Beowulf -  tuntematon6.50

Suomennos, johdanto ja selitykset: Osmo Pekonen ja Clive Tolley. Sidottu, kansipaperi. Eepos.

Muinaisenglantilainen sankarieepos nyt suomeksi

Beowulf on yli tuhat vuotta vanha runokokoelma, joka valaisee koko Pohjolan muinaisuutta. J. R. R. Tolkien otti Taru sormusten herrasta -romaaniinsa paljon vaikutteita Beowulfista. Vaikka yksikään varteenotettava kirjallisuushistoria ei voisi sivuuttaa Beowulfia, tämä on teoksen ensimmäinen täydellinen suomennos.

Beowulfin tapahtumien näyttämö on puoliksi historiallinen, puoliksi kuvitteelinen Skandinavia, jonka nummilla ja metsissä on tyyssijansa niin yli-inhimillisillä sankareilla kuin tultasyöksevillä lohikäärmeillä. Päähenkilönä on urhea soturi Beowulf, jonka taisteluja ja vääjäämätöntä tappiota runoelma kuvaa. Kuten Tolkien on Beowulfista todennut, hän ei ole tavallinen sankarilaulun sankari: ”Hänellä ei ole sekavia lojaalisuussuhteita eikä onnetonta rakkautta. Hän on ihminen, ja siinä on hänelle, kuten monille, riittävästi tragediaa.”

Beowulf on paitsi merkittävä historiallinen lähde myös suuri runoelma, jonka hohto ei ole himmentynyt tuhannessa vuodessa.

Teoksen ovat suomentaneet Osmo Pekonen ja Clive Tolley, jotka ovat myös laatineet teoksen johdannon ja selitykset.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: 2007
Kustantaja: WSOY
Tyylit: mainstream
Avainsanat: mytologia, runous
Arvosanalla: 6.50/10
Arvosanoja: 4
Muokattu: marraskuu 01, 2015

Kirja-arvioita

4/10 |
maaliskuu 16, 2014
J.R.R.:n fanina tämäkin tuli hankittua. Kirja on kaksijakoinen. Sisältää historiallisen vakuuttavan oloisen selvitysosan jossa Scandinaavisempikin puoli Beowulfin tarun syntyhistoriasta paljastuu ja tottakai käydään läpi yhtymäkohtia ...