Yö ei saa tulla (Johannes, #1)
Keskiarvo 3.33
3.33 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (12)
Kirjahyllytilastot

Yö ei saa tulla

Tiina Raevaara
Julkaistu: tammikuu 22, 2015 (Paasilinna)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu, mainstream
Avainsanat: kotimainen
Osallistu keskusteluun (viestejä 2 kpl)

Sidottu, kansipaperi.

Palkitun kirjailijan tumma ja väkevä romaani pahuuden tältä puolen. Teoksen innoittaja on E. T. A. Hoffmanin (1776-1822) kuuluisa novelli Nukuttaja (Nukkumatti).

Helsingissä pientä ja hiljaista elämää elelevä nuori Johannes tapaa pitkästä aikaa ystävänsä Antin.

Antin sisko Aalo, Johanneksen nuoruudenrakastettu, teki aikoinaan itsemurhan. Nyt Antti aikoo tappaa lääketehtailija Sandvallin, miehen, joka syöksi siskon kuolemaan. Tapahtumia tuntuvat ohjailevan sekavasti käyttäytyvän Antin lisäksi painajaisten Nukuttaja, hirviö joka varastaa ihmisten silmät, sekä Sandvallin outo, nukkemainen vaimo.

Johannes kiedotaan väkisin mukaan juonitteluun, jonka todellinen olemus paljastuu hänelle vasta kun kaikki on jo ohi – ja Aalon salattu kohtalo selvinnyt.

Yö ei saa tulla on tunnelmaltaan kauhuromanttinen, jännittävä, välillä varsin pelottavakin, mutta silti kirja pysyttelee realismin rajojen sisällä ja tavoittelee dekkariperinteen noir-henkeä. Menneet murhenäytelmät selviävät ja salaisuudet paljastuvat. Maisemana toimivat Helsingin kadut, toisinaan pimeät ja uhkaavat, toisinaan kauniit ja kirkkaat.

Tarinasta löytyy niin kohtalokkaita naisia, vaanivaa hulluutta, houreita ja harhoja, epätoivoista rakkautta, ihmisyyden ja ihmisruumiin rajojen pohdintaa, kuoleman ja väkivallan uhkaa sekä unohdusta ja kerran unohdetun paljastumista.

Yö ei saa tulla kertoo silmistä, unohduksesta, totuudesta, syyllisyydestä – ja pimeän pelosta.

muokattu 11.03.2018

Muita kirjoja joista saatat pitää

Aamun kirkastusLunar ParkKootut kertomuksetUusi katakombi ja muita kertomuksia (Joutoaikoina, #11)Humiseva harju

Kirja-arvioita (1)

anmamat avatar
Kirjoittanut
4.0
Hyvä ja nopealukuinen kirja. Aihe on todella mielenkiintoinen, mutta välillä en tahtonut pysyä juonessa perässä. Lopussa tapahtumat etenivät kovin nopeasti, ja olisin ehkä kaivannut hiukan enemmän selityksiä mitä kirja tarjosi.
Paikalla 36 vierailijaa
Uusin jäsen: Ella Parviainen
Jäseniä yhteensä: 9445