Maailman lahjakkain tyttö

@ Mike Carey
Maailman lahjakkain tyttö - Mike Carey 7.04   26

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Juha Ahokas. Sidottu.

Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 2015, British Fantasy -palkintoehdokas (kauhuromaanit) 2015, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2017.

Melanie on hyvin erityinen pikkutyttö

Joka aamu Melanie istuu huoneessaan odottamassa. Kun häntä tullaan hakemaan luokkaan, kersantti osoittaa Melanieta aseellaan samalla kun kaksi muuta sotilasta sitoo tytön pyörätuoliin. Melaniesta tuntuu, etteivät he pidä hänestä. Hän vitsailee, ettei pure, mutta he eivät naura.

Maailman lahjakkain tyttö on zombipainajainen, jollaista et ole vielä lukenut. Kaikki zombit eivät olekaan vain tahdottomia hirviöitä, vaan osa heistä saattaa kirjoittaa uusiksi ihmiskunnan tulevaisuuden.

Romaaniin perustuva elokuva The Girl with All the Gifts saa Suomen-ensi-iltansa 18.11. Elokuvan pääosissa nähdään mm. Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine ja Sennia Nanua.

Arvosteluotteita:

"Mestariteos." – Sun

”Originelli, jännittävä ja väkevä.” – The Guardian

"Unohtumaton, sydäntä särkevä." – Vogue

”Yksi mielikuvituksellisimmista ja kekseliäimmistä lisäyksistä dystopioiden kaanoniin.” – Kirkus

”Mahtava lukukokemus, joka pitää otteessaan eikä päästä irti.” – John Ajvide Lindqvist

”Sydämellinen, armoton ja kipeän inhimillinen – yhtä raikas kuin kauhistuttavakin. Helmi.” – Joss Whedon

"Älykäs zombi-romaani pohtii, miltä maailmanloppu näyttää hirviönä pidetyn lapsen silmin." – Tähtivaeltaja-palkintoraati


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu marraskuu 9, 2016 (Like)
Alkuperäinen nimi The Girl with All the Gifts
Tietoja muokattu maaliskuu 23, 2017
Muita teoksia kirjailijalta Mike Carey
Neil Gaimanin Neverwhere 7.24   65

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1171
Kirja-arviot 330
Viestit 999
maaliskuu 13, 2017
6 / 10

Eletään tulevaisuuden maailmassa, jossa sieni-infektio on päässyt valloilleen aiheuttaen tartunnan saaneiden aivoissa muutoksia. Tauti on levinnyt kulovalkean tavoin kaikkialle ja terveitä ihmisiä on enää harvassa.

Juoni etenee tavanomaiseen jännityskertomuksen tapaan. Se ei päässyt juurikaan säväyttämään muutamia kauhukohtauksia lukuun ottamatta.

Hahmot ovat melko yksiulotteisia - heissä on kussakin yksi hallitseva piirre. On maaninen tutkija, jonka päämäärä on ainoastaan selvittää taudinaiheuttajan luonne keinolla millä hyvänsä. On opettaja, joka ajattelee vain lasten parasta eikä näe vaaratekijöitä ja kokonaiskuvaa. On tiukkapipo, kylmä sotilas, joka keskittyy pelkästään turvallisuus näkökantaan. Sitten on päähahmo Melanie, tartunnan saanut lahjakas oppilas. Hän on uhka, mutta samalla hänessä on lupaus uuteen tulevaisuuteen. Melanie, kaltaistensa tavoin, on erikoislaatuinen zombi. Hänellä on puhekyky ja äly, mutta zombien tavoin nälkä. Useimmat tarinan nälkäisistä eivät ole älykkäitä, mutta eivät myöskään afrikkalaisen tai haitilaisen kansanperinteen mukaisia hitaita zombeja, vaan varsin nopeita liikkeissään, mikä tekee hahmoista pelottavia. Vaikka kirja tuo hahmoista lähinnä pääpiirteet esiin, pientä kehitystä hahmoissa kuitenkin tapahtuu tarinan edetessä. Yhdestäkään hahmosta en varsinaisesti pitänyt ja kenenkään puolelle en varauksetta asettunut.

Wind
Arvosanat 418
Kirja-arviot 13
Viestit 601
joulukuu 20, 2016
8 / 10

Helppo- ja nopealukuinen sujuvasti etenevä dystopia, joka piti hyvin otteessaan. Tyylilaji osui kirjamakuni ytimeen ja ahmin kirjan pikavauhtia. Loppu oli pettymys ja toi vaikutelman, että kirjailijalta loppui aika ja hän rustasi viimeiset lauseet matkalla kustantamoon viemään käsikirjoitusta. Ei tämä mitään korkeakirjallisuutta ole, mutta hyvää viihdettä zombien ja dystopioiden ystäville. Pidin kovasti.

Herppi82
Herppi82
Arvosanat 115
Kirja-arviot 0
Viestit 0
huhtikuu 7, 2021
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
MARGO
MARGO
Arvosanat 356
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 6, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
mörrimöykky
mörrimöykky
Arvosanat 256
Kirja-arviot 12
Viestit 3
helmikuu 21, 2019
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
koi
koi
Arvosanat 346
Kirja-arviot 0
Viestit 0
marraskuu 21, 2018
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Salka
Salka
Arvosanat 680
Kirja-arviot 0
Viestit 1
elokuu 20, 2018
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
elokuu 28, 2017
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
toukokuu 22, 2017
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
tammikuu 6, 2017
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle