Haikaran silmä
@ Ursula K. Le GuinAlkuteos ilmestynyt 1978. Suomentanut Jyrki Iivonen. Kansikuva: Jani Laatikainen. Nidottu.
Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2016.
Victorian planeettaa asuttavat Maapallolta karkotettujen ihmisten jälkeläiset. Väkivaltarikolliset perustivat kaupungin, kun taas Hökkelikylän asukkaat ovat pasifistien perillisiä. Kaksi ryhmää ovat eläneet vuosikymmeniä rinnakkain mutta eriarvoisina. Entistä vakavampi konflikti uhkaa, kun kyläläiset haluaisivat perustaa uuden siirtokunnan. Luz Marina Falco Cooper, kaupungin neuvosmiehen tytär, joutuu valitsemaan kahden ryhmittymän väliltä. Miten käy, kun toinen osapuoli on valmis väkivaltaan ja toinen pyrkii välttämään sitä viimeiseen asti?
Haikaran silmä kuvaa kahden erilaisen ihmisyhteisön elämää ja yhteentörmäystä. Kun vastakkain ovat militaristinen oligarkia ja vapaa anarkia, voiko kumpikaan voittaa tai selvitä ilman muutoksia? Ursula K. Le Guin on jälleen kerran osoittanut ansaitsevansa paikkansa yhteiskunnallisen science fictionin suurmestarina.
Kirjan arvosteluja:
”Tarina seisoo vahvasti omilla jaloillaan, eikä sen sanoma ole menettänyt merkitystään lähes 40 vuoden iästä huolimatta. Päinvastoin Haikaran silmä tuntuu nykyään aina vain ajankohtaisemmalta.” – Shimo Suntila, Tähtivaeltaja 4/2015
"Ihanteet ja yhteiskuntamallit joutuvat koetukselle humaanissa, ajatuksia herättävässä romaanissa, joka on iästään huolimatta yhä ajankohtainen." – Tähtivaeltaja-palkintoraati
Arvosana kirjalle
Ursula K. Le Guin
Ursula Kroeber Le Guin [gwin] (1929–2018) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat nuorten fantasiatrilogia Maameren tarinat (1968–72) ja tieteisromaani Pimeyden vasen käsi (1969). Le Guinin kirjoja on käännetty 40 kielelle. Hän on saanut urallaan viisi Hugo-palkintoa, kuusi Nebula-palkintoa ja ennätykselliset 19 Locus-palkintoa. Le Guin sai World Fantasy -elämäntyöpalkinnon 1995 ja Kongressin kirjaston palkinnon työstä yhdysvaltalaisen kulttuurin hyväksi 2000. Amerikan tieteis- ja fantasiakirjailijoiden yhdistys myönsi hänelle suurmestarin arvonimen vuonna 2003.
Ursula Kroeber syntyi Kalifornian Berkeleyssä. Hänen isänsä Alfred Kroeber oli antropologi ja äitinsä Theodore Kroeber kirjailija. Tämä tausta, etenkin antropologia, on vaikuttanut Le Guinin kirjalliseen tuotantoon. Ursulan lapsuudessa isä kertoi lapsille iltaisin Amerikan alkuperäisten asukkaiden ja muiden eri yhteisöjen tarinoita. Perheen talo oli täynnä kirjoja: antropologisia tutkimuksia, teoksia jotka esittelivät uusia maailmoja ja kertomuksia. Ursulan mielilukemistoa olivat kreikkalaiset jumaltarut ja pohjoismaiset saagat. Perheen kesäkodissa Kishamishissa pohjois-Kaliforniassa vietettiin hauskaa elämää: retkiä, uintia, unia tähtitaivaan alla.
Kirja-arviot & arvosanat
Kirja-arviot 44
Viestit 7
"Haikaran silmä" on taattua ja laadukasta Ursula Le Guinia, vaikka se ei olekaan hänen parhaita teoksiaan. Le Guinin tuotannossa keskikertaisimmatkin kirjat ovat kuitenkin scifi- ja fantasiakirjallisuuden aatelia, niin hyvä kirjoittaja hän on.
"Haikaran silmän" alkuasetelma pohjustaa varman konfliktin pasifistisen kylän ja militantimman kaupungin välillä. Silti täysin ennalta-arvattava kirja ei ole ja juoni vetää kyllä lukijan mukaansa. Kritisoin kuitenkin sitä, että kirjailija alleviivaa turhankin paljon kyläläisten hyvyyttä ja kaupunkilaisten järjestelmän huonoutta. Tarina olisi voinut olla mielenkiintoisempi, jos kumpikin yhteisö olisi ollut tasaveroisempi virheissä ja hyvissä ominaisuuksissa. Nyt lukija pakotetaan pitämään kylän puolia.