Tohtori Uni

Hohto #2 / 2
@ Stephen King
Tohtori Uni (Hohto #2) - Stephen King 7.40   45

Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Kansi: Juri Patrikainen. Sidottu, kansipaperi.

Bram Stoker -palkinto 2013, Goodreads Choice Award (paras kauhukirja) 2013. Locus-palkintoehdokas 2014.

Stephen King palaa kauhuklassikko Hohdon maisemiin. Aikuiseksi kasvanut Dan Torrance joutuu kohtaamaan kammottavan menneisyytensä, kun taistelu hyvän ja pahan välillä alkaa.

Pikku-Danny on kasvanut aikuiseksi, mutta lapsuuden kamalat kokemukset eivät ole jättäneet häntä rauhaan. Danilla on edelleen hohtamisen kyky, mutta siitä on tullut hänelle piina: Overlook-hotellin hahmot ilmestyvät hänelle elävääkin elävämpinä kuolleina. Laitapolulle ajautunut Dan yrittää sammuttaa hohtamistaan juomalla. Mutta sitten hän löytää suunnan – hänestä tulee tohtori Uni, joka auttaa kuolevia pääsemään rajan yli ilman tuskaa. Ja hohtamisesta tulee Danin lahja.

Abra Stone on 12-vuotias tyttö, jolla on sama hohtamisen kyky kuin Danilla – vain paljon vahvempana. Abran perässä on Tosi solmu, tavallisilta asuntoautoilijoilta vaikuttava joukko verenhimoisia, ikiajat eläneitä hirviöitä. He tarvitsevat ravinnokseen höyryä, hohtamiskykyisten ihmisten ydintä. Nyt Danin edessä on mahdottomalta tuntuva tehtävä: pystyykö hän pelastamaan Abran?

"King on ammattilainen: luettuasi tämän kirjan olet purrut sormesi tyngiksi ja vilkuilet ihmisiä epäluuloisesti kassajonossa." – Margaret Atwood, New York Times

"Se ei ole yhtä hyvä kuin Hohto; se on paljon parempi." – Dallas News

"Romaani on mitä mainiointa kauhuviihdettä." – Tommi Aitio, Kauppalehti 11.2.2014


Keskustelu: Stephen King (226 viestiä)
Risingshadow arvostelu :: Ville-Markus Nevalainen (VMN)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu tammikuu 8, 2014 (Tammi)
Alkuperäinen nimi Doctor Sleep
Tietoja muokattu joulukuu 11, 2022

Hohto -kirjasarja

Sarja sisältää 2 pääteosta ja yhteensä teoksia 2 kpl.

Hohto (Hohto #1) 8.22   163
Tohtori Uni (Hohto #2) 7.40   45

Kirja-arviot & arvosanat

Emelie
Arvosanat 729
Kirja-arviot 100
Viestit 2743
elokuu 8, 2016
8 / 10

Tohtori Uni ei pääse lähellekään Hohtoa ja sen tunnelmaa, mutta ei kirja huono ollut. Keskinkertainen teos kaikilta osiltaan, mutta minusta kuitenkin 4 tähden arvoinen. Siinä oli paljon uusia asioita verrattuna Hohtoon ja se teki teoksesta oman itsenäisen tarinan eikä Hohdon kopiota, jota aluksi pelkäsin. Tohtori Uni olisi toiminut sellaisenaankin, mutta linkitys Hohtoon toi siihen oman lisänsä. Kauhua ja pelkoa tässä teoksessa ei ollut, ei edes sitä yhtä pientä kauhun väreiden värähdystä, jota toivoin. Siltä osin kirja oli pettymys, mutta jälleen kerran King osoittaa kykynsä kertoa hahmoista ja heidän kehittymisestään ja muuttumisestaan ajan myötä kiehtovasti.

