Humiseva harju

@ Emily Brontë
Humiseva harju - Emily Brontë 7.40   50

Alkuteos ilmestynyt 1847.

1. laitos: suomentanut Kaarina Ruohtula. Karisto, 1976 (10. painos 2013).
2. laitos: suomentanut Eila Pennanen. WSOY, 1991 (uusi painos 2006).
3. laitos: suomentanut Juhani Lindholm. Otava, 2006.

Väkevä klassikko torjutusta rakkaudesta ja kostosta

Orpopoika Heathcliff on otettu säälistä kasvatiksi yorkshireläiseen kartanoon. Perheen tytär Catherine ja Heathcliff rakastuvat myrskyisästi, mutta perhe erottaa epäsäätyisen parin ja Catherine menee järkiavioliittoon naapurikartanon pojan kanssa. Heathcliff vannoo kostoa Catherinen petollisuudelle ja perheen ylenkatseelle. Tuhoavien ihmissuhteiden voima ulottuu lopulta sukupolvien ja kuoleman rajan yli.

Humiseva harju on Englannin kirjallisuuden suuria klassikoita. Sukupolvi toisensa jälkeen on löytänyt sen Yorkshiren jylhille nummille sijoittuvan kohtalonomaisen tarinan väkevästä, torjutusta rakkaudesta. Teos ilmestyy nyt suositussa Kariston mustat klassikot -sarjassa.

Emily Brontë (1818–1848) oli englantilainen kirjailija ja runoilija. Humiseva harju (1847) jäi hänen ainoaksi romaanikseen hänen kuollessaan tuberkuloosiin vain 30-vuotiaana, mutta teos riitti viemään hänen nimensä maailmankirjallisuuteen. Kirjailijat Charlotte ja Anne Brontë olivat hänen sisariaan.

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni

Kirja julkaistu 1927 (Karisto)
Alkuperäinen nimi 'Wuthering Heights'

Kirja-arviot 76
Viestit 2
marraskuu 22, 2018
10 / 10

Humiseva harju on ollut hyllyssäni jo pidemmän aikaa, ja luin sen nyt jo kolmannen kerran. Tämä brittiklassikko ei koskaan jätä kylmäksi, ja on ehdottomasti omaäänisimpiä ja kiinnostavimpia teoksia, joita brittikirjallisuudesta ylipäätään on noussut. Usein Humisevasta harjusta puhutaan suurena romanssina. Itse en ole koskaan lukenut sitä niin, vaan minulle se on ensisijaisesti psykologinen eristäytyneestä yhteisöstä, jossa voimakkaimmat vaikuttajat sanelevat kaikkien muiden tahdin. Se on siis tarina kontrollista, tunteista ja ihmismielen muokkautuvuudesta. Toisessa sukupolvessa heijastuvat ensimmäisen päätökset, toiveet ja katkeruudet uusina sekoituksina ja persoonina.

Puolikuu
Arvosanat 191
Kirja-arviot 29
Viestit 586
helmikuu 18, 2015
7 / 10

En oikein osaa sanoa pidinkö tästä kirjasta. Humiseva harju ei ole tylsä, mutta tarina on suurimman osan kirjaa niin ankea, että lukeminen oli ajoittain raskasta. Hahmot ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta erittäin vastenmielisiä, etenkin teoksen ”sankarit” Catherine ja Heathcliff. Heathcliffin epämiellyttävyys ja sadistisuus sekä Catherinen itsekeskeisyys tuntuivat usein täysin liiallisuuksiin viedyiltä. Lukijana turhauduin välillä siihen, miten asiat tuntuivat menevän Heathcliffin haluamalla tavalla, eikä kellään ole selkärankaa laittaa hommalle pistettä. Lukukokemus oli kieltämättä tunteita herättävä, mutta ei vain hyvällä tavalla.

dreamy
Arvosanat 61