Elämä elämältä
Keskiarvo 3.88
3.88 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (36)
Kirjahyllytilastot

Elämä elämältä

Kate Atkinson
Julkaistu: maaliskuu 18, 2014 (Schildts & Söderströms)
Alkuperäinen nimi: Life After Life
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, mainstream

Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Kaisa Kattelus. Sidottu, kansipaperi.

Costa-palkinto 2013. Tähtifantasia-palkintoehdokas 2015. Vuonna 2019 The Guardianin listalla The 100 best books of the 21st century sijalla 20.

Entä jos olisi mahdollista elää yhä uudelleen ja uudelleen?

Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ei pääse paikalle lumimyrskyn vuoksi, ja tyttölapsi syntyy kuolleena.

Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ehtii paikalle juuri ennen lumimyrskyä, ja syntyy tyttö, Ursula. Tarina alkaa.

Ursulan tarina on kiehtovan ja kauhean 1900-luvun tarina. Vuosisadan alussa Toddin perhe elää onnellista porvarillista elämää tietämättömänä tulevista mullistuksista. "Entä jos?" kuuluu kysymys. Entä jos viisivuotias Ursula ei olisikaan hukkunut? Entä jos Hitlerin salamurha olisi onnistunut?

Kate Atkinson on kirjoittanut täyteläisen romaanin, joka alkaa vain alkaakseen uudelleen erilaisena versiona. Herkulliset yksityiskohdat ja niiden variaatiot täydentävät taidokasta kokonaisuutta. Lukija voi vain ihmetellä kuinka syvästi voi eläytyä tarinaan, joka ei etene tavanomaisen romaanin tapaan. Kysymys fiktion voimasta ja mahdollisuuksista kasvaakin kysymykseksi ihmiselämän mahdollisuuksista. Miten jokapäiväiset valintamme vaikuttavat elämämme kulkuun? Miten ne vaikuttavat muihin? Elämä elämältä on romaani, jossa pienet sattumukset voivat syöstä raiteiltaan niin pienen ihmisen kuin kokonaisen maanosan.

Alkuteos Life After Life palkittiin arvostetulla kansainvälisellä Costa-kirjallisuuspalkinnolla. Tuomarien lausunto: "Uskomatonta. Tämä kirja on kaikkea mitä fiktiolta saattaa toivoa, ja vielä enemmän."

”Atkinsonin kunnianhimoisin ja koskettavin teos tähän mennessä.” – The Guardian

”Atkinson parhaimmillaan.” – The Telegraph

”Lämmöllä ja näkemyksellä kerrotut vaihtoehtoiset elämänkulut haastavat miettimään minuuden ja historian sattumanvaraisuutta sekä arjen tekojen arvoa.” – Tähtifantasia-palkintoraati

muokattu 08.10.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

Moby DollPerkerosAvoin ikkuna ja muita tarinoitaVillijoutsenet ja muita kertomuksiaTarinoita tuonpuoleisista

Kirja-arvioita (2)

StaCa avatar
Kirjoittanut
2.5
Atkinsonin Elämä elämältä voitti taannoin Blogistanian parhaan käännöskirjan palkinnon. Tartuin siis kirjaan uteliaisuudella, kun se e-kirjastossa oli tarjolla. Mutta... plääh. Kirja kertoo vuonna 1910 syntyvän Ursulan tarinan Britanniasta (ja hieman Saksastakin) maailmansotien ajalta. Kirjan perusideana on se, että Ursula saa aina kuollessaan uuden mahdollisuuden aloittaa alusta. Hän siis syntyy lumipyryn keskelle kymmeniä kertoja ja elää milloin muutaman vuoden, milloin ... (lisää)
Reta Anna Maria avatar
Kirjoittanut
4.5
Tämän kirjan spekulatiivisuden aste on varsin hienovarainen, joten kovin suuria taikatemppuja ei kannata odottaa. Muuten kirja kyllä oli oikein mainio. Jossain vaiheessa olin ihan varma, että tälle kirjalle pamahtaa viisi tähteä, mutta kyllä se neljään jää. Ei sekään huono suoritus ole, ei sentään! Pitkästä aikaa erittäin mukaansatempaiseva kirja, joka on nopealukuinen kiinnostavuutensa vuoksi, eikä siksi että sen kieli olisi äärimmäisen helppoa luettavaa. Loppuun ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 55 vierailijaa
Rasimus
Uusin jäsen: Antti Kujanpää
Jäseniä yhteensä: 9871