Jäälohikäärme

@ George R. R. Martin, Luis Royo
Jäälohikäärme - George R. R. Martin, Luis Royo 7.46   86

Alkuteos ilmestynyt antologiassa 1980, erillisenä kirjana 2006. Kuvittanut Luis Royo. Suomentanut Satu Hlinovsky.

1. laitos: Kirjava, 2016. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Otava, 2024. Sidottu.

Legendojen mystinen jäälohikäärme herätti pelkoa, sillä kukaan ei ollut milloinkaan kesyttänyt sellaista. Yli lentävä jäälohikäärme jätti jälkeensä lohduttoman kylmän ja jäisen maan. Mutta Adaraa ei pelottanut – hän oli talvilapsi, syntynyt ankarimpien kenenkään muistamien pakkasten aikaan.

Adara ei muistanut ensimmäistä kertaa, jolloin oli nähnyt jäälohikäärmeen. Tuntui kuin se olisi aina ollut osa hänen elämäänsä, kuin hän olisi aina nähnyt sen vilaukselta leikkiessään hyisessä lumessa vielä pitkään sen jälkeen, kun muut lapset olivat paenneet kylmyyttä sisätiloihin. Neljäntenä ikävuonnaan hän kosketti sitä, viidentenä hän ratsasti ensimmäistä kertaa sen leveässä, jäisessä selässä. Ja sitten Adaran seitsemäntenä ikävuotena, eräänä tyynenä kesäpäivänä, pohjoisen tuliset lohikäärmeet pyyhälsivät hänen rauhalliselle kotitilalleen...

George R. R. Martinin Jäälohikäärme sopii niin aikuisille kuin nuoremmillekin lukijoille. Ylistetyn taiteilijan Luis Royon runsas kuvitus rikastaa tätä valloittavaa ja sydäntä lämmittävää tarinaa nuoresta tytöstä ja hänen lohikäärmeestään.

"Tarina suorastaan pursuaa Martinin samettisen kerronnan taikuutta ja kauneutta... Tämä kiehtova, ajaton tarina sankareista ja lohikäärmeistä, perheen vahvuudesta ja erään hyvin erityisen tytön varttumisesta hurmaa kaiken ikäisen yleisön. Hieno kirja jaettavaksi." – VOYA

"Hieno johdanto tähän lajityyppiin vetoaa epäilemättä niin tyttöihin kuin poikiinkin." – Library Journal

"Pakollinen ostos kaikille Martin-faneille." – SFRevu
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu tammikuu 26, 2016 (Kirjava)
Alkuperäinen nimi The Ice Dragon
Tietoja muokattu huhtikuu 3, 2024

Kirja-arviot & arvosanat

Kuutarrr
Arvosanat 205
Kirja-arviot 14
Viestit 1
marraskuu 6, 2016
9 / 10

Kun sain tämän kirjan käsiini olin kuullut siitä pelkkää hyvää. Aluksi en meinannut edes koskea koko kirjaan, mutta vähäisten sivujen takia lopulta luin sen. Upposin mukaan heti ensimmäisillä sivuilla. Joka ainoan sivun ajan vallitsi kauniin haikea tunnelma ja en halunnut kirjan loppuvan koskaan. En kadu yhtään tämän kirjan lukemista, ja olenkin nyt lukenut sen useaan kertaan. Tarina on lyhyt, mutta ytimekäs.

