Joonaanmäen valaat

@ A. W. Yrjänä
Joonaanmäen valaat - A. W. Yrjänä 7.00   12

Joonaanmäen valaat: Seikkailukertomus. Graafinen suunnittelu: Mika Wist. Sidottu.

VALAAT TULEVAT!

Joonaanmäki on tuulen kynsimä saari jossakin päin Suomenlahtea, ihan vähän tunnetun maailman tuolla puolen. Siellä, erään hiekkaisen lahdelman hujakoilla, asuvat Inkeri ja Johannes sekä monenkirjava joukko mitä eriskummallisimpia ihmisiä.

Saarella ystävyys on lujaa, eläimet kaunopuheisia, koneet salaperäisiä, kirjat ikivanhoja, siideri kuivaa, kirsikkahillo makeaa ja elämä kaikkinensa miellyttävän verkkaista.

Mutta sitten elokuun jo taittuessa syksyyn maa järkähtää ja eteen aukeaa niin syvä arvoitusten sokkelo, että sen selvittämiseksi Joonaanmäen väki saa seilata maailman ääriin ja vieläkin kauemmas.

Joonaanmäen valaat on runollisen vanhanaikainen seikkailukertomus, jossa ihmiselon arki ja ihmetys kohtaavat saumattomasti. A. W. Yrjänän maailma on kuin Tove Janssonin, Jules Vernen ja Hugo Prattin yhteistuumin keittelemä. Se on syvästi inhimillinen, hivenen outo, melkoisen leikkisä ja paikka paikoin myös aavistuksen pelottava.

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni

Kirja julkaistu lokakuu 9, 2017 (Johnny Kniga)
Tietoja muokattu syyskuu 4, 2018

Kirja-arviot & arvosanat

lukuvalo
Arvosanat 198
Kirja-arviot 10
helmikuu 9, 2018
7 / 10

Joonaanmäen valaat on juuri sitä mitä luvataan. Eli ihana vanhanajan seikkailukertomus. Vanha aika tuo minulle tässä tapauksessa mieleen Jules Vernen. Väistämättä tulee lapsena luetut Vernet mieleen. Kuvitusta myöten. Mitään uuttahan kirja ei tuo genreen, paitsi juuri ehkä idean siitä, että vanhaan voi palata ja se tuntuu näin hyvin toteutettuna raikkaalta. Kirjassa on jonkinlaista viattomuutta, mikä niinikään tuntui mukavalta. Kovin syvällisiä ei pohdita mutta ajatuksen alkuja on. Henkilöistä on helppo pitää. Mukana on myös eräs kuuluisa kirjailija, jonka kohtalo aikoinaan jäi auki. Tässä kirjassa annetaan yksi vaihtoehto mitä olisi voinut/voisi tapahtua. Kirja sopii meille jotka osaavat suhtautua tyynesti kovinkin merkillisiin juonenkäänteisiin. Kirjan kieli on nautittavaa.

Käpy
Käpy