässä toisessa kirjassa oli paremmin hallussa novellien ominaisuus kuin edeltäjässä. Myös itse tekstin seassa jäi monia asioita mietityttämään, kun ei ollut tilaa kertoa asiasta tarkemmin, vaikka olisi lopulta oleellisiakin asioita tarinan kannalta. Löytyi kirjasta onneksi muutama todella onnistunutkin kirjotelma ja niistä mainittakoon "Rafael" ja "Falachustin talossa". Osassa tarinoista jäi myös itse Steampunk hämärään ja melkein olemattomiin. Suosittelen kyllä lukemaan kirjan kokonaan, vaikka on paljon moitittavaakin, mutta lukija kohtaistahan tuokin on, tämä oli minun mielpiteeni.

Matti Karjalainen
Arvosanat 469
Kirja-arviot 145
Viestit 4
marraskuu 4, 2013
6 / 10

Suomalainen steampunk-kirjallisuus taitaa olla vielä laskettavissa yhden käden sormilla, mutta spekulatiivisen fiktion ystävien iloksi on myös tämän tyylilajin kirjallisuutta alkanut ilmestyä kiihtyvää tahtia kirjastojen ja kirjakauppojen hyllyille. Luin jo aikaisemmin ensimmäisen Osuuskumman kustantaman novellikokoelman, joka osoittautui lupauksia herättäväksi mutta aavistuksen verran epätasaiseksi julkaisuksi, joka jätti kuitenkin toivomaan jatkoa. Eikä turhaan, sillä Helsingin kirjamessuille sopivasti ilmestynyt "Steampunk! — Höyryä ja helvetinkoneita" (Osuuskumma, 2013) on edeltäjäänsä parempi ja kiinnostavampi kokonaisuus. Steampunkia on ollut perinteisesti hieman vaikea sulloa pieneen muottiin, ja niinpä näissäkin novelleissa on löydettävissä aineksia niin lovecraftilaisesta kauhusta kuin westerneistäkin. Lohduttomat, traagisia elementtejä saavat ihmiskohtalot ja epäonniset rakkaustarinat tuntuvat nousevan voimakkaasti esille, tosin en osaa varmaksi sanoa johtuuko se tarinoiden määräenemmistöstä vai siitä tosiseikasta, että ne jäävät vain parhaiten mieleen. Genren perinteinen miljöö mielletään vahvasti viktoriaaniseen Englantiin, mutta "Höyryä ja helvetinkoneita" -kokoelman kertomukset sijoittuvat niin sisällissodan repimään vaihtoehtohistorialliseen Ruotsiin, Magdalena Hain Kerjäläisprinsessan tutuksi tekemään Keloburgin kaupunkiin, maapallon läpi vajoavalle sukellusalukselle ja moniin muihin mielikuvitusta hiveleviin paikkoihin. Ensimmäisen lukukerran perusteella suosikeiksini novellikokoelmista muodostuivat Shimo Shuntilan veikeästi cthulhuileva "Valkean naisen palvelija", Magdalena Hain sydäntävääntävä "Siivekäs mies Isaac" ja Hanna Morren koskettava "Rafael".

Valemor
Valemor
Arvosanat 18
Kirja-arviot 0
Viestit 1
joulukuu 6, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Gespenst
Gespenst
Arvosanat 254
Kirja-arviot 0
Viestit 81
joulukuu 9, 2016
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Lupus
Lupus
Arvosanat 687
Kirja-arviot 4
Viestit 116
huhtikuu 2, 2016
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Korpisusi
Korpisusi
Arvosanat 181
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 30, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Twinkle
Twinkle
Arvosanat 50
Kirja-arviot 1
Viestit 0
maaliskuu 12, 2015
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Iikh
Iikh
Arvosanat 22
Kirja-arviot 0
Viestit 55
tammikuu 6, 2015
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Dynierax
Dynierax
Arvosanat 522
Kirja-arviot 2
Viestit 17
elokuu 17, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Orduuka
Orduuka
Arvosanat 250
Kirja-arviot 16
Viestit 11
toukokuu 31, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle