Amerikan Psyko (CityGrafia #1) - Bret Easton Ellis6.94

Alkuteos ilmestynyt 1991. Suomentanut Erkki Jukarainen. Sidottu.

Nuori Patrick Bateman on Wall Streetin haikala. Miljoonapalkkaa nauttivan, tuhannella vatsalihasliikkeellä aamunsa aloittavan miehen maailma rakentuu vaatemerkeistä, ihonhoitotuotteista ja design-huonekaluista. Kun loputon kilpailu käyntikorttien tyylikkyydestä, luksusasuntojen sijainnista ja huippuravintoloiden paikkavarauksista ylittää kilpailuhengen maksimit, löytää Bateman tehokkaan tavan purkaa turhautumiaan. Töiden jälkeen merkkivaatehenkari vaihtaa vapaalle, kuuntelee Genesistä ja tappaa ihmisiä.

Tämä skitsofrenisen sielunmaiseman kuvaus on samalla myös armoton tilitys ylikierroksilla käyneestä 80-luvusta. Teos ja siihen perustuva elokuva shokeerasi kansainvälistä yleisöä ja herätti raivokasta keskustelua.

AMERIKAN PSYKO lennätti Bret Easton Ellisin maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen. Lukijan sietokykyä koetteleva romaani on urbaani kulttiversio Tri Jekyllistä ja Mr Hydesta. Julmuudestaan huolimatta se tarkastelee hyytävän humoristisesti ja ironisoiden länsimaista elintasokulttuuria.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1993
Kustantaja: Pikku-idis
Tyylit: kauhu, mainstream, jännitys
Avainsanat: elokuva
Alkuperäinen nimi: American Psycho
Arvosanalla: 6.94/10
Arvosanoja: 18
Muokattu: huhtikuu 16, 2016

CityGrafia -kirjasarja

Amerikan Psyko (CityGrafia #1)6.94

Kirja-arvioita

8/10 |
helmikuu 15, 2016
"Wow", oli ensimmäinen ajatus kirjan luettuani ja sen jälkeen pitkä epätodellinen (ja hiukan epämukava) olo, koska kirja oli loistava, mutta samalla todella, todella ällöttävä luettava. Saako tällaisesta edes pitää...? Kirja oli kiehtova ...