Khosmar
Arvosanat 19
Kirja-arviot 9
Viestit 184
kesäkuu 12, 2014
7 / 10

Joskus sitä voisi kuvitella, että vanhaan klassikkoon ei kannattaisi sorkkia ollenkaan jatkokertomuksen muodossa, oli sitten kirjailija sama tai ei. Ja kun puhutaan Hohdosta, tuosta yhdestä arvostetuimmista ja ylistetyimmistä kauhuklassikoista Stephen Kingin kirjallisella uralla monen muun mestariteoksen ohella, niin voin hyvin kuvitella monen ihmisen – minä mukaanlukien – nousseen varpailla, kun Tohtori Uni -niminen jatko-osa uutisoitiin. Mutta vaikka pahinta pelkäsin, oli myös odotukset kohtalaisen suuret ja pakkohan se oli päästä näkemään, miten King jatkaisi Danny Torrancen tarinaa. Kirjan alku oli hieman hidas ja se vaati hieman kärsivällisyyttä päästä tarinan keskivaiheeseen, jolloin Danny ja toinen "hohtava" henkilö Abra kohtaavat, minkä jälkeen mielenkiinto nousi monta astetta ylös. Älkää ymmärtäkö väärin, myös alkuun mahtui kiintoisia hetkiä, mutta romaanin alkupuolisko perehtyi ehkä liiaksi rakentamaan aasinsiltaa Hohdon tapahtumista tämän Tohtori Unen nykyhetkeen. Se kutakuinkin onnistui, mutta vasta puolivälissä mielenkiinto kasvoi niin että jaksoi lukea monta sataa sivullista yhteen putkeen, kun taas alkupuoliskossa välillä väsyi muutaman kymmenen sivun jälkeen. Mutta alku ja keskikohta ovat kumminkin ne kirjan hienoimmat hetket siinä missä loppu tuttuun tyyliin jää jälleen latteaksi. Nyt ei tullut täysin semmoista loppukoitoksen fiilistä ja hieman enemmän olisi toivonut lopulta. Tavallaan osasin odottaakin tätä, sillä yleensä Kingin kirjat lopsahtavat usein loppupuoliskoilla joko yrittämällä liikaa tai liian vähän. Daniel "Dan" Torrance ja Abra Stone ovat koko kirjan tärkeimmät valttikortit. Dannyn kasvua nuoresta täysikäiseen on kiehtovaa seurata ja Abran voimakkaammat kyvyt jaksoivat hämmästyttää. Myös muitakin mielenkiintoisia hahmoja mahtui mukaan, mutta jostain syystä pahikset (huomaa monikko) jäivät hyvistä rakenteista ja yrityksistä huolimatta vähän valjuiksi. Tuli vähän tunne kun tällaisia olisi jo aiemmin nähnytkin. Vaikka kirjasta jäi paikoin hyviä fiilinkejä, ei King minusta suoriutunut tämän jatkokertomuksen kohdalla niin hyvin kuin olisi odottanut. Vaikka antamani pistemäärä ei näytä niin huolestuttavan heikolta, niin onhan siitäkin kenen tahansa helppo tajuta, että jatkon tekeminen täydellisyyttä hipovalle Hohdolle oli ehkä turhankin iso riski.

HourglassEyes
Arvosanat 300
Kirja-arviot 52
Viestit 2346
maaliskuu 5, 2014
8 / 10

Tohtori Uni palauttaa mieleemme nopeasti sen mistä Hohdossa oli kyse ja uskollisena tyylillee King tekee sen kaunistelematta. Mikä on mahtavaa. Dan Torrance on nyt siis kasvanut aikuiseksi, mutta vaikka Overlook on palanut poroksi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten Dan joutuu edelleen kamppailemaan hotellin aaveiden, menneisyytensä ja isänsä haamun varjoissa. King ei petä!

Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 294
Kirja-arviot 6
Viestit 61
tammikuu 6, 2023
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Markku Hottinen
Markku Hottinen
Arvosanat 257
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 31, 2020
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Pyrexia
heinäkuu 21, 2020
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
tammikuu 3, 2020
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
kesäkuu 8, 2019
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
syyskuu 23, 2018
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
tammikuu 6, 2018
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle