Sielun pimeä puoli: Mary Shelley ja Frankenstein

@ Merete Mazzarella
Sielun pimeä puoli: Mary Shelley ja Frankenstein - Merete Mazzarella 8.00   2

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Raija Rintamäki. Sidottu.

Syvällinen mutta helppolukuinen teos herättää pohtimaan elämän ja ihmisyyden luonnetta.

Mikä sai nuoren Mary Shelleyn luomaan esikoisromaaninsa kammottavan hirviön? Miksi Frankenstein on yhä ajankohtainen? Mikä tekee hirviöistä tärkeitä?

Mazzarella kuvaa koskettavasti ja kiehtovasti Shelleyn värikkäitä elämänvaiheita ja avaa lukijalle näkymän Frankenstein-romaanin henkilöihin ja keskeisiin teemoihin. Hirviöhahmo tarjoaa välineen rajankäyntiin meidän ja muiden, tunteen ja järjen, elämän ja kuoleman välillä. Kumpi lopulta on hirviö ja kumpi ihminen, tohtori Frankenstein vai hänen luomuksensa?


Luokitus: Tietokirja

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu elokuu 27, 2014 (Tammi)
Alkuperäinen nimi 'Själens nattsida: Om Mary Shelley och hennes Frankenstein'
Tietoja muokattu kesäkuu 24, 2016
Muita teoksia kirjailijalta Merete Mazzarella
Marraskuu: Kertomuksia 5.66   3

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1221
Kirja-arviot 330
Viestit 1182
helmikuu 9, 2016
8 / 10

Sielun pimeä puoli on osittain Mary Shelleyn elämäkerta ja osittain Frankenstein teoksen tulkintaa. Elämäkerta osuutta käydään alku- ja loppupuolella kirjaa, Frankenstein osuutta keskellä.


Kiinnostavassa elämäkerrassa lähdetään liikkeelle Maryn kuuluisien vanhempien vaiheista. Vanhemmat olivat edelläkävijöitä, äiti feminismin ja isä anarkismin saralla. Vanhemmiltaan Mary sai oppineen kasvatuksen ja peri älykkyyden. Kirja kertoo kattavasti Maryn ja runoilija Percy Shelleyn elämänvaiheista, matkustamisesta, heidän kiinnostuksen kohteistaan ja ajatus maailmoistaan, heille läheisistä ihmisistä sekä ajasta Genevejärvellä, missä Frankenstein tarinakin sai alkunsa. Lähipiiriin kuului mm. Maryn sisarpuoli ja Lordi Byron.  Elämä ei aina ollut ihanaa ja auvoista vaan loppujen lopuksi Maryn elämä oli kovin traaginen ja hän ehti kokea suuria menetyksiä jo nuorella iällä.

Pisania
Pisania
Arvosanat 1021
Kirja-arviot 0
Viestit 1532
lokakuu 27, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle