Valkoinen kirahvi
Keskiarvo 4.75
4.75 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (2)
Kirjahyllytilastot

Valkoinen kirahvi

Lauren St John
Julkaistu: 2007 (Nemo)
Alkuperäinen nimi: The White Giraffe
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, maaginen realismi, nuoret, seikkailu

Alkuteos ilmestynyt 2006. Kuvittanut David Dean. Suomentanut Kira Poutanen. Sidottu.

"Hetken he katsoivat toisiaan, pieni, surullinen tyttö ja nuori, hoikka kirahvi, ja sitten taivas tummui jälleen. Martine painoi kasvonsa ikkunaan yrittäen epätoivoisesti nähdä valkoisen kirahvin uudestaan, mutta se oli mahdotonta."

Martinen yhdennentoista syntymäpäivän yönä hänen vanhempansa kuolevat, ja hän joutuu muuttamaan Etelä-Afrikkaan tylyn isoäitinsä luokse. Miksi isoäiti ei tunnu haluavan häntä sinne? Miksi Martinelle ei kerrota vanhempiensa menneisyydestä? Mikä on se lahja, jonka ennustaja kertoi martinella olevan?

Myrskyisenä yönä Martine näkee tarunhohtoisen valkoisen kirahvin. Siitä alkaa kahden ulkopuolisen ystävyys maassa, jossa ihon värillä on edelleen merkitystä ja jossa raha on joillekin ihmisille tärkeämpää kuin luonnon kunnioittaminen.

Valkoinen kirahvi on Lauren St Johnin ensimmäinen nuorten romaani. Kirja kuvaa lumoavasti Etelä-Afrikaa, sen valoja ja varjoja, luonnon kauneutta ja julmuutta, kiehtovia makuja ja tuoksuja.

Martinen ja valkoisen kirahvin seikkailut jatkuvat kirjoissa Delfiinien laulu (2008), Viimeinen leopardi (2010) ja Elefantin tarina (2011).

Kirjasta sanottua:

”Kirjailija yhdistelee nuortenromaanissaan luontokuvausta, seikkailua ja yliluonnollisia elementtejä. Vahvinta antia ovat asiantuntevat ja elävät kuvaukset Afrikan eläimistä ja kasvillisuudesta.” – Salla Simukka, Helsingin Sanomat 24.10.2007

”Kirja tuo näyttämölle mahtavan, tarunhohtoisen eläimen sekä useita mieleenpainuvia henkilöhahmoja, kuten Martinen isoäidin, zulu-heimoon kuuluvan riistanvartijan ja viisaan afrikkalaisen ennustajan. Lisäksi tarina täyttää monen lapsen toiveet: se kertoo siitä, miten rakastaa eläimiä ja saada rakkautta niiltä, voittaa kiusaajat ja olla rohkea ja itsenäinen.” – Nicolette Jones, Sunday Times, Iso-Britannia

”Tarina herää eloon Etelä-Afrikan kasvien, ihmisten ja eläinten äänien ja hajujen saattelemana. Martinen menneisyyden arvoitus paljastuu vähitellen tässä upeassa, kauniisti kuvaillussa afrikkalaisessa maisemassa… tarinassa on suurenmoista, hieman vanhanaikaista lumoa.” – Mary McLaughlin, Inis, Irlanti

muokattu 05.09.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Luukaupunki (Varjojen kaupungit, #1)Kultakuoriaisen tie (Seikkailukirjasto, #30)Salatut saaretTulitähden tehtävä (Soturikissat-erikoisseikkailut, #1)Varjelija (The Body Jumper, #3)
Paikalla 1 jäsen ja 64 vierailijaa
LordStenhammar
Uusin jäsen: Olivia
Jäseniä yhteensä: 9563