Merenkulkijat (Antiikin taruja lapsille, #3)
Keskiarvo 3.50
3.50 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (1)
Kirjahyllytilastot

Merenkulkijat

Arto Kivimäki
Julkaistu: syyskuu 2014 (Teos)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: nuoret
Avainsanat: antiikin mytologia, kotimainen

Ulkoasu ja mustavalkokuvitus Camilla Pentti. Sidottu.

Tarina merenkulkijoista on vaiherikas seikkailu, jossa Kreikan urheimmat sankarit, muun muassa Herakles, lähtevät hakemaan kultaista taljaa kaukaa Kolkhiin maasta. Rakennetaan siihen asti suurin koskaan rakennettu merikelpoinen laiva, jolle annetaan nimeksi Argo. Laivaan mahtuu 50 soutajaa. Sankareita aletaan kutsua argonauteiksi eli Argolla purjehtijoiksi, ja sillä tehdään maailman ensimmäinen maailmanympäripurjehdus. Purjehdus tapahtuu sankariaikana: monet argonauttien pojat osallistuvat sittemmin Troijan sotaan.

Jo Homeros sanoo, että kaikkihan tuntevat merenkulkijain tarinan. Homeros Odysseiassaan panee sankarit kulkemaan samojen paikkojen kautta jossa argonautit kävivät ensin, kuten Skylla ja Kharybdis, seireenit ja Kirke. Länsimaissa se on ollut suositumpi tarinoiden lähde kuin Homeroksen teokset niin keskiajalla kuin modernin ajan populaarikulttuurissa: sen vuoksi sanat Iason, Medeia, kultainen talja, Argo ja harpyijat voivat olla tuttuja niillekin jotka eivät tunne merenkulkijain tarinaa. Tarustoa on käytetty niin kirjallisuudessa (esim. Joyce, Rabelais), sarjakuvissa (mm. Aku Ankka) kuin elokuvissa ja tv-sarjoissa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että merenkulkijoiden tarina on länsimaisten fantasiaseikkailujen äiti.

Arto Kivimäen kirja Merenkulkijat perustuu keskeisiin antiikin lähteisiin ja se soveltuu luettavaksi sekä kouluikäisille lapsille, nuorille että aikuisille. Kirja on sekä seikkailutarina että liikuttava kertomus Iasonin ja Medeian rakkaudesta.

Kirja on suositun sarjan Antiikin taruja lapsille kolmas osa.

muokattu 22.02.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Athenen merkki (Olympoksen sankarit, #3)Sankarien aika (Antiikin taruja lapsille, #2)Labyrinttitaistelu (Percy Jackson, #4)Eksynyt sankari (Olympoksen sankarit, #1)Synkkä ennustus (Apollon, #2)
Paikalla 15 vierailijaa
Uusin jäsen: Meeri Saukkonen
Jäseniä yhteensä: 9449