Zoo City – Eläinten valtakunta

@ Lauren Beukes
Zoo City – Eläinten valtakunta - Lauren Beukes 7.48   44

Alkuteos ilmestynyt 2010. Suomentanut Tytti Viinikainen. Lopun sanasto muokaten ja lyhentäen suomennettu ranskankielisestä painoksesta. Kansi: Joey Hi-Fi. Nidottu.

Arthur C. Clarke -palkinto 2011, Tähtivaeltaja-palkinto 2017. World Fantasy -palkintoehdokas 2011, BSFA-palkintoehdokas 2011, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2017.

”Jos sanat ovat luoteja, Lauren Beukes on tarkka-ampuja humalaisten konekiväärimiesten keskellä.” – Bill Willingham

Zinzillä on selässään laiskiainen, taito kirjoittaa toimivia nigerialaiskirjeitä ja maaginen kyky löytää kadonneita esineitä. Kun hänen viimeisin asiakkaansa, vanha nainen, kuolee ja poliisi takavarikoi hänen palkkionsa, Zinzin on suostuttava tehtävään jota hän inhoaa: etsimään kadonnutta henkilöä.

Salamyhkäinen musiikkituottaja Odi Huron palkkaa hänet etsimään kadonnutta teinitähteä ja keikka saattaa olla Zinzin tie vapauteen, pois Zoo Cityn saastaisesta slummista jossa rikolliset eläinkumppaneineen elävät helvetillisen Pohjavirran pelossa.

Sen sijaan tehtävä sinkoaa Zinzin yhä syvemmälle rikosten ja taikuuden vääristämän kaupungin ytimeen, jossa hänen on kohdattava elettyjen elämien synkät salaisuudet – myös omansa.

Zoo City on hyytävän terävä ja oivaltavan kepeä sekoitus urbaania fantasiaa, koukuttavaa trilleriä ja Etelä-Afrikan nykytodellisuutta. Teos palkittiin Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden parhaana scifi- ja fantasiakirjana.

”Lauren Beukes on todella, todella lahjakas. – George R. R. Martin

"Zoo City on järkyttävän lahjakkaan kirjailijan esitys – – sen loputon, lumoava leikittely sanoilla, mielikuvituksellisilla paikoilla ja tapahtumilla ja sen tumma, kyyninen ydin veivät minut mennessään." – Cory Doctorow

”Jos yhdistää taikuutta ja murhia musiikkiteollisuuteen; sirottelee päälle luhistuvia kaupunkikortteleita, ammuskelua ja katuväkivaltaa; sekoittaa keitokseen salaperäistä, eläimellisen uhkaavaa ’pohjavirtaa’ kohtaan tunnetun kauhun; lisää viimeiseksi yliluonnollisia kykyjä kantavan veren… Silloin tajuaa edes etäisesti millainen Zoo City on.” – Goodreads

"Kiehtoviin kulisseihin sijoittuva omaperäinen tieteisdekkari ihastuttaa persoonallisilla henkilöillään." – Tähtivaeltaja-palkintoraati

”Säväyttävässä urbaanifantasiassa eteläafrikkalainen magia ja henkieläimet yhdistyvät selviytymistarinaan kaunistelemattomasti kuvatussa nykytodellisuudessa.” – Tähtifantasia-palkintoraatiRisingshadow arvostelu - Juha Salmi (Dragan)

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu toukokuu 27, 2016 (Aula & Co)
Alkuperäinen nimi Zoo City
Tietoja muokattu maaliskuu 2, 2021
Muita teoksia kirjailijalta Lauren Beukes
Säkenöivät tytöt 6.64   37

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1205
Kirja-arviot 330
Viestit 1129
heinäkuu 7, 2016
8 / 10

Tarinan päähenkilö, Zinzi, on entinen narkkari, joka on viettänyt Entisessä Elämässä rajua elämää. Eläimet ovat rangaistus, joita rikolliset joutuvat kantamaan harteillaan. Synnintekijät erottuvat näin katukuvassa ja heitä on helppo halveksia. Eläimen ja kantajan välillä on tunneside, mutta fyysinen yhteys on yksisuuntaista - kantaja ei pysty tuntemaan esim. eläimen kipua. Välttyäkseen päätymisestä Pohjavirtaan Zinzi on saanut taakakseen sympaattisen laiskiaisen. Zinzi harjoittaa kykynsä turvin kadonneiden esineiden etsimistä ja entisten huumevelkojensa lyhentämiseksi hän joutuu myös huijaamaan viattomia. Tarinan keskushahmot eivät ole mitään puhtaita pulmusia yksikään. Tarinan sivussa kuljetetaan ongelmallista rakkaustarinaa. Tapahtumavyyhti käynnistyy, kun Zinzi ottaa vastaan työn kadonneen tytön löytämiseksi.

Nella
Arvosanat 91
Kirja-arviot 61
Viestit 0
joulukuu 17, 2018
7 / 10

En oikein osannut odottaa kirjalta mitään kovin erikoista, koska teoksen kuvaus tuntui todella sekavalta kun siihen tartuin. Yllätyin kuitenkin suuresti.

Kirjan teksti on usein sarkastista ja täynnä kaikenlaista sadattelua ja sen sellaista. Teos ei aivan ole sellainen, jota yleensä lukisin, mutta kirjan juonessa on jotakin niin kiinnostavaa, että luin nopeasti koko kirjan. Aihe itsessään on melko rankka eikä tämä todellakaan ole kevyttä lukemista.

AnneAlchemilla
AnneAlchemilla
Arvosanat 71
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 5, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 319
Kirja-arviot 12
Viestit 67
marraskuu 2, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Itkujänis
Itkujänis
Arvosanat 75
Kirja-arviot 5
Viestit 0
lokakuu 22, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Amondae
Amondae
Arvosanat 238
Kirja-arviot 0
Viestit 15
maaliskuu 14, 2020
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
partio
partio
Arvosanat 8
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 27, 2020
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Lilyx
Lilyx
Arvosanat 505
Kirja-arviot 2
Viestit 3
marraskuu 14, 2019
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
blackstar
blackstar
Arvosanat 181
Kirja-arviot 2
Viestit 0
lokakuu 12, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
V3mppu
V3mppu
Arvosanat 4
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 9, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle