Suomen myyttiset linnut
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (3)
Kirjahyllytilastot

Suomen myyttiset linnut

Eero Ojanen
Julkaistu: lokakuu 2015 (Minerva)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirja
Avainsanat: kotimainen, suomalainen kansanperinne

Kansi ja kuvitus: Daga Ulv. Sidottu. 

Upeasti kuvitettu teos suomalaisissa tarustoissa ja kansanperinteessä esiintyvistä linnuista ja niihin liitetyistä myyteistä ja uskomuksista. Kirjan taidokas kuvitus ja kiehtovat tarinat vievät lukijan satumaiselle matkalle siivekkäiden viestintuojien salaperäiseen maailmaan.

Linnut ovat suomalaisille läheisiä, ja niistä on aina kerrottu monenmoisia tarinoita. Jo kansalliseepoksemme Kalevala kuvailee, miten maailma syntyy sotkan munasta. Lintujen on sanottu ennustavan tulevia tapahtumia ja tuovan viestejä tuonpuoleisesta asti. Minkälaisia uskomuksia eri lintulajeihin liittyy ja mitä eri tehtäviä linnuilla on suomalaisten vanhassa uskomusmaailmassa ollut?

Käki kukkuu onnea, mutta pihapiiriin ilmestyvä tikka tietää sotaa. Oksalle lehahtava kuukkeli onkin kukaties entisen metsänkävijän sielu. Koivunlatvassa naurava harakka ennustaa riitaa, ja pihapuissa ruokailevat teeret kuolemaa. Kirkkomaalla kirkuvat naakat ovat kuolleiden syntisten sieluja.

Linnuissa on aina ollut ja niissä on aina jotain hyvin salaperäistä. Tämä kirja esittelee suomalaisten vanhoja myyttisiä tarinoita linnuista. Kaikki nämä tarinat ovat aitoa kansanperinnettä siitä kerätyistä kokoelmista ja sitä käsittelevistä teoksista. Erilaista lintuihin liittyvää perinnettä ja tarinointia on koottu hyvinkin paljon. Tässä kirjassa ei kuitenkaan esitellä koko aihepiiriä vaan keskitytään ennen muuta salaperäisiin, yliluonnollisiin ja myyttisiin tarinoihin.

Linnut kertovat ajasta, siitä miten kaikki alkaa ja loppuu, mutta ne kertovat myös elämän kiertokulusta, siitä miten kaikki jatkuu. Linnut liittyvät myös tuonpuoleiseen, jonnekin, johon ihminen ei pääse mutta jonka hän tietää olevan olemassa.

Eero Ojanen on filosofi, kolumnisti ja kirjailija, joka on julkaissut useita kirjoja, artikkeleita ja teossarjoja.

Daga Ulv on kuvittaja, joka tunnetaan erityisesti upeista eläinmaalauksistaan. Hän on kuvittanut lastenkirjoja, postikortteja sekä opetusmateriaaleja. 

muokattu 24.06.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Täpläteknologia: Tietokoneen ja matkaviestimen jälkeen?Pohjoismaiset taruolennotLegenda nimeltä J. R. R. TolkienLuettua, läheistä: Juttuja kirjoistaHarry Potter: Suuri hahmokirja
Paikalla 1 jäsen ja 52 vierailijaa
Pisania
Uusin jäsen: Tino Vehoniemi
Jäseniä yhteensä: 9367