Labyrintti (Maze Runner #1) - James Dashner 7.60   189

Alkuteos ilmestynyt 2009. Suomentanut Jussi Korhonen. Nidottu.

”Jos et pelkää, et ole ihminen.”

Huikean elokuvasovituksen syksyllä 2014 saanut Maze Runner – Labyrintti on koukuttava kertomus Thomasista, joka herää hissistä muistamatta muuta kuin nimensä. Kärpästen herran kaltaisissa tunnelmissa Thomas kohtaa lauman lapsia aukiolta, jota ympäröivät kivimuurit. Pakeneminen voi alkaa.

Labyrintti on viihtynyt New York Timesin bestseller-listan kärjessä, ja kirjasarja on saavuttanut suuren suosion varsinkin nuorten keskuudessa. Maze Runner -sarjasta on tähän mennessä ilmestynyt englanniksi neljä osaa, ja siitä povataan Nälkäpeli-sarjan kaltaista hittiä.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu maaliskuu 3, 2015 (Basam Books)
Alkuperäinen nimi The Maze Runner
Tietoja muokattu maaliskuu 19, 2021

Maze Runner

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Trilogia, johon on ilmestynyt kaksi johdanto-osaa. The Kill Order (2012) ja The Fever Code (2016) kertovat tapahtumista ennen Labyrinttia. Kirjoja ei suomennettu.

Labyrintti (Maze Runner #1) 7.60   189
Poltettu maa (Maze Runner #2) 7.56   99
Tappava lääke (Maze Runner #3) 6.94   73

Kirja-arviot & arvosanat

Pinkki Lady
Arvosanat 113
Kirja-arviot 22
Viestit 0
heinäkuu 29, 2023
9 / 10

Kirja oli loistava ja juoni pidettiin alusta asti arvoituksellisena ja jollain tavoin pimennossa lukijalta. Juonen edetessä paljastui pieniä paloja vähänkerrallaan lukijalle joka vain herätti enemmän mielenkiintoa kirjaa kohtaan. Kirja ei ollut missään vaiheessa ennalta arvattava ja melkein joka luvussa oli uusia käänteitä ja juoni eteni sujuvasti. 

Myrsky10
Arvosanat 257
Kirja-arviot 155
Viestit 0
helmikuu 24, 2017
8 / 10

Tämä oli kyllä hyvä kirja. Vähän ehkä erilainen, mitä yleensä luen, mutta hyvä kuitenkin. Tarina eteni sujuvasti, eikä ollut ennalta-arvattava.

Truuners95
Arvosanat 91
Kirja-arviot 84
Viestit 6
marraskuu 9, 2016
8 / 10

Ihan kelvollinen avaus, mutta ei yllä minun suosikkieni kärkeen. Luin lähinnä siksi, että halusin nähdä elokuvan vasta kun olisin lukenut tämän taustaksi.

Moonlight
Arvosanat 18
Kirja-arviot 18
Viestit 1
marraskuu 1, 2016
10 / 10

Huhhuh ja WAU mikä teos! Maze runner-sarjan ensimmäinen osa kolahtaa ja uppoaa syvälle. Miten nerokas idea ja juoni plus henkilöt erityisen mahtavia! Sarja on noussut yhdeksi suosikeistani ja aloitusosa on vaan yksinkertaisesti niin törkeen hyvä. Oon aina ollut hidas lukija mutta tällä kertaa kirja oli niin koukuttava etten saanut sitä laskettua melkeinpä ollenkaan. Ihan parhaita ja karmivimpia kohtauksia oli ehdottomasti kun Thomas, Minho ja Alby jäivät labyrinttiin yöksi jumiin, luin tätä illalla sängyssä ja sai mut kyllä kunnon karmiviin fiiliksiin :D Kirjailijan kikat toivat mielenkiintoa, (vaikkei mulla mielenkiinto hiipunut millisekunniksikaan) kuten auringon katoaminen, muurien yöksi auki jääminen ja tietysti saattajat. Koko labyrintti ja sen kuvailtu muinaisuus olivat tosi kiehtovia ja koko teos erittäin vaikuttava. Henkilöistä suosikeitani ovat Minho ykkösenä. Tämä poju veti tyylillään pointsit kotiin. Myös Newt ja Chuck kuuluvat lemppareihini. Thomas päähenkilönä ei niin ärsyttävä kuin yleensä, vaan aika yllättävän samaistuttava, vaikkakin tämän uteliaisuus kävi ehkä hermoille. Teresa jäi jotenkin tosi kylmäksi. Kyseinen tyttö alkoi ärsyttämään ja kirja olisi ollut mielestäni parempi ilman tätä tai ainakin kliseistä romanssin alkua tämän ja Tommyn välillä. Newt, Thomas ja Minho kolmikko jonka toivoisin säilyvän jatko-osissakin :-) Suosittelen erittäin paljon kaikille!

Matti Karjalainen
Arvosanat 464
Kirja-arviot 141
Viestit 4
tammikuu 12, 2016
4 / 10

James Dashnerin "Labyrintti" (Basam, 2015) aloittaa Maze Runner -nimisen nuortenkirjasarjan, josta on muodostunut jonkinmoinen myyntimenestys maailmalla. Elokuvakin on tekaistu, mutta mainosmiesten ennustusten vastaisesti Dashnerin hengentuotoksesta ei kuitenkaan tainnut tulla uutta Nälkäpeliä.

Fictionholic
Arvosanat 99
Kirja-arviot 5
Viestit 0
lokakuu 19, 2015
9 / 10

Aivan loistavaa dystopiaa! Tarina paranee loppua kohden ja kirjan loppuessa pää tuntuu räjähtävän. Alku on hieman hidastempoista ja ehkä tylsääkin, mutta kun kirjaan pääsee sisälle, on se ehdottomasti lukemisen arvoinen!!

Sunsetbeach
Arvosanat 255
Kirja-arviot 15
Viestit 0
lokakuu 13, 2015
9 / 10

Ihanaa luettavaa, kirjan henkilöihin samaistuminen ja tekstin elävöityminen kävi loppua kohden helpommaksi ja yllättäviä käänteitä löytyy myös. Jos joskus saan englannin kielisen kirjan käsiini, aion lukea myös sen. Elokuva on vielä katsomatta, mutta se tapahtunee melko pian... Suosittelen ehdottomasti!

Brea-Marie
Arvosanat 11
Kirja-arviot 5
Viestit 0
syyskuu 11, 2015
9 / 10

Mahtava kirja! Vei mennessään heti kun pääsi vauhtiin. Toimintaa ja juonen käänteitä oli riittämiin ja jokainen kappale päättyi jännään kysymyksiä herättävään tilanteeseen. Pidin kirjan henkilöistä myös kovasti. Suosittelen ehdottomasti kaikille! Tähän kirjaan ei voi kyllästyä. Vinkkinä myös, että tätä lukiessa kannattaa olla jo seuraava osa valmiina käden ulottuvilla!

inari
Arvosanat 60
Kirja-arviot 44
Viestit 0
elokuu 29, 2015
9 / 10

Pidin kirjasta aivan älyttömästi! Luin sen hujahduksessa ja olin mukana alusta alkaen loppuun asti, Pidin! Katsoin heti luettuani kirjan The maze runner-elokuvan ja pidin siitäkin. Näyttelijät olivan hyvät ja vaikka juonessa olikin joitakin muutoskohtia oli se silti kinnostava.

