Paranoia - Viktor Martinovits8.00

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Anna Taitto. Sidottu.

Sensuroitu trilleri rakkaudesta vainoharhaisessa diktatuurissa

Nuori kirjailija Anatoli Nevinski harhailee kaupungin kaduilla, luulee näkevänsä perässään varjostajia ja päätyy kahvilaan, jossa kohtaa kauneimman koskaan näkemänsä naisen. Heidän välilleen kehkeytyy intohimoinen romanssi. Pian käy ilmi, että nainen on turvallisuusministeriön johtajan rakastajatar. Salainen poliisi alkaa vainota Nevinskiä, ja nainen katoaa. Rakastavaisten tarina kasvaa kiihkeäksi kertomukseksi hullusta rakkaudesta, kolmiodraamasta, murhasta ja petoksesta.

Paranoia on taidokas, älykäs ja myrskyisä dystopia totalitaarisesta yhteiskunnasta. Yksityisyyttä ei ole, kansalaisoikeudet voidaan evätä mielivaltaisesti ja hallintoa arvostelevat henkilöt voivat kadota jäljettömiin, ikään kuin he eivät olisi koskaan eläneet. Valtion kontrolli läpäisee yhteiskuntatodellisuuden kaikki tasot.

Paranoian koko painos katosi mystisesti Valko-Venäjän kirjakaupoista kaksi päivää ilmestymisensä jälkeen. Paranoian maailman vertauskuva on nykypäivän Valko-Venäjä, vaikkei tätä sanota ääneen teoksessa. Romaani ilmestyi Yhdysvalloissa keväällä 2013, ja sananvapauden edistämistä ajava PEN-järjestö antoi kääntäjälle PEN-palkinnon.

Viktor Martinovitš (s. 1977) on valkovenäläinen kirjailija, toimittaja ja taidehistorian tohtori. Hän asuu nykyisin Liettuassa ja työskentelee European Humanities Universityn politiikan laitoksella. Paranoia on hänen esikoisromaaninsa, josta tuli Venäjällä kriitikkojen ylistämä bestseller.

Risingshadow arvostelu :: Juha Salmi (Dragan)
Arvosana kirjalle


Julkaistu: lokakuu 23, 2013
Kustantaja: Like
Tyylit: mainstream, romantiikka
Avainsanat: poliittinen fiktio
Alkuperäinen nimi: Paranoia
Arvosanalla: 8.00/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: maaliskuu 19, 2021