Ihon alaiset

@ Anu Holopainen
Ihon alaiset - Anu Holopainen 7.30   40

Kannen kuva: Karl Gough/Trevillion Images. Sidottu, kansipaperi.

Tämäkö on tulevaisuuden kauneusihanne?

Ihon alaiset on kylmäävä kuva tulevaisuudesta, joka ei ehkä ole kaukana. Moderni ja monipuolinen tarinakooste – blogikirjoituksia, nettipostauksia, tv-katkelmia – on suositun fantasia- ja scifikirjailijan uusi vahva näyttö.

JARAN on odotettava vuosi ennen kuin hän voi itse päättää ulkonäkönsä muokkauksesta. INKAN pitää vielä miettiä, mitä hän todella haluaa. MATIAS vihaa muokkauksia ja joutuu elämään vihollisten keskellä. PLASTIKPRINCESS tietää miten hankkia rintaimplantit, vaikkeivät rahat ja ikä riitäkään.

Täyteläisiä huulia, virheettömiä kasvoja, animehahmoja ja Barbie-lookia. 17-vuotias Jara elää ympäristössä, jossa lähes jokaisen ulkonäköä on muokattu ja jossa hänen itsensä on elettävä vanhempien vaatimuksesta luomuna.

Mutta sitten Jara pääsee kesätöihin Helsinkiin, ja taivas tuntuu aukeavan: rahaa, rakkautta ja lähestyvä täysiikäisyys, joka takaa päätäntävallan omaan kehoon. Mutta suureen kaupunkiin mahtuu myös anarkisteja ja toisinajattelijoita. Koko elämä voi muuttua hetkessä – eikä aina siten kuin haluaa.Risingshadow arvostelu - Niina Tolonen (Nafisan)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu helmikuu 24, 2015 (Karisto)
Tietoja muokattu maaliskuu 19, 2021
Muita teoksia kirjailijalta Anu Holopainen
Kasvoton (Iik! #10) 7.76   8
Lauma (Iik! #9) 7.84   6
Krampus (Iik! #8) 7.66   3
Räyhähenki (Iik! #7) 4.00   1
Demonikuiskaaja (Iik! #6) 8.00   1
Filigraanityttö 6.00   3
Plattilan noita (Iik! #5) 6.00   1

Kirja-arviot & arvosanat

Emzulii
Arvosanat 28
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 19, 2022
6 / 10

Ihon alaisten maailma ja tematiikka oli rakennettu mielestäni onnistuneesti. On kammottavaa ajatella, miten lähellä olemme maailmaa, jossa ihmiskehon muokkaus on arkipäivää. Kirjan juoni oli suhteellisen selkeä, mutta usean näkökulman ja kirjan lyhyyden puolesta henkilöt jäivät pintapuolisiksi ja etäisiksi. Itse olisin arvostanut selkeämpää lopetusta. Kirja töksähti hieman seinään eikä hahmojen kohtaloita selvennetty tarpeeksi. Mukavaa lisämaustetta kirjaan antoivat erilaiset blogitekstit, uutiset ja haastattelut. 

ÄäriLisko
Arvosanat 10
Kirja-arviot 10
Viestit 0
lokakuu 15, 2021
8 / 10

Pidin kirjasta, mutta tässä on jo mennyt sen verta kauan lukemisesta, että en osaa oikein kommentoida miksi.

_kirjakeiju_
Arvosanat 394
Kirja-arviot 323
Viestit 0
huhtikuu 19, 2021
7 / 10

Melkoisen raadollinen kuvaus ihmisten halusta näyttää hyvältä. Kirja koostuu kivasti erilaisista kerrontatyyleistä, kuten blogiteksteistä ja tv-ohjelmien mainoksista, joiden avulla avataan tulevaisuuden Suomen ilmapiiriä. Ihmiset ovat jakautuneet kauneusleikkauksia tarpeellisina ja mahtavina pitäviin sekä niiden vastustajiin. Kertomuksessa kuvataan mielestäni erinomaisesti ihmisten paloa puolustaa omaa mielipidettään. Esim. kauneusleikkauksia vastustetaan välillä jopa uskonnollisen vakaumuksen intohimolla. Kirja maalaa ahdistavan, mutta länsimaisessa yhteiskunnassa pelottavan todennäköisen kuvan tulevaisuudesta. Muokkaisitko sinä ulkonäköäsi, jos työnsaantisi ja yhteiskunnallinen asemasi olisi siitä kiinni ja sitä odotettaisiin sinulta? 

Lukijatar
Arvosanat 346
Kirja-arviot 76
Viestit 2
tammikuu 26, 2016
7 / 10

Olin aikoinani lukenut Holopaisen Syysmaa-sarjaa, jolle en ollut lämmennyt useista syistä, joten tartuin Ihon alaisiin hieman skeptisesti. Kirja kuitenkin yllätti kiinnostavalla ja ajankohtaisella aiheella, ja mitäänsanomattomaksi muistamani kerronta oli nyt mielekkäästi etenevää ja sopivan joutuisaa. Hahmojen kohtalo kiinnosti, ja melko suurella fontilla ja lyhyellä sivumäärällä varustettu teos tuli luettua nopeasti. Vaikka Ihon alaisilla onkin taipumusta pieneen melodramaattisuuteen, ei näin tiiviissä tekstissä se ehtinyt yltymään häiritseväksi. Nuoria ja nuoruutta on kuvattu uskottavasti. Sanoma ei ollut mitenkään erityisen mullistava, mutta mielestäni onnistunut aihepiiri nuortenkirjalle. Suosittelen teosta etenkin nuorille lukumieltymyksiin katsomatta, mutta myös vanhemmat lukijat voivat saada siitä irti ajatuksen jos toisenkin.

rahanpesukarhu
Arvosanat 76
Kirja-arviot 35
Viestit 0
joulukuu 3, 2015
7 / 10

Tämän kirjan maailma oli todella kiehtova. Itsekin rupesin kirjaa lukiessa haaveilemaan 3D-meikeistä, dimensiotatuoinneista sun muista jutuista, joita tulevaisuus ehkä meille joskus tarjoaa. Kirja kuitenkin näyttää lukijalle maailman, jossa tämä tulevaisuus on mennyt pahasti pieleen. Vaikka ihmisillä onkin vapaus ilmaista itseään erilaisilla ehostuksilla niin luomuilla ei ole samanlaista vapautta. Luomut eivät kuitenkaan lähde kovin rauhanomaisesti tätä vapautta itselleen vaatimaan. Kirjalla on mielestäni monia tärkeitä sanomia, jotka voi tiivistää suurinpiirtein näin: "Älä oleta muiden mahtuvan samaan muottiin itsesi kanssa, ne Toiset ovat yhtä arvokkaita, kuin sinäkin". Toinenkin kommentoija suositteli täälä jo Holopaisen toista kirjaa "Molemmin jaloin" ja voin itse suositella sitä kans tästä kirjasta tykänneille.

Matti Karjalainen
Arvosanat 441
Kirja-arviot 137
Viestit 4
lokakuu 19, 2015
10 / 10

Anu Holopaisen nuortenromaaneja on kehuttu minulle ihan uskottavien tahojen toimesta, mutta tätä ennen en ole niihin tullut tarttuneeksi. Ja kyllä kannatti! "Ihon alaiset" (Karisto, 2015) on nimittäin genrensä muotovalio, mikäli hieman kömpelö viittaus kirjan teemoihin sallitaan. On todella virkistävää lukea pitkästä aikaa NA-romaani, jossa dystopian keinoin yritetään kertoa jotakin meidän maailmastamme, eikä vain jenkkityyliin tarjota puitteita postapokalyptiselle rakkaustarinalle. Lähitulevaisuuden Suomessa kauneusleikkauksista ja kehon muokkaamisesta on tullut arkipäivää, eivätkä kylkiluiden poistaminen, otsaan istutetut keinotekoiset sarvet tai kehoon asennetut led-korut tai dimensiotatuoinnit ole erikoisia. Luomuna pysytteleminen edustaa sen sijaan jonkinlaista friikkiyttä, sillä onhan jo aikaisempina vuosikymmeninä todistettu kauneuden korreloivan urahaaveissa ja parinmuodostuksessa. Helsingistä voikin löytää strippiklubeja, joissa ihmiset käyvät tirkistelemässä täysin muokkaamatonta ihmiskehoa. Näkökulma vaihtelee useamman nuoren tai nuoren aikuisen välillä; kerrontatyyli tuo hieman mieleen Siri Kolun Pelko ihmisessä -dystopian, joka voisi myös teemojensa puolesta olla Holopaisen romaanin sisarteos. Suoran kerronnan lisäksi mukaan on otettu chattikeskusteluja, A-Studiota muistuttavia televisioväittelyjä ja blogipäivityksiä, ja kirjan kenties ahdistavin tarinalinja kulkeekin sellaista seuraten. "Ihon alaiset" on lyhyt ja ytimekäs romaani, mutta siitä huolimatta siinä on kaikki mitä tarvitaan: ahdistava mutta siitä huolimatta uskottava tulevaisuuden maailma, kiinnostavia henkilöhahmoja ja ennen kaikkea hyvä tarina, joka haastaa pohtimaan ja kyseenalaistamaan nykymaailman menoa ja arvoja. Ei siihen tarvita genren perusyksiköksi muodostunutta trilogiaa, vähän yli 200 sivua riittää. Nuorille ja nuorille aikuisille tämä pitäisi laittaa pakolliseksi luettavaksi kouluissa, sen verran tärkeitä kirjan teemat ovat, eikä aikuislukijakaan tule happanemaan kirjan ääressä. Jouduin itsekin lukemaan kirjan käytännössä yhdeltä istumalta. Vuoden toistaiseksi paras kirja? Mahdollisesti.

Aderyn
Arvosanat 73
Kirja-arviot 13
Viestit 10
elokuu 5, 2015
7 / 10

Inhottava ja ahdistava kirja. Pidin, mutta Pennyweren sanoin tämä todellakin oli vain "raapaisu pintaan", ja kirja olisi voinut olla pidempi. Jos tykkää tästä, vähän vielä rajumpaa menoa tarjoaa saman kirjailijan kirja Molemmin jaloin.

Pennywere
Arvosanat 188
Kirja-arviot 43
Viestit 0
heinäkuu 10, 2015
7 / 10

Mielestäni erittäin osuva kirja, ja ihanan kauhea, jos jotain tällaista oikeasti tulevaisuudessa tapahtuisi. Tarinat kuitenkin jäivät harmittavan pintapuolisiksi, olisin kaivannut Holopaiselta lisää kuvailua maailmasta ja ihmisistä, lisää tarinaa, tämä oli nyt tällainen raapaisu pintaan. Antaa kuitenkin ajattelemisen aihetta, joten suosittelen.

Myrsky10
Arvosanat 257
Kirja-arviot 155
Viestit 0
kesäkuu 14, 2015
8 / 10

Mielestäni ehdottomasti hyvä kirja. Kuvastaa hyvin millaiseksi maailma saattaisi äärimmäisyyksissään mennä kauneuskirurgian yleistyessä. Kannattaa lukea!

ms.amadeus
ms.amadeus
Arvosanat 80
Kirja-arviot 9
Viestit 3
elokuu 16, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle