Sandman: Utujen vuodenaika (Sandman deluxe, #4)
Keskiarvo 4.14
4.14 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (42)
Kirjahyllytilastot

Sandman: Utujen vuodenaika

Neil Gaiman, P. Craig Russell, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III
Julkaistu: toukokuu 2016 (RW)
Alkuperäinen nimi: The Sandman: Season of Mists
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiasynkkä fantasia, sarjakuva

Ilmestynyt alun perin 1990–1991, kokoomateos 1992. Käsikirjoitus: Neil Gaiman. Piirrostyö: Kelley Jones, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Matt Wagner, Dick Giordano, George Pratt ja P. Craig Russell. Suomentanut Petri Silas. Sidottu.

"Pää Hornan ennemmin kuin orja Taivaan."

Rakastetut Coraline, Neverwhere, Tähtisumua ja Mirrormask olisivat ehkä riittäneet nostamaan Neil Gaimanin (s. 1960) yhdeksi vuosituhannen taitteen fantasian suurista äänistä. Merkitystä olisi korostanut, että aidon renessanssimiehen tavoin hän iskee tarinaa moneen mediaan painetusta sanasta kuunnelmien kautta elokuviin.

Gaiman oli kuitenkin ehtinyt jo 1980-luvun lopulla elvyttää DC Comicsin Sandman-hahmon. Myytit ja arkkityypit omaleimaisille oivalluksilleen naittamalla hän lunasti paikan samassa jatkumossa Homeroksen, Tolkienin ja ystävänsä Alan Mooren kanssa.

Sandman kulkee eri kulttuureissa eri nimillä kuten Morpheus ja Nukkumatti, mutta Gaimanin neronleimaus oli luoda kollektiivisen alitajunnan läpitunkema Unten Valtakunta ja mystisten, jumaliakin vanhempien Ikuisten suku.

Tähän häilyvään maisemaan ja hahmogalleriaan kuljettaa alkuperäiset Sandman-lehdet 21–28 ja tekijöiden työprosessia avaavaa bonusainesta sisältävä Utujen vuodenaika. Muun muassa Miltonin Kadotetusta paratiisista inspiraatiota uuttavan tarinan huippukohdaksi nousee Sandmanin vierailu Helvetissä, jonka isännän tehtävistä Lucifer on juuri luopunut.

muokattu 19.11.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Fullmetal AlchemistHabibiHopeanuoliKuolema: Elämisen kallis hintaWeed
Paikalla 4 jäsentä ja 56 vierailijaa
Darkki, neri, Skie, Pisania
Uusin jäsen: Antti Kujanpää
Jäseniä yhteensä: 9871