Satusaappaat ja runopilli

Tuula Korolainen, Arja Kanerva
Julkaistu: 2011 (Lastenkirjainstituutti)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: antologia, tietokirjakirjallisuudentutkimus
Avainsanat: kotimainen

Onnimannin artikkeleita 1978–2008, Osa 1. Toimittaneet Tuula Korolainen ja Arja Kanerva. Kansikuva on Kristiina Louhen kuvitusta Kaarina Helakisan kirjaan Sinitukkainen tyttö ja muita satuja (Otava 2005). Sidottu.

Tampereella toimiva Lastenkirjainstituutti on yli kolmenkymmenen vuoden ajan julkaissut aikuisten lastenkirjallisuuslehteä Onnimannia. Sen kiinnostavimmista kirjoituksista on toimitettu 328-sivuinen valikoima Satusaappaat ja runopilli – Onnimannin artikkeleita 1978 – 2008, osa 1. Antologian ensimmäinen osa sisältää artikkeleita saduista, runoista ja lastenproosasta sekä kuvakirjoista ja kuvituksesta. Kirjoittajina ovat arvostetut alan asiantuntijat, joukossa mm. Juhani Niemi, Maria Laukka, Riitta Kuivasmäki, Leena Kirstinä, Päivi Heikkilä-Halttunen, Sisko Ylimartimo, Sirke Happonen ja Virpi Talvitie. Vuosien varrella Onnimannin kirjoittajat ovat esitelleet lasten- ja nuortenkirjallisuuden ilmiöitä ja teemoja, pöllyttäneet klassikoita ja nostaneet esiin ajankohtaisia lajeja ja tekijöitä. Aikanaan on käsitelty niin 1970-luvun valistuskirjoja ja 1980-luvun ongelmaromaaneja kuin 1990- ja 2000-luvun fantasiaa ja ekokirjallisuutta. Myös alan tutkimusta ja kuvituksen trendejä on seurattu valppaasti. Koska antologia on lähtökohdiltaan historiallinen, lukujen sisällä artikkelit on järjestetty kronologisesti. Kirjoitukset ovat elävää ajankuvaa, mutta ne on myös pyritty valitsemaan niin, että asiasisältö on yhtä relevanttia – monet kirjoitukset sisältävät tietoa, jota on muualta vaikea löytää. Antologian käytön helpottamiseksi teoksen loppuun on laadittu henkilö- ja teoshakemistot. Teos on runsaasti kuvitettu.

muokattu 25.06.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Lisää sotaa, sutinaa ja seikkailujaLisää kovaa kyytiä ja kaunokaisiaPulpografia Britannica: Brittiläisiä kioskidekkareita suomeksi 1944–1992Historian aikakoneessaMuumimaailma ja todellisuus: Tove Janssonin elämä kuvina
Paikalla 50 vierailijaa
Uusin jäsen: Perus Minä
Jäseniä yhteensä: 9645