Vastavoimat: Finncon 2013 -novellikilpailun 10 parasta novellia
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Kirjahyllytilastot

Vastavoimat: Finncon 2013 -novellikilpailun 10 parasta novellia


Julkaistu: huhtikuu 2, 2014 (Finncon ry)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, fantasia, antologia
Avainsanat: kotimainen

Kirjoittajat: Katri Alatalo, Mikko Arjanmaa, Jenni Kauppinen, N. M. Koski, Satu Leisko-Järvinen, Anni Nupponen, Seppo Rautio, Stina Maria Saari, Mari Saario ja Henna Vainio. Sähkökirja.

Finncon ja Elisa Kirja järjestivät yhteistyössä novellikilpailun teemalla Vastavoimat. Kilvan teema vastasi Finncon 2013:n teemaa: vastakkainasettelun voimia, status quo -tilanteita, ja niiden murtumista tai vastavoimien katoamisen seurauksia, konfliktien juuria ja käynnistäjiä... Teema oli toisin sanoen varsin avoin, ja tarkempi genrekin jätettiin kirjoittajien mietittäväksi – tyylilaji sai edustaa tieteisfiktiota, fantasiaa, tai mitä tahansa näiden alalajia. Vain mielikuvitus oli novelistin rajana.

Kilpailu olikin menestys: liki kahdeksankymmenen kovatasoisen osallistujan joukosta erottui lukuisia helmiä, joista tässä kokoelmassa esitellään kymmenen parasta. Kilpailun voitti Jenni Kauppinen novellilla Jalokivihovi, jota tuomaristo kehui erityisen eheäksi kokonaisuudeksi, joka teemaa turhaan alleviivaamatta esitteli ja käsitteli kauniisti monia erilaisia vastavoimia. Toiselle sijalle ylsi N. M. Koski Nuru-nu-kang-novellillaan, ja kolmannen sijan jakavat Mikko Arjanmaan Tapaus Jii ja Stina Maria Saaren Pedot.

Antologian potkaisee käyntiin Satu Leisko-Järvisen melankolinen eristäytyneisyydestä ja eristyksestä kertova Ja kaikki janoaa, jota seuraa Seppo Raution jännitystä tihkuva tieteisseikkailu Hehkulehdet. Jenni Kauppisen enkeleitä ja piruja tihkuva kilpailun voittajanovelli Jalokivihovi siirtää tapahtumat fantasian puolelle, josta kolmannen sijan jakanut Mikko Arjanmaan samaan tematiikkaan nojaava Tapaus Jii päivittää menon moderniksi ja huumorilla ladatuksi.

Kilpailun toisen sijan voittaneessa N. M. Kosken Nuru-nu-kangissa lukijan vastuulle jää ymmärtää maailma ja genre tärpeistä ja sanavalinoista. Anni Nupposen Tuuli aavikolla tarjoaa perinteisempää scifiä surumielisessä, pohdiskelevassa päiväkirjamuodossa, ja Henna Vainion Hiipivä antaa sirpalemuotoisen väläyksen pedon sieluun. Lisää väläyksiä petojen sielunelämään tarjoaa kilpailun kolmannen sijan jakanut Stina Saaren humoristinen mutta pistävä Pedot, jossa vampyyrien metsästys jatkuu nykypäivän huoltoasemien varjoissa. Mari Saarion klaustrofobinen tieteisdystopia Harvinaisia metalleja tarjoaa esimerkkejä ehdollistamalla luoduista vihollisuuksista, ja kokoelman päättää Katri Alatalon etnistä vastakkainasettelua ja rajojen luontia kuvaava Viestinviejä.

muokattu 19.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pienen rasian jumala ja muita novellejaSuoja: Kaupungit ja paluu (Suoja, #1)Kohtalot (Viillot, #2)Viillot (Viillot, #1)Salatun voiman kaupunki (Mystic City, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 40 vierailijaa
Wanda
Uusin jäsen: Zahra Osman
Jäseniä yhteensä: 9588