Alkuteos ilmestynyt 2015. Julkaistu Britanniassa nimellä The Crow Talker ja Yhdysvalloissa nimellä Ferals. Suomentanut Kaisa Kattelus. Kannen kuvat: Eric Deschamps. Kannen suunnittelu: Sarah Creech. Nidottu.
Suuri seikkailutarina pojille Tarzanin, Mowglin ja Batmanin hengessä!
Vanhempiensa hylkäämä, varisten kasvattama, Seittimiehen jahtaama: huikean jännittävän seikkailun ensimmäinen osa!
13-vuotias orpopoika Kraa elää keskellä Blackstonen kaupunkia, mutta ylhäällä puiston puussa. Hän asuu varisten kanssa ja osaa varisten kieltä. Varikset pelastivat Kraan (oikealta nimeltään Jack), kun hän oli viisivuotias ja Seittimies murhasi hänen vanhempansa.
Jo kahdeksan vuotta Kraa on selvinnyt vaistojensa ja kekseliäisyytensä avulla, mutta ei ole tiennyt supervoimistaan: siitä että hän on feral, ihminen jolla on maaginen side tiettyyn eläimeen. Feral pystyy kutsumaan eläimiä ja oppimaan niiden kykyjä. Jokaisella eläinlajilla on vain yksi ihmisferal ja kyky periytyy suvussa.
Kun Kraa tutustuu Lydiaan, vankilanjohtajan tyttäreen, ja pelastaa Lydian isän Seittimieheltä, hänet temmataan keskelle feralsien välistä julmaa valtataistelua. Ja tapahtumia, jotka vievät hänet aina Kuolleiden maahan asti.
Kraa on sankari joka tuo mieleen kuuluisat edeltäjänsä: Tarzanin, Mowglin, Batmanin. Teoksen elokuvaoikeudet on myyty 20th Century Foxille ja trilogian käännösoikeudet 28 maahan.
Arvosana kirjalle
Jacob Grey
Jacob Grey (s. 1980) opiskeli kirjallisuutta Oxfordin yliopistossa ja työskentelee nykyään kustannustoimittajana. Hän on kirjoittanut noin 50 nuortenkirjaa, mm. suosittua Beast Quest -sarjaa. Grey asuu Englannissa vaimonsa ja tyttärensä kanssa.
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 145
Viestit 4
Kirjailijanimimerkki Jacob Greyn esikoisteos "Varismiekka" (Tammi, 2015) edustaa perusvarmaa varhaisnuorten fantasiaa. Toimintapainotteinen tarina etenee vauhdikkaasti, mutta omaperäisyyttä juonesta on vaikea löytää. Perusidea toteemieläimiään hallitsevista ihmisistä eli lymyistä ja heidän keskenäisestä sodastaan on ihan toimiva. Suomenkielisen laitoksen takakannessa kirjaa verrataan muun muassa Batmaniin. No jaa. Bruce Waynekin menetti tietysti vanhempansa nuorella iällä, mutta ehkä eniten Lepakkomiehestä muistuttaa kuitenkin miljöö. Synkänpuoleinen Blackstonen kaupunki tuo vähän mieleen Tim Burtonin Gotham Cityn. Nipotan ehkä turhasta, mutta liika puhekielisyys särähteli minun korvaani useampaan otteeseen. "Varismiekka" toimii joten kuten itsenäisenä romaanina, mutta selvästihän se on tarkoitettu sarjan avausosaksi - ja jatkoa onkin jo luvassa. Suomentaakin saisivat, tämmöiselle Nakit & muusi -perusmätölle on kuitenkin aina tilausta, etenkin kun kirja sopii jo alakoululaisille.
Kirja-arviot 8
Viestit 0
Idea on todella mielenkiintoinen, mutta toteutus ontuu. Kirja vaatisi joko älykkäämpää, huumorintajuisempaa tai edes rennompaa otetta. Juonen kehitys sortuu kliseisiin ja henkilöhahmot jäävät hyvin yksiulotteisiksi. Voisi suositella lapsille, muttei ehkä enää teini-ikäisille.