Q_Black
Arvosanat 248
Kirja-arviot 240
Viestit 111
huhtikuu 29, 2016
6 / 10

Ystäväni tietää miten kova Game of Thrones-fani olen joten sain tämän kirjan syntymäpäivälahjaksi häneltä. Martinin teos on lyhyt ja ytimekäs "satu". Tai niin satu kuin Martinilta voi odottaa koska hän ei tunnetusti säästele hahmojaan. Kirja on upeilla kuvilla kuorrutettu teos, joka saa fiilistelemään useammassakin kohtaa sivuilla hienosti toteutettujen piirrosten ansiosta. Hiukan odotin sellaista jonkunlaista yhteyttä GoT:in maailmaan... ja ehkä sitä hiukan olikin. Alkuteos on ilmestynyt jo kauan ennen Valtaistuinpelin alkua joten tämän voisi helpostikin liittää omalla tavallaan kirjasarjaan koska Valtaistuinpelissäkin puhutaan lohikäärmeiden elämisestä kauan sitten. Jäälohikäärmeestä ei kuitenkaan ole teoksissa mitään puhetta käsittääkseni. Tämä on kuitenkin erittäin helppolukuinen ja hienoilla kuvilla varustettu tarina, joka on minusta kyllä melko surullinenkin. Hieno lisä omiin kokoelmiin ehdottomasti. Voisin melkein nähdä sieluni silmin Arian lukevan tätä huoneessaan Talvivaarassa ja haaveilevan isoista lohikäärmeistä.

Emelie
Arvosanat 729
Kirja-arviot 100
Viestit 2743
maaliskuu 15, 2016
7 / 10

Lyhyt ja ihastuttava satu. Suurin osa lukuajasta meni kirjan kuvitusten katselemiseen ja fiilistelyyn, ne toimivat hyvin tunnelman luojana. Lyhyeksi tarinaksi tässä oli jopa jossain määrin yllättävän vahva juoni, hyvin suoraviivainen, mutta toimiva. En osaa oikein päättää tuliko tästä sadusta hyvälle vai haikealle mielelle, mutta kaiken kaikkiaan onnistunut tarina.

Eija
Arvosanat 1226
Kirja-arviot 330
Viestit 1203
tammikuu 30, 2016
8 / 10

Kun ensimmäisen kerran luin novellin englanniksi, sen aikaansaama tunne oli pakahduttava. Samaan tunteeseen en päässyt suomeksi luettuna, mutta tarina on silti ihastuttava. Novelli on kirjoitettu jo vuonna 1980, paljon ennen Martinin läpimurtoa suurelle yleisölle. Tulen ja jään laulu saagaa lukeneena ei voi olla huomaamatta joitain yhteisiä piirteitä tarinan Adara tytön ja Talvivaaran Aryan kanssa.

Tämä pieni kirja on kuin koru, kaunis esine. Kirja sisältää taidokkaan ja runsaan kuvituksen sekä hienon kansipaperin lisäksi kirjan sinisessä kannessa komeilee pieni hopeanhohtoinen lohikäärmeen pää.

dbgirl
Arvosanat 117
Kirja-arviot 13
Viestit 0
tammikuu 5, 2020
5 / 10

Hyvä ja melko koskettava tarina Adara-nimisestä pikkutytöstä, joka rakasti talvea ja kylmää toisin kuin muut.

 

Tarinan alku ja keskiosa on hyvä, mutta loppu on kiirehdityn oloinen. En myöskään ymmärrä miksi Adaran erilaisuutta ei hyödynnetty lopussa kun siihen oltiin kaiken aikaa viitattu että niin kävisi. Joo, olihan siellä lohikäärme joka auttoi Adaraa mutta en kyllä ainakaan käsitä sitä miksi hänen koko persoonansakin muuttui ja miten siitä tehtiin positiivinen asia että on kuin muutkin, eikö voi olla sankari ja silti olla erilainen?

vwaltari
vwaltari
Arvosanat 116
Kirja-arviot 1
Viestit 0
marraskuu 9, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
sterle
sterle
Arvosanat 1609
Kirja-arviot 2
Viestit 11
maaliskuu 7, 2023
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Salka
Salka
Arvosanat 692
Kirja-arviot 0
Viestit 1
joulukuu 16, 2021
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Jawanen
Jawanen
Arvosanat 231
Kirja-arviot 2
Viestit 4
heinäkuu 18, 2020
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle