Humiseva harju
Keskiarvo 3.78
3.78 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (46)
Kirjahyllytilastot

Humiseva harju

Emily Brontë
Julkaistu: 1927 (Karisto)
Alkuperäinen nimi: Wuthering Heights
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhugoottilainen kauhu, mainstream
Avainsanat: 1800-luku, elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1847.

1. laitos: suomentanut Kaarina Ruohtula. Karisto, 1976 (10. painos 2013).
2. laitos: suomentanut Eila Pennanen. WSOY, 1991 (uusi painos 2006).
3. laitos: suomentanut Juhani Lindholm. Otava, 2006.

Väkevä klassikko torjutusta rakkaudesta ja kostosta

Orpopoika Heathcliff on otettu säälistä kasvatiksi yorkshireläiseen kartanoon. Perheen tytär Catherine ja Heathcliff rakastuvat myrskyisästi, mutta perhe erottaa epäsäätyisen parin ja Catherine menee järkiavioliittoon naapurikartanon pojan kanssa. Heathcliff vannoo kostoa Catherinen petollisuudelle ja perheen ylenkatseelle. Tuhoavien ihmissuhteiden voima ulottuu lopulta sukupolvien ja kuoleman rajan yli.

Humiseva harju on Englannin kirjallisuuden suuria klassikoita. Sukupolvi toisensa jälkeen on löytänyt sen Yorkshiren jylhille nummille sijoittuvan kohtalonomaisen tarinan väkevästä, torjutusta rakkaudesta. Teos ilmestyy nyt suositussa Kariston mustat klassikot -sarjassa.

Emily Brontë (1818–1848) oli englantilainen kirjailija ja runoilija. Humiseva harju (1847) jäi hänen ainoaksi romaanikseen hänen kuollessaan tuberkuloosiin vain 30-vuotiaana, mutta teos riitti viemään hänen nimensä maailmankirjallisuuteen. Kirjailijat Charlotte ja Anne Brontë olivat hänen sisariaan.

muokattu 13.03.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Siihen mihin tonttu astuuAamun kirkastusKootut kertomuksetBaskervillen koiraAarnihauta eli kullankaivaja Jackmans Gulchissa

Kirja-arvioita (3)

Lukijatar avatar
Kirjoittanut
5.0

Humiseva harju on ollut hyllyssäni jo pidemmän aikaa, ja luin sen nyt jo kolmannen kerran. Tämä brittiklassikko ei koskaan jätä kylmäksi, ja on ehdottomasti omaäänisimpiä ja kiinnostavimpia teoksia, joita brittikirjallisuudesta ylipäätään on noussut. Usein Humisevasta harjusta puhutaan suurena romanssina. Itse en ole koskaan lukenut sitä niin, vaan minulle se on ensisijaisesti psykologinen eristäytyneestä yhteisöstä, jossa voimakkaimmat vaikuttajat ... (lisää)

dreamy avatar
Kirjoittanut
4.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Puolikuu avatar
Kirjoittanut
3.5
En oikein osaa sanoa pidinkö tästä kirjasta. Humiseva harju ei ole tylsä, mutta tarina on suurimman osan kirjaa niin ankea, että lukeminen oli ajoittain raskasta. Hahmot ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta erittäin vastenmielisiä, etenkin teoksen ”sankarit” Catherine ja Heathcliff. Heathcliffin epämiellyttävyys ja sadistisuus sekä Catherinen itsekeskeisyys tuntuivat usein täysin liiallisuuksiin viedyiltä. Lukijana turhauduin välillä siihen, miten asiat tuntuivat menevän ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 36 vierailijaa
Mustelmann
Uusin jäsen: Enni
Jäseniä yhteensä: 9863