Edellisen päivän saari

Umberto Eco
fantasia > historiallinen fantasia
Edellisen päivän saari - Umberto Eco6.42

Alkuteos ilmestynyt 1994. Suomentanut Tuula Saarikoski. Sidottu, kansipaperi.

Umberto Eco ei petä lukuisia ihailijoitaan: Edellisen päivän saari on todellinen runsaudensarvi kirjaksi, yhtä aikaa mukaansatempaava historiallinen seikkailuromaani ja nykyaikaisen leikkisä kaunokirjallinen viitelabyrintti. Edellisen päivän saari on 1600-luvulle sijoittuva robinsonadi, tarina haaksirikosta. Päähenkilönä on nahjusmainen haaveilija Roberto de la Grive, joka ei osaa edes haaksirikkoutua kunnolla: vehreän saaren sijasta myrsky heittää hänet ankkuroidulle autiolaivalle, jonka uumenissa on yllätyksiä useamman romaanin verran.

Roberton muistiinpanojen avulla Eco luo villiä ajankuvaa Casalen piirityksestä 30-vuotisessa sodassa, Pariisin hovielämän kiemuroista, sympatiapulverin salaisuudesta ja meridiaanin metsästyksestä. Viimein selviää myös se, minne Jumala pani ylimääräiset vedet vedenpaisumuksen jälkeen.

Eco leikkii viitteillä eri aikojen kirjallisuuten aina uskonfilosofisista pohdiskeluista nykyajan agenttiromaaniin, mutta on kuitenkin pohjimmiltaan tosissaan: romaani maalaa muiden ansioidensa ohella kiintoisan kuvan 1600-luvusta, jolloin moderni tiede teki tuloaan, mutta ihmiset olivat vielä perinteisten uskomusten kahleissa.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: 1995
Kustantaja: WSOY
Tyylit: fantasiahistoriallinen fantasia
Alkuperäinen nimi: L'isola del giorno prima
Arvosanalla: 6.42/10
Arvosanoja: 12
Muokattu: joulukuu 06, 2017