Suomen myyttiset linnut

Eero Ojanen
tietokirja
Suomen myyttiset linnut  - Eero Ojanen8.00

Kansi ja kuvitus: Daga Ulv. Sidottu. 

Upeasti kuvitettu teos suomalaisissa tarustoissa ja kansanperinteessä esiintyvistä linnuista ja niihin liitetyistä myyteistä ja uskomuksista. Kirjan taidokas kuvitus ja kiehtovat tarinat vievät lukijan satumaiselle matkalle siivekkäiden viestintuojien salaperäiseen maailmaan.

Linnut ovat suomalaisille läheisiä, ja niistä on aina kerrottu monenmoisia tarinoita. Jo kansalliseepoksemme Kalevala kuvailee, miten maailma syntyy sotkan munasta. Lintujen on sanottu ennustavan tulevia tapahtumia ja tuovan viestejä tuonpuoleisesta asti. Minkälaisia uskomuksia eri lintulajeihin liittyy ja mitä eri tehtäviä linnuilla on suomalaisten vanhassa uskomusmaailmassa ollut?

Käki kukkuu onnea, mutta pihapiiriin ilmestyvä tikka tietää sotaa. Oksalle lehahtava kuukkeli onkin kukaties entisen metsänkävijän sielu. Koivunlatvassa naurava harakka ennustaa riitaa, ja pihapuissa ruokailevat teeret kuolemaa. Kirkkomaalla kirkuvat naakat ovat kuolleiden syntisten sieluja.

Linnuissa on aina ollut ja niissä on aina jotain hyvin salaperäistä. Tämä kirja esittelee suomalaisten vanhoja myyttisiä tarinoita linnuista. Kaikki nämä tarinat ovat aitoa kansanperinnettä siitä kerätyistä kokoelmista ja sitä käsittelevistä teoksista. Erilaista lintuihin liittyvää perinnettä ja tarinointia on koottu hyvinkin paljon. Tässä kirjassa ei kuitenkaan esitellä koko aihepiiriä vaan keskitytään ennen muuta salaperäisiin, yliluonnollisiin ja myyttisiin tarinoihin.

Linnut kertovat ajasta, siitä miten kaikki alkaa ja loppuu, mutta ne kertovat myös elämän kiertokulusta, siitä miten kaikki jatkuu. Linnut liittyvät myös tuonpuoleiseen, jonnekin, johon ihminen ei pääse mutta jonka hän tietää olevan olemassa.

Eero Ojanen on filosofi, kolumnisti ja kirjailija, joka on julkaissut useita kirjoja, artikkeleita ja teossarjoja.

Daga Ulv on kuvittaja, joka tunnetaan erityisesti upeista eläinmaalauksistaan. Hän on kuvittanut lastenkirjoja, postikortteja sekä opetusmateriaaleja. 

Arvosana kirjalle


Julkaistu: lokakuu 2015
Kustantaja: Minerva
Tyylit: tietokirja
Avainsanat: kotimainen, suomalainen kansanperinne
Arvosanalla: 8.00/10
Arvosanoja: 3
Muokattu: kesäkuu 24, 2016