Beowulf
Keskiarvo 3.25
3.25 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (4)
Kirjahyllytilastot

Beowulf

tuntematon
Julkaistu: 2007 (WSOY)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: mainstream
Avainsanat: mytologia, runous

Suomennos, johdanto ja selitykset: Osmo Pekonen ja Clive Tolley. Sidottu, kansipaperi. Eepos.

Muinaisenglantilainen sankarieepos nyt suomeksi

Beowulf on yli tuhat vuotta vanha runokokoelma, joka valaisee koko Pohjolan muinaisuutta. J. R. R. Tolkien otti Taru sormusten herrasta -romaaniinsa paljon vaikutteita Beowulfista. Vaikka yksikään varteenotettava kirjallisuushistoria ei voisi sivuuttaa Beowulfia, tämä on teoksen ensimmäinen täydellinen suomennos.

Beowulfin tapahtumien näyttämö on puoliksi historiallinen, puoliksi kuvitteelinen Skandinavia, jonka nummilla ja metsissä on tyyssijansa niin yli-inhimillisillä sankareilla kuin tultasyöksevillä lohikäärmeillä. Päähenkilönä on urhea soturi Beowulf, jonka taisteluja ja vääjäämätöntä tappiota runoelma kuvaa. Kuten Tolkien on Beowulfista todennut, hän ei ole tavallinen sankarilaulun sankari: ”Hänellä ei ole sekavia lojaalisuussuhteita eikä onnetonta rakkautta. Hän on ihminen, ja siinä on hänelle, kuten monille, riittävästi tragediaa.”

Beowulf on paitsi merkittävä historiallinen lähde myös suuri runoelma, jonka hohto ei ole himmentynyt tuhannessa vuodessa.

Teoksen ovat suomentaneet Osmo Pekonen ja Clive Tolley, jotka ovat myös laatineet teoksen johdannon ja selitykset.

(muokattu 01.11.2015)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Täysmustat futispläägät ja muuta jalkapalloelämääKultainen rengas ja muita novellejaRennot suosikit: Kertomuksia 1989–2004M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (Keltainen kirjasto, #285)Unen talo

Kirja-arvioita (1)

Sparhawk avatar
Kirjoittanut ()
2.0
J.R.R.:n fanina tämäkin tuli hankittua. Kirja on kaksijakoinen. Sisältää historiallisen vakuuttavan oloisen selvitysosan jossa Scandinaavisempikin puoli Beowulfin tarun syntyhistoriasta paljastuu ja tottakai käydään läpi yhtymäkohtia Tolkienin tuotantoon. Loput kirjasta koostuu itse Beofulf runokokoelmasta. Kirja on tarkoitettu hard core Tolkien faneillekin mutta historiasta, kielten synnystä yms. kiinnostuneille ja miksei tutkijoillekin. Jos on jaksanut lukea Kalevalan, on ... (lisää)
Paikalla 25 vierailijaa
Uusin jäsen: Suvi Ukkonen
Jäseniä yhteensä: 8873