Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa

@ Stephen Hawking
Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa - Stephen Hawking 8.00   2

Stephen Hawkingin menestysteos Ajan lyhyt historia ilmestyi 15 vuotta sitten. Siinä ajassa tietomme maailmankaikkeudesta on lisääntynyt valtavasti, mutta samalla on noussut esiin uusia arvoituksia. Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä miljardeja vuosia sitten, mutta miten sen tarina päättyy ja milloin? Pysäyttääkö vetovoima kosmoksen laajenemisen ja kääntää sen supistumiseksi, jolloin kaikki katoaa kaukaisen tulevaisuuden loppurysähdyksessä? Vai viekö voiton lopulta poistovoima, joka hajottaa kaiken kirjaimellisesti taivaan tuuliin kenties vielä kaukaisemman tulevaisuuden loppurevähdyksessä? 

Nykyfysiikan perustan loi Albert Einstein, joka muotoili 1910-luvulla yleisen suhteellisuusteoriansa. Se kertoo meille, millaisia ovat avaruus ja aika, ja miten ne liittyvät toisiinsa. Toinen fysiikan keskeinen kulmakivi on kvanttiteoria, joka kertoo millaisia aineen perusosaset eli hiukkaset ovat ja miten ne käyttäytyvät. Koko maailmankaikkeuden tutkimuksessa eli kosmologiassa nämä kaksi teoriaa lyövät kättä toisilleen: kaikkein suurimman kokonaisuuden hallitseminen edellyttää aineen kaikkein pienimpien osasten tuntemista. 

Tällä hetkellä fysiikan tutkimuksen tavoitteena on luoda Kaiken teoria, joka yhdistäisi tietämyksemme maailmankaikkeudesta, sen erilaisista osasista ja niiden välisistä voimista yhdeksi ja samaksi teoriaksi. Vaikka avoimia kysymyksiä on vielä paljon, Stephen Hawking uskoo vakaasti, että olemme jo paljon lähempänä määränpäätä kuin Ajan lyhyen historian ilmestymisen aikoihin. 

Ajan lyhyen historian kirjoittaja kertoo uudessa teoksessaan maailmankaikkeuden tutkimuksen linjoista ja valottaa tulevaisuudennäkymiä. Kokonaan värikuvitettu. Suom. Risto Varteva.



Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2003 (WSOY)
Alkuperäinen nimi The Universe in a Nutshell
Tietoja muokattu helmikuu 7, 2017
Muita teoksia kirjailijalta Stephen Hawking
Suuri suunnitelma 9.00   2
Avain maailmankaikkeuteen 5.00   1
Ajan lyhyt historia 8.62   8

Kirja-arviot & arvosanat

Darkki
Darkki
Arvosanat 289
Kirja-arviot 0
Viestit 3348
helmikuu 20, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle