Kirjeitä Tove Janssonilta

@ Boel Westin, Helen Svensson
Kirjeitä Tove Janssonilta - Boel Westin, Helen Svensson 6.00   1

Toimittaneet Boel Westin ja Helen Svensson. Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Jaana Nikula. Sidottu, kansipaperi.

Juhlavuoden sankarin rikas ja vivahteikas elämä omin, intiimein sanoin

Tove Jansson (1914–2001) oli kirjeiden kirjoittaja vailla vertaa.

Kirjeitä Tove Janssonilta on valikoima kirjeitä hänen läheisimmilleen, joiden kanssa hän kävi jatkuvaa kirjeenvaihtoa. Suurin osa kirjeistä on ennen julkaisemattomia.

Kokoelma alkaa Tukholmassa opiskelevan 16-vuotiaan Toven kirjeillä, joita hän lähetti kotiin perheelleen. Muita vastaanottajia ovat uskottu ja kaivattu Eva Konikoff, joka muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1941; lehtimies, poliitikko ja filosofi Atos Wirtanen, jonka kanssa aikeissa ollut avioliitto ei koskaan toteutunut; teatterinjohtaja Vivica Bandler, jonka kanssa ystävyys alkoi huumaavana romanssina; uskollinen ystävä Maya Vanni; ruotsalainen kustantaja Åke Runnquist, joka oli tärkeä ammatillinen keskustelukumppani; sekä pitkäaikainen elämänkumppani, kuvataitelija Tuulikki Pietilä.
 
Kirjeet, paikoitellen kuin päiväkirjamaiset keskustelut, ulottuvat 1930-luvulta 1980-luvulle. Ne kielivät vahvoista perhesiteistä, niin hyvässä kuin pahassakin. Ne kuvaavat sekä ahdistavaa sota-ajan arkea että idyllistä kesänviettoa Bredskärin ja Harun saarilla. Tove Jansson pohtii taiteilijuutta ja työtä ja kertoo muumeista ja niiden matkasta maailmanmaineeseen. Kirjeistä löytyy intohimoa ja rakkautta; osa on hyvän parisuhteen korkea veisu. Nämä kirjeet ovat syntyneet terävän älykön ja väkevästi elävän ja tuntevan ihmisen kynästä.

Kirjailija, kuvataiteilija, sarjakuvataiteilija Tove Jansson osoittaa, mikä voima sanoilla on myös yksityiselämässä. Kirjeistä muodostuu radikaalin naisen ja lahjakkaan taiteilijan kehityskertomus. Taustalla soljuu kuohuvana alkanut 1900-luku.
 
Valikoiman ovat toimittaneet Boel Westin ja Helen Svensson. Svensson oli kustantamo Schildtsin kirjallinen johtaja ja Tove Janssonin kustannustoimittaja vuodesta 1981. Westin on kirjallisuustieteen professori Tukholman yliopistossa ja Pohjoismaiden johtava Jansson-asiantuntija. Hän on kirjoittanut elämäkerran Tove Jansson. Sanat, kuvat, elämä.
 
Teos ilmestyy sekä ruotsiksi että suomeksi. Vuonna 2014 Tove Janssonin syntymästä tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu syyskuu 2014 (Schildts & Söderströms)
Alkuperäinen nimi 'Brev från Tove Jansson'
Tietoja muokattu huhtikuu 1, 2021

Kirja-arviot & arvosanat

Nylkky
Nylkky
Arvosanat 824
Kirja-arviot 9
Viestit 784
marraskuu 25, 2018
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle