Ajattomat aaveet - Francis Marion Crawford7.30

Alkuteos ilmestynyt 1911 Yhdysvalloissa nimellä Wandering Ghosts ja Britanniassa nimeltä Uncanny Tales. Suomentaneet Laura Nieminen ja Johanna Vainikainen. Kansikuva: Teemu Helenius. Nidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2017.

Sisältö:

  • Kalmon hymy (The Dead Smile, 1899)
  • Kirkuva kallo (The Screaming Skull, 1908)
  • Mies yli laidan! (Man Overboard!, 1903)
  • Sillä veressä on elämänvoima (For the Blood is the Life, 1905)
  • Ylävuode (The Upper Berth, 1886)
  • Paratiisin lähteillä (By the Waters of Paradise, 1894)
  • Kummitteleva nukke (The Doll’s Ghost, 1911)
  • Kuninkaan sanansaattaja (The King's Messenger, 1907)

Mikä synkkä salaisuus kätkeytyy kuolleen lordin hymyn taakse? Naisen pääkallo ei anna rauhaa vanhalle merikapteenille. Laivan matkustaja löytää hytistään kammottavan tunkeilijan. Nämä ja viisi muuta vanhaa kauhutarinaa hyytävät lukijansa veren.

Francis Marion Crawford (1854–1909) kirjoitti aikanaan suosittuja historiallisia romaaneja, mutta parhaiten hänet muistetaan nykyään kauhutarinoistaan. Tämä kokoelma, joka perustuu englanninkieliseen alkuteokseen The Complete Wandering Ghosts, sisältää kaikki kahdeksan hänen kauhuksi tai fantasiaksi luokiteltavaa novelliaan.

Sillä veressä on elämä on varhaisimpia moderneja vampyyritarinoita. Ylävuode on hienoimpia ja pelottavimpia kummitustarinoita koskaan. Kuninkaan sanansaattajaa ei ole julkaistu kokonaisuudessaan kaikissa Crawfordin englanninkielisissäkään kokoelmissa.

Ajattomat aaveet sisältää vanhan ajan kauhukertomuksia, jotka karmivat nykylukijankin selkäpiitä. Novellien suomennoksista vastaavat Laura Nieminen ja Johanna Vainikainen.

Kirjan arvosteluja:

Teos on arvokas lisä fantasia-aarteistoon harrastajan kirjahyllyssä. Hyvin kirjoitetuissa tarinoissa on sellaista aidon kirjallisuuden henkeä, jonka toivoisi säilyvän jatkossakin. Suomentajien kädenjälki on hyvätasoista. Vaikka novellit edustavatkin siis aikansa populaariviihdettä, ne ovat myös hyvää kirjallisuutta. Sellaista ei koskaan s/f- ja kauhugenren alueilla julkaista liikaa.” – Harri Erkki, Portti 4/2016

Muutamasta harhaiskusta huolimatta Crawfordin Ajattomat aaveet on loistava setti outoja tarinoita. Samalla pitää nostaa hattua idealle koota vähän tunnetun kirjailijan spefi-tuotanto yksiin kansiin.” – Shimo Suntila, Tähtivaeltaja 1/2017

”Kauhunovellikokoelma sisältää vivahteikkaasti suomennettuja, vahvatunnelmaisia klassikkotarinoita aaveiden ja makaaberin ystäville.” – Tähtifantasia-palkintoraati

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Julkaistu: lokakuu 21, 2016
Kustantaja: Vaskikirjat
Tyylit: kauhu, novellikokoelma
Alkuperäinen nimi: Wandering Ghosts
Arvosanalla: 7.30/10
Arvosanoja: 10
Muokattu: heinäkuu 04, 2018