Zoo City – Eläinten valtakunta
Keskiarvo 3.76
3.76 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (39)
Kirjahyllytilastot

Zoo City – Eläinten valtakunta

Lauren Beukes
Julkaistu: toukokuu 27, 2016 (Aula & Co)
Alkuperäinen nimi: Zoo City
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiaurbaani fantasia
Avainsanat: arthur c. clarke -palkinto, tähtivaeltaja-palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 9 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 2010. Suomentanut Tytti Viinikainen. Lopun sanasto muokaten ja lyhentäen suomennettu ranskankielisestä painoksesta. Kansi: Joey Hi-Fi. Nidottu.

Arthur C. Clarke -palkinto 2011, Tähtivaeltaja-palkinto 2017. World Fantasy -palkintoehdokas 2011, BSFA-palkintoehdokas 2011, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2017.

”Jos sanat ovat luoteja, Lauren Beukes on tarkka-ampuja humalaisten konekiväärimiesten keskellä.” – Bill Willingham

Zinzillä on selässään laiskiainen, taito kirjoittaa toimivia nigerialaiskirjeitä ja maaginen kyky löytää kadonneita esineitä. Kun hänen viimeisin asiakkaansa, vanha nainen, kuolee ja poliisi takavarikoi hänen palkkionsa, Zinzin on suostuttava tehtävään jota hän inhoaa: etsimään kadonnutta henkilöä.

Salamyhkäinen musiikkituottaja Odi Huron palkkaa hänet etsimään kadonnutta teinitähteä ja keikka saattaa olla Zinzin tie vapauteen, pois Zoo Cityn saastaisesta slummista jossa rikolliset eläinkumppaneineen elävät helvetillisen Pohjavirran pelossa.

Sen sijaan tehtävä sinkoaa Zinzin yhä syvemmälle rikosten ja taikuuden vääristämän kaupungin ytimeen, jossa hänen on kohdattava elettyjen elämien synkät salaisuudet – myös omansa.

Zoo City on hyytävän terävä ja oivaltavan kepeä sekoitus urbaania fantasiaa, koukuttavaa trilleriä ja Etelä-Afrikan nykytodellisuutta. Teos palkittiin Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden parhaana scifi- ja fantasiakirjana.

”Lauren Beukes on todella, todella lahjakas. – George R. R. Martin

"Zoo City on järkyttävän lahjakkaan kirjailijan esitys – – sen loputon, lumoava leikittely sanoilla, mielikuvituksellisilla paikoilla ja tapahtumilla ja sen tumma, kyyninen ydin veivät minut mennessään." – Cory Doctorow

”Jos yhdistää taikuutta ja murhia musiikkiteollisuuteen; sirottelee päälle luhistuvia kaupunkikortteleita, ammuskelua ja katuväkivaltaa; sekoittaa keitokseen salaperäistä, eläimellisen uhkaavaa ’pohjavirtaa’ kohtaan tunnetun kauhun; lisää viimeiseksi yliluonnollisia kykyjä kantavan veren… Silloin tajuaa edes etäisesti millainen Zoo City on.” – Goodreads

"Kiehtoviin kulisseihin sijoittuva omaperäinen tieteisdekkari ihastuttaa persoonallisilla henkilöillään." – Tähtivaeltaja-palkintoraati

”Säväyttävässä urbaanifantasiassa eteläafrikkalainen magia ja henkieläimet yhdistyvät selviytymistarinaan kaunistelemattomasti kuvatussa nykytodellisuudessa.” – Tähtifantasia-palkintoraati

muokattu 10.08.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Käärmeenlumooja (Faunoidit, #1)Varjojen kaupungit I–IIIKeskiyön valtiatar (Varjometsästäjät, #1)Kissatyttö (Kissojen kesken, #1)Muistojenlukija (Väki, #1)

Kirja-arvioita (2)

Eija avatar
Kirjoittanut
4.0

Tarinan päähenkilö, Zinzi, on entinen narkkari, joka on viettänyt Entisessä Elämässä rajua elämää. Eläimet ovat rangaistus, joita rikolliset joutuvat kantamaan harteillaan. Synnintekijät erottuvat näin katukuvassa ja heitä on helppo halveksia. Eläimen ja kantajan välillä on tunneside, mutta fyysinen yhteys on yksisuuntaista - kantaja ei pysty tuntemaan esim. eläimen kipua. Välttyäkseen päätymisestä Pohjavirtaan Zinzi on saanut taakakseen sympaattisen laiskiaisen. Zinzi ... (lisää)

Nella avatar
Kirjoittanut
3.5

En oikein osannut odottaa kirjalta mitään kovin erikoista, koska teoksen kuvaus tuntui todella sekavalta kun siihen tartuin. Yllätyin kuitenkin suuresti.

Kirjan teksti on usein sarkastista ja täynnä kaikenlaista sadattelua ja sen sellaista. Teos ei aivan ole sellainen, jota yleensä lukisin, mutta kirjan juonessa on jotakin niin kiinnostavaa, että luin nopeasti koko kirjan. Aihe itsessään on melko rankka eikä tämä todellakaan ole kevyttä lukemista.

Kirjan hahmot ... (lisää)

Paikalla 3 jäsentä ja 34 vierailijaa
Darkki, Fievre, sterle
Uusin jäsen: oskar
Jäseniä yhteensä: 9872