Hylätty ranta
Keskiarvo 3.42
3.42 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (13)
Kirjahyllytilastot

Hylätty ranta

Andrew Michael Hurley
Julkaistu: toukokuu 27, 2016 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Loney
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhugoottilainen kauhu
Osallistu keskusteluun (viestejä 1 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Sidottu, kansipaperi. Musta ja valkea suojapäällinen.

Costa-palkinto 2015 (paras esikoiskirja), James Herbert -palkintoehdokas 2015.

”Hylätty ranta ei ole vain hyvä, se on suurenmoinen. Hämmästyttävää kirjallisuutta.– Stephen King

Loney on kavala, jumalanhylkäämä rantakaistale Luoteis-Englannissa. Teini-ikäinen Tonto ja hänen mykkä veljensä Hanny viettävät rannan ränsistyneessä rinnetalossa perinteistä pääsiäisretriittiä. Katolilaisen perheen äiti uskoo, että paikallisen kappelin pyhä vesi vielä parantaa hänen poikansa.

Odotettua ihmettä ei kuulu, mutta riittejä ja uskomuksia vaalivassa kyläyhteisössä tapahtuu outoja. Kylänmiehen sokea äiti saa näkönsä yllättäen takaisin, ja vaikka kevät on vasta aluillaan, rinnetalon omenapuut kantavat satoa. Samaan aikaan Hanny ja Tonto todistavat, kuinka viimeisillään raskaana olevaa teinityttöä kuljetetaan laskuveden aikaan pahamaineiselle Coldbarrown saarelle.

Coldbarrow ja sen nuori asukas vetävät Hannya vääjäämättömästi puoleensa. Veljesten tutkimusmatka saaren ytimeen laukaisee hämmästyttävien ja kauhistuttavien tapahtumien ketjun, joka muuttaa molempien poikien elämän peruuttamattomasti.

Hylätty ranta palkittiin Britanniassa vuoden 2015 parhaana esikoisromaanina.

Andrew Michael Hurley (s. 1975) on englantilaiskirjailija, joka asuu esikoisromaaniaan vahvasti inspiroineissa Lancashiren maisemissa.

Ihmeellinen... ytimiä myöten kylmäävä ja runollinen. – The Times

Jännityksen pitkittämisen mestarinäyte. – Financial Times

Taiturimainen tutkimusmatka kauhuun. – Sunday Times

Tämä on romaani siitä, mitä ei voi ääneen sanoa, mihin vain viitataan, mikä vaivoin tavoitetaan, tuskin ymmärretään; tämä romaani on täynnään pimeitä koloja ja hämäriä aukkopaikkoja, joita mielikuvituksesi pakostakin täyttää. – Observer

"Goottilainen mestariteos." – Guardian

"Kirjoitettu runoilijan taidoilla." – The Times, Books of the Year

"Verrattoman omintakeiset henkilöt, kylmänkostea lohduton maisema ja kaikkialle läpitunkeva uhkan tuntu tekee tästä karmivaa, järkyttävää luettavaa, hellittämätön aina yllättävään loppuun saakka." – Daily Mail

muokattu 30.03.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Minä pelkään: Venäläistä kauhua ja mystiikkaa (Savukeitaan kauhuklassikot, #3)Äänellä jonka kuulet: Spekulatiivisia novelleja sukupuolen moninaisuudestaVarjojen lumo: Suomalaisia goottinovellejaLinna on aina ollut kotimmeSydäntorni

Kirja-arvioita (2)

LongWalk avatar
Kirjoittanut
3.0

Teos kuihtui lopussa. Alku oli erittäin lupaava mutta loppu oli hieman pettymys kun hyvän alun jälkeen odotti samanlaista jatkoa.

Ymmärrän ettei kaikkea kuulu avata mutta jos asioita selitetään mysteerisesti eikä lopussakaan ole selkoa niin tarina on heikko.

Eija avatar
Kirjoittanut
4.0

Hylätty ranta on minä muodossa kerrottu tarina, jossa veljesten välinen yhteenkuuluvuus, veljesrakkaus on kantavana elementtinä. Veljekset ovat kasvaneet ahdistavan, vahvasti uskonnollisen yhteisön ympäröimänä. Tapahtumat sijoittuvat syrjäiseen merenranta kylään, jonka asukkaissa on jotain outoa. Tarina etenee verkkaisesti, siinä on odottava tunnelma. Tarina on hyvin kirjoitettu, vangitseva ja siinä on vetovoimaa. Kauhu on taustalla läsnä olevaa, matkan varrella niin hienoista, että monet eivät kirjaa pidä kauhukirjana. Joiltain osin kirja muistutti Stephen Kingin Herääminen teosta.

Paikalla 2 jäsentä ja 61 vierailijaa
KiLLPaTRiCK, Siivetön lohikäärme
Uusin jäsen: M
Jäseniä yhteensä: 9725