Varjot pitenevät (Musta komppania, #2)
Keskiarvo 4.18
4.18 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (30)
Kirjahyllytilastot

Varjot pitenevät

Glen Cook
Julkaistu: maaliskuu 4, 2016 (Vaskikirjat)
Alkuperäinen nimi: Shadows Linger
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiasynkkä fantasia
Osallistu keskusteluun (viestejä 15 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Markus Harju. Kansi ja kuvitus: Petri Hiltunen. Nidottu.

Saatan nauraa talonpojille ja kaupunkilaisille, jotka on kahlehdittu elämiensä ajaksi maailman yhteen pieneen kolkkaan, kun taas minä vaellan sitä pitkin ja poikin ja saan nähdä kaikki sen ihmeet. Mutta kun joskus kaadun, minulla ei ole lasta, joka kantaisi nimeäni, ei muuta perhettä suremassa minua kuin toverini, eikä ketään, joka muistaisi tai merkitsisi kylmän maapläntin, jonka alla makaan. Vaikka olen saanut todistaa suuria tapahtumia, en jätä jälkeeni näiden Aikakirjojen lisäksi mitään kestävää saavutusta.

Mustan komppanian palkkasoturit ovat palvelleet Ladya menestyksekkäästi jo vuosien ajan. Ikääntyminen, epäilykset ja yleinen päämäärättömyys ovat kuitenkin alkaneet vaivata Komppanian avainhenkilöitä ja lyödä rakoja rivistöihin. Uusi komennus vie sotilaat kaukaiseen Katajan kaupunkiin, jossa itää Ladyn valtaa uhkaava vaara. Siellä he saavat huomata, ettei rintamalinjojen veto olekaan helppoa, kun vihollisia löytyy sekä edestä että takaa, ja he itsekin kantavat mukanaan vaarallista salaisuutta. Palkkasoturit, jotka eivät koskaan ole joutuneet erottelemaan hyvää ja pahaa, joutuvat lopulta kohtaamaan moraalisten valintojen vaikeuden.

Musta komppania -sarja tasoitti aikanaan tietä uudenaikaiselle, harmaansävyiselle fantasialle. Se kertoo sodasta, juonittelusta ja petoksista tavallisen sotilaan näkökulmasta, jota fantasiakirjoissa harvoin otetaan huomioon. Glen Cookin tarinointi ei  ole menettänyt teräänsä eikä yllätyksellisyyttään vuosikymmentenkään jälkeen.

Mustan komppanian tarina alkoi teoksessa Musta komppania. Seuraava osa on Valkoinen ruusu.

Kirjan arvosteluja:

"Lepsun alun jälkeen Varjot pitenevät -romaani laukkaa eteenpäin kiitettävän kiivasta tahtia ja tarjoilee useampiakin tarinallisia yllätyskäänteitä. Cook ei ole kielellinen virtuoosi, mutta hänen hienouksista riisuttu ilmaisunsa istuu tykittävän toimintasisällön ja romuluisen ihmiskuvauksen ristisiitokseen." – Toni Jerrman, Tähtivaeltaja 2/2016

"Komppania-sarjan kakkososa saa lukijan malttamattomasti odottamaan jatkoa. Yli 30 vuotta sitten julkaistussa teoksessa on kaikesta fantasiasta huolimatta voimallinen elämän ja aitouden maku... Markus Harjun suomennos on laadukasta työtä ja tekee kunniaa laadukkaalle fantasialle." – Harri Erkki, Portti 1/2016

muokattu 12.06.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Sandman: Hyväntahtoiset (Sandman deluxe, #9)Sandman: Unten ihmemaa (Sandman deluxe, #3)Äänellä jonka kuulet: Spekulatiivisia novelleja sukupuolen moninaisuudestaSandman: Maailmainloppu (Sandman deluxe, #8)Kasvottomat (Keplo Leutokalma, #3)

Kirja-arvioita (1)

Eija avatar
Kirjoittanut
4.0

Pidin Varjot pitenevät kirjasta enemmän kuin sarjan ensimmäisestä osasta Mustasta komppaniasta. Tarina on sujuvammin seurattava, koska maailma ja hahmot on jo tuttuja. Puoskarin kertoma on edelleen hyvin pelkistettyä lyhyine lauseineen. Siksi toisen näkökulman - majatalonisäntä Shedin -  mukaantulo elävöittää kertomusta mukavasti.  Juonenkuljetus on edelleen tiiviistä – ei rönsyjä, ei turhuuksia, mutta eteneminen tuntuu kuitenkin olevan positiivisessa mielessä hieman rauhallisempaa, kuin ensimmäisessä osassa.

Paikalla 1 jäsen ja 30 vierailijaa
Heini N.
Uusin jäsen: Heini N.
Jäseniä yhteensä: 9572