Parsifal: Kertomus Graalin ritarista

Volter Kilpi
Julkaistu: 1902 (Otava)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: mainstream
Avainsanat: arthuriana, kotimainen

1. painos: Otava, 1902. 2. painos: Volter Kilven seura, 1992. Näköispainos: Kirja kerrallaan, 2011; Ntamo 2012. Nidottu.

Parsifal on Volter Kilven tulkinta keskiaikaisesta ritarieepoksesta ja Graalin maljan etsinnästä.

Parsifal on tarina kuninkaan pojasta, joka kasvaa äitinsä luona. Vartuttuaan hän lähtee iloisena maailmalle ja näkee kauneutta kaikessa. Häntä kuitenkin odotetaan kuninkaan linnassa, jotta hän kohtaisi Graalin maljan ja vapauttaisi temppelin surusta.

”Parsifal ratsastaa, siniheljä vaippa olallansa. Etsii Arthurin linnaa iloisesta maailmasta. Ihmeellinen maailma. Soiva maailma. Poimisiko joka kukkasen maasta? Jäisikö joka oksalle heilumaan? Uudet kukkaset, uudet oksat. Ei hohtavasilmäisenä tiedä, mihin rientäisi, mihin seisahtuisi. Ihmeellisiä ovat ihmiset, ystäviä kaikki. Ritarit tulevat, töyhtöheiluiset ritarit, niiden silmät loistavat, kun ne katsovat, leimuilevana lentäisi niille vastaan ja likistäisi sykähtävän rinnan sykähtävälle rinnalle. Ihmeellisimmät ovat neidot, sydämessä syttyy niinkuin tähtiä, kun ne tulevat kirkas-silmäisinä ja hymyilevät. Miksi kaikkoovat ne neidot metsien varjoon ja nauravat hopeanhelisevästi siellä, kun rinta säkenenä lentää heille vastaan suudellakseen riemuksensa heidän raikkaita huuliaan? Parsifal ratsastaa, etsii Arthurin linnaa iloisesta maailmasta.”

Kilven kerronta säteilee runollisuutta ja polveilee ilmaisuvoimaisesti. Parsifal koskettaa henkevydellään.

muokattu 25.09.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Humiseva harjuTampereen ilmastoKadonnut legioona (Joka kodin tähtikirjasto, #25)PerinnevanhuksetKuparihärkä (Rikkaiden unelmat, #2)
Paikalla 30 vierailijaa
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455