Kasvatti
Keskiarvo 3.29
3.29 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (7)
Kirjahyllytilastot

Kasvatti

Arkadi & Boris Strugatski
Julkaistu: 1992 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Malys
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi

Alkuteos ilmestynyt 1971. Suomentanut Esa Adrian. Sidottu, kansipaperi.

Autiolle planeetalle haaksirikkoutuu alus, jonka matkustajista jää eloon vain yksivuotias poika. Planeetan alkuasukkaat, jotka edustavat ihmiselle vierasta olemassaolon muotoa, pelastavat pohjan hylystä ja ottavat hänet huostaansa. Kaksitoista vuotta myöhemmin poika kohtaa retkikunnan, joka on lähetetty tekemään tyhjäksi uskottu planeetta elinkelpoiseksi.

Tilannetta mutkistaa kuitenkin se, että ottaessan pojan kasvatikseen planeetan asukkaat ovat muokanneet hänen mieltään ja ruumistaan omien tarkoitusperiensä mukaan. Tuloksena on kahden eri todellisuuden välissä horjuva olio, joka toisaalta tuntee vetoa ihmisten puoleen ja toisaalta pelkoa näitä kohtaan.

Retkikunnalle poika on ainutlaatuinen tilaisuus saada yhteys ihmisten ja korkeamman, itseensä sulkeutuneen kulttuurin välille. Mutta yhteyden syntyminen merkitsisi pojalle kasvattajiensa pettämistä...

Pienoisromaanissa Kasvatti Strugatskin veljekset kehittelevät kahta perusteemaansa: vieraan elämänmuodon kohtaamista ja puuttumattomuuden ideaa. Vaikka tarkoitusperät olisivat kuinka puhtaita tahansa, onko ihmisellä sittenkään oikeutta puuttua vieraan kulttuurin elämänmenoon?

muokattu 26.09.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Taivaan avain (Endgame–trilogia, #2)Time Riders: Saalistajan aika (Time Riders, #2)Perijätär (Valinta-sarja, #4)Outolintu (Outolintu-trilogia, #1)Autarkin linnoitus (Uuden auringon kirja, #4)
Paikalla 3 jäsentä ja 45 vierailijaa
Pisania, Fievre, Eija
Uusin jäsen: Petteri Hirvonen
Jäseniä yhteensä: 9399