Veren ääriin
Keskiarvo 4.08
4.08 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (6)
Kirjahyllytilastot

Veren ääriin

Cormac McCarthy
Julkaistu: 2012 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Blood Meridian
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: historia
Avainsanat: 1800-luku, western

Veren ääriin, eli Lännen punainen ilta. Alkuteos ilmestynyt 1985. Suomentanut Kaijamari Sivill. Sidottu, kansipaperi.

Kun lampaat eksyvät vuorille, ne huutavat. Joskus tulee emo. Joskus susi.

Veren ääriin on lännenromaani, joka kääntää päälaelleen tavan jolla Lännestä kerrotaan. Poika on alussa 14-vuotias. Hänen matkaansa seuraten teos kuvaa tapahtumia Texasin ja Meksikon raja-alueilla 1800-luvun puolivälissä, kun kysytyintä kauppatavaraa olivat intiaanien päänahat. Eleettömyydellä, jonka vain Cormac McCarthy taitaa, karuista maisemista ja niissä vaeltavien ihmisten rumuudesta rauhoittuu ihmeellistä kauneutta.

Veren ääriin (Blood Meridian, 1985) on säännöllisesti nostettu esiin yhtenä 1900-luvun hienoimmista romaaneista. Se kuuluu amerikkalaisen nykykirjallisuuden merkkiteoksiin yhdessä Philip Rothin Amerikkalaisen pastoraalin ja Don DeLillon Alamaailman kanssa.

”Tuomari Holden, koko amerikkalaisen kirjallisuuden kauhistuttavin hahmo (…) on Shakespearen arvoinen konna, jagomainen ja demoninen ikuisen sodan teoreetikko.” – Harold Bloom, Lukemisen ylistys

”Jylhän maiseman kuvaukset, yhtäkkiset verenvuodatukset ja oksissa nököttävät lasten päät loistavat sivuilla kuin erämaan yksinäisyydessä palava puu. (...) Unohtumaton ja haastava romaani tietysti on, mutta kaikessa jyrkkyydessään niin pakahduttavan puhdistava.” – Jani Ekblom, Hämeen Sanomat

(muokattu 11.11.2017)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Taikuri ja taskuvaras (Taikuri ja taskuvaras, #1)Maailman kirkkaalle laidalleJunanryöstäjätKapteeni SharpeMestarin kosto (W.A.R.P., #3)
Paikalla 2 jäsentä ja 78 vierailijaa
Aarni, Ailm
Uusin jäsen: Jimbo Whateverson
Jäseniä yhteensä: 8723