Paranoia - Viktor Martinovits 8.00   3

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Anna Taitto. Sidottu.

Sensuroitu trilleri rakkaudesta vainoharhaisessa diktatuurissa

Nuori kirjailija Anatoli Nevinski harhailee kaupungin kaduilla, luulee näkevänsä perässään varjostajia ja päätyy kahvilaan, jossa kohtaa kauneimman koskaan näkemänsä naisen. Heidän välilleen kehkeytyy intohimoinen romanssi. Pian käy ilmi, että nainen on turvallisuusministeriön johtajan rakastajatar. Salainen poliisi alkaa vainota Nevinskiä, ja nainen katoaa. Rakastavaisten tarina kasvaa kiihkeäksi kertomukseksi hullusta rakkaudesta, kolmiodraamasta, murhasta ja petoksesta.

Paranoia on taidokas, älykäs ja myrskyisä dystopia totalitaarisesta yhteiskunnasta. Yksityisyyttä ei ole, kansalaisoikeudet voidaan evätä mielivaltaisesti ja hallintoa arvostelevat henkilöt voivat kadota jäljettömiin, ikään kuin he eivät olisi koskaan eläneet. Valtion kontrolli läpäisee yhteiskuntatodellisuuden kaikki tasot.

Paranoian koko painos katosi mystisesti Valko-Venäjän kirjakaupoista kaksi päivää ilmestymisensä jälkeen. Paranoian maailman vertauskuva on nykypäivän Valko-Venäjä, vaikkei tätä sanota ääneen teoksessa. Romaani ilmestyi Yhdysvalloissa keväällä 2013, ja sananvapauden edistämistä ajava PEN-järjestö antoi kääntäjälle PEN-palkinnon.

Viktor Martinovitš (s. 1977) on valkovenäläinen kirjailija, toimittaja ja taidehistorian tohtori. Hän asuu nykyisin Liettuassa ja työskentelee European Humanities Universityn politiikan laitoksella. Paranoia on hänen esikoisromaaninsa, josta tuli Venäjällä kriitikkojen ylistämä bestseller.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu lokakuu 23, 2013 (Like)
Alkuperäinen nimi 'Paranoia'
Tietoja muokattu maaliskuu 19, 2021

Kirja-arviot & arvosanat

Jarppade
Jarppade
Arvosanat 52
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 4, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Alaric
Alaric
Arvosanat 142
Kirja-arviot 7
Viestit 0
toukokuu 10, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Hiistu
Hiistu
Arvosanat 572
Kirja-arviot 12
Viestit 3440
joulukuu 16, 2013
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle