Taivaalta tippuvat asiat

@ Selja Ahava
Taivaalta tippuvat asiat - Selja Ahava 7.50   10

Sidottu.

Finlandia-palkintoehdokas 2015.

On tyttö, jonka äiti jää taivaalta tippuvan jäälohkareen alle. On nainen, joka voittaa lotossa jättipotin kahdesti. On mies, jota salama iskee neljä kertaa. Kaikki he etsivät selitystä elämälleen.

”Elokuvassa muistot näytetään mustavalkoisina, ja kuollut ihminen jätetään seisomaan tienvarteen. Sitten auto ajaa pois, ja takaikkunasta katsotaan kuinka ihminen pienenee ja katoaa lopulta kokonaan. Sillä lailla elokuvissa kuollaan.

Sahanpurutalossa asiat eivät mene niin. Äidin päälle putoaa taivaalta jäätä, eikä Saara näe häntä enää koskaan. Saara makaa sängyssä ja yrittää olla kuulematta isän valitusta. Mutta se kaikuu kamiinasta. Pieni musta kamiina ulisee niin että sen savuhormi on pakahtua. Miten valtavan surullinen pieni kamiina, Saara ajattelee. Hän nipistelee isää varpaista, jotta tämä tuntisi jotain.

Villa auttaa, Annu-täti sanoo ja pukee Saaralle ja tämän isälle villapaitoja ja villasukkia, peittelee heidät lampaantaljojen ja huopien alle. Täti uskoo, että mitä surullisempi ihminen, sitä lämpimämpänä hänet täytyy pitää. Kun Annu-täti voittaa lotossa jättipotin toiseen kertaan, hän nukahtaa kolmeksi viikoksi kartanon torniin.

Selja Ahavan lumoava romaani sekoittaa realismia ja maagista, satua ja omituisia faktoja taivaalta tippuvista asioista. Lopputuloksena on koskettava ja taianomainen kudelma asioista, joille ei ole sanoja.


Risingshadow arvostelu :: Niina Tolonen (Nafisan)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu helmikuu 18, 2015 (Gummerus)
Tietoja muokattu maaliskuu 19, 2021

Kirja-arviot & arvosanat

anmamat
Arvosanat 104
Kirja-arviot 19
Viestit 0
elokuu 19, 2015
8 / 10

Taivaalta tippuvat asiat on mielenkiintoinen novellikokoelma, jonka novellit hieman poikkeuksellisesti nivoutuvat tiiviisti yhteen. Ensimmäinen novelli on kuitenkin hieman tylsähkö ja ehkä hieman turhan pitkä, minkä takia annan vain neljä tähteä.

Pisania
Pisania
Arvosanat 985
Kirja-arviot 0
Viestit 1292
toukokuu 16, 2018
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Nafisan
Nafisan
Arvosanat 665
Kirja-arviot 93
Viestit 192
syyskuu 22, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Pakkis
Pakkis
Arvosanat 678
Kirja-arviot 0
Viestit 0
elokuu 13, 2015
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle