Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa

Stephen Hawking
Julkaistu: 2003 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Universe in a Nutshell
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjaluonnontieteet

Stephen Hawkingin menestysteos Ajan lyhyt historia ilmestyi 15 vuotta sitten. Siinä ajassa tietomme maailmankaikkeudesta on lisääntynyt valtavasti, mutta samalla on noussut esiin uusia arvoituksia. Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä miljardeja vuosia sitten, mutta miten sen tarina päättyy ja milloin? Pysäyttääkö vetovoima kosmoksen laajenemisen ja kääntää sen supistumiseksi, jolloin kaikki katoaa kaukaisen tulevaisuuden loppurysähdyksessä? Vai viekö voiton lopulta poistovoima, joka hajottaa kaiken kirjaimellisesti taivaan tuuliin kenties vielä kaukaisemman tulevaisuuden loppurevähdyksessä? 

Nykyfysiikan perustan loi Albert Einstein, joka muotoili 1910-luvulla yleisen suhteellisuusteoriansa. Se kertoo meille, millaisia ovat avaruus ja aika, ja miten ne liittyvät toisiinsa. Toinen fysiikan keskeinen kulmakivi on kvanttiteoria, joka kertoo millaisia aineen perusosaset eli hiukkaset ovat ja miten ne käyttäytyvät. Koko maailmankaikkeuden tutkimuksessa eli kosmologiassa nämä kaksi teoriaa lyövät kättä toisilleen: kaikkein suurimman kokonaisuuden hallitseminen edellyttää aineen kaikkein pienimpien osasten tuntemista. 

Tällä hetkellä fysiikan tutkimuksen tavoitteena on luoda Kaiken teoria, joka yhdistäisi tietämyksemme maailmankaikkeudesta, sen erilaisista osasista ja niiden välisistä voimista yhdeksi ja samaksi teoriaksi. Vaikka avoimia kysymyksiä on vielä paljon, Stephen Hawking uskoo vakaasti, että olemme jo paljon lähempänä määränpäätä kuin Ajan lyhyen historian ilmestymisen aikoihin. 

Ajan lyhyen historian kirjoittaja kertoo uudessa teoksessaan maailmankaikkeuden tutkimuksen linjoista ja valottaa tulevaisuudennäkymiä. Kokonaan värikuvitettu. Suom. Risto Varteva.

muokattu 07.02.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Suuri suunnitelmaIhmisen jälkeen: Tulevaisuuden eläinkuntaHerra Tompkinsin uusi maailmaHerra Tompkins fysiikan ihmemaassaAjan lyhyt historia
Paikalla 1 jäsen ja 50 vierailijaa
Pirjo Raila
Uusin jäsen: Pirjo Raila
Jäseniä yhteensä: 9857