Ida
Arvosanat 69
Kirja-arviot 26
Viestit 0
elokuu 8, 2015
8 / 10

Katsoin elokuvan ekaksi ja ostin kirjan kun se tuli. Kesti monta kuukautta kun avasin sen kunnolla ja luin sitä kunnolla, koska luulin tietäväni juonen,koska olin nähnyt elokuvan. Kaverini oli sanonut, että kirja on ihan erillainen kun elokuva. Totta joka sana. Kirja yllätti miut moneen kertaan miten erillainen se oli verrattuna elokuvaan ja se teki kirjasta upertuper kiinnostavan. Ajattelin eka että minun on vaikea lukea kirjaa josta tiedän jo juttuja kun on kattonut elokuvan ja lukenut englanniksi kirjan osa 2 vähän, mutta kirja oli siitä huolimatta hyvä. Hieman erillainen mutta jännittävä. Pidin kirjasta paljon. Se miten fiksuja teinit olivat ja se miten labyrintti oli hämmästyttävän upea juttu ja se miten kirjailia voi ikinä keksiä jotain niin nerokasta. Luin tämän 15 tunnissa ja en malttanut päästää sitä käsistäni. Thomas oli kiinnostava, vaikka hänellä ei ollut muistiansa, mikä hankaloitti ekaksi lukijan tarttumista päähenkilöön täysillä. Thomas oli kuitenkin ihana ja fiksu ja tämä lukija pitää fiksuista ihmisistä. Kirjailija oli luonut upeasti ja todellisesti juttuja ja reaktiot olivat niin todellisia siinä sekasorrossa.Vihaa,toivottumuutta,innostusta,pettymystä,sura,tuskaa,iloa ihan kaikki tuli aidosti esiin hahmoista. Teresa tai Theresa en muista oli hyvä tyyppi ja tykkäsin hänestä ja hänen ja Thomasin väisestä "yhteydestä". Kirjan loppu sai minut epäluuloiseksi ja sana "turvassa" ei kuulunut kirjaan, kun tietää että osia on 4 vielä jäljellä. Muutenkin koko loppu hämmensi minua toden teolla. Masensi myös se miten pahasti maailma oli kärsinyt ja ihmiskunta ja tartunta sai minut pahalle mielelle. Tää on toinen arvio jonka kirjotan, koska poistin vahongosa edellisen, joten vähemmän tekstiä tulee, mutta jos kaipaat jännittävää hämmentävää ja kirjaa joka pistää sut oikeen miettimään asioita niin kannattaa ehdottomasti lukea tämä.

darlah-01
Arvosanat 83
Kirja-arviot 22
Viestit 3
kesäkuu 18, 2015
8 / 10

Kirja on aivan ihana! Alku on hieman pitkäveteinen, mutta kirja paranee loppua kohden. Kirjan juoni on jännittävä. Tästä kirjasta ei puutu yllättäviä käänteitä.

Gwenny
Arvosanat 12
Kirja-arviot 7
Viestit 0
toukokuu 28, 2015
7 / 10

Ihana kirja! Vaikka se vaikuttaa alussa kamalan pitkäveteiseltä, loppua kohti se paranee huimasti.

Kirjakruununprinsessa
Arvosanat 2
Kirja-arviot 3
Viestit 0
maaliskuu 7, 2015
10 / 10

Siis vihdoinkin tää on suomennettu! Oon kuullut tästä sarjasta ekan kerran jo vuosia sitten, ja on kerennyt jo omat enkunkieliset kopiotkin hyllyyni livahtaa. Tää sarja on siis aivan mahtava. Newt on ehdottomasti lempihahmoni. Elokuvassakin Newt on söpö, mutta kirjoissa ennen kaikkea fiksu & päättäväinen. Newt on -- jotenkin sanoinkuvaamaton. Mutta pointtini on, että koko Maze Runnerin maailman yksi palanenhan on slangi ja ain't -ilmaisut (takakansikin engl.: "If you ain't scared, you ain't human." ja suom. "Jos et pelkää, et ole ihminen."). Suomennoksessa on varmaan käytetty kirjakieltä. Tylsää! Enkä tiedä varmasti, mutta luulisin, että The Glade (labyrintin sisällä oleva yhteiskunta) on suomennettu leiri. Ja Gladers tietysti leiriläiset. Kansikuvankin valinta on epäonnistunut; voi tylsyys tuon suomenkielisen kannen kanssa! No, kai se pitää lukea nähdäkseen, kuinka se on suomennettu... Ja ai niin! Annoin 4.5 tähteä tarinan takia. Ja koska Newt.

rudi92
Arvosanat 241
Kirja-arviot 189
Viestit 6
joulukuu 25, 2020
10 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
NinjaKoala
Arvosanat 121
Kirja-arviot 7
Viestit 0
kesäkuu 29, 2015
6 / 10
Sisältää juonipaljastuksia
kesyrottafanitus
Arvosanat 20
Kirja-arviot 20
Viestit 0
maaliskuu 19, 2015
10 / 10
Sisältää juonipaljastuksia