Uponneen jumalan uni

@ Sakari Peuranen
Uponneen jumalan uni - Sakari Peuranen 7.72   7

Kansikuva: Petri Hiltunen. Nidottu.

Treban Farrignialainen, kokenut praedor, kokoaa retkikunnan Borvariaan arkkivelho Ramenath Manadirin määräyksestä. Seurueen oppaaksi lähtee Satai, juoppo puoliverinen, jolla on pelissä enemmän kuin oma elämänsä. Hajanainen joukko ajautuu vastoinkäymisestä toiseen aarrejahdin viedessä heidät Jaconian paimentolaisten ja metsäläistenkin pariin. Mutta perääntyä ei voi, sillä heidän työnantajansa ei salli epäonnistumisia tai juonittelua selkänsä takana.

Uponneen jumalan uni sijoittuu sarjakuvataiteilija Petri Hiltusen luomaan Jaconiaan. Romaani kertoo elävästi ja aistivoimaisesti praedorien ankarasta arjesta maailmassa, jossa hengissä pysyminen voi olla kiinni enemmän sokeasta sattumasta kuin taidoista. Sakari Peuranen lisää näyttävästi oman mutaisen kynänjälkensä Praedor-kirjailijoiden joukkoon.



Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu helmikuu 6, 2018 (Vaskikirjat)
Tietoja muokattu kesäkuu 15, 2018

Praedor

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 19 kpl.

Kuninkaan lapset (Praedor #1) 7.56   27
Kuolleen jumalan palvelija (Praedor #2) 7.60   22
Koston merkki (Praedor #3) 7.14   22
Vanha Koira 7.42   26
Kirotun maan kulkijat 7.10   11
Kirotun maan ritari 8.50   6
Taivaan suuri susi 8.50   8
Käärmetanssija 8.16   12
Koston kukkulat 8.14   7
Uponneen jumalan uni 7.72   7
Kahden maailman seikkailijat 8.20   5
Kuninkaan kotka 7.40   5
Verivartio 7.80   5
Tarinoita Jaconiasta 8.50   2
Helmiruhtinaat 8.00   2
Pitkien varjojen maa 8.34   3
Praedor 8.76   4
Villin magian maat 7.50   2

Kirja-arviot & arvosanat

Taru Väyrynen
Arvosanat 197
Kirja-arviot 28
Viestit 45
syyskuu 10, 2019
8 / 10

Kirja on hyvä, vaikka siinä on alatyylisesti puhuvia ihmisiä, ja se sisältää alatyyliin kuuluvia elementtejä pieruhuumorista alkaen. Uponneen jumalan uni on hyvin kirjoitettu, rakenteeltaan taitava, kiinnostavia henkilöhahmoja sisältävä, ja juoneltaan kiehtovan yllätyksellinen. Valittu tyylilaji ei myöskään estä sitä, että keskeiset henkilöt päätyvät eettisesti korkeatasoisiin ratkaisuihin, ja kirjasta aukeaa runsaasti mahdollisuuksia pohtia elämännäkemystään ja maailmankatsomustaan.

 

Metsän Otus
Arvosanat 15
Kirja-arviot 8
Viestit 2
elokuu 25, 2019
10 / 10

Uponneen Jumalan on Praedor sarjakuvien ja roolipelien tuottama rakkauden lapsi.

Hiltusen sarjakuvissa Ferronin ja Tiinan ryöstöretkeillä on useampia rikoskumppaneina, mutta tarinat ovat aina joko Ferronin tai Tiinan näkökulmasta. Kirjailija Sakari Peuranen tuo esille 8 Praedorin komppanian ja antaa jokaisella hahmolla oman äänen, motivaation sekä tarinan.

Arkkivelho Ramenath Manadir kokoaa itselleen joukon Praedoreita, joita johtaa entinen Ritari Päällikkö Treban Farrignialainen. Hajanainen joukko tuo esille Jaconian eri kulttuurit ja ominaispiirteet ryöstöretki kunnasta. Roistomainen Rotho, Punaisen Komppanian entiset palkkasotilaat Bora ja Blava, puoliverinen paimentolainen mutta täysjuoppo Satai. Kokeneiden ryöväreiden seuraksi liittyy Borvarian matkan ensikertalaisia eli pirun syöttejä kuten Alkemisti Seril, Dianel soturi sekä vuoristolainen barbaari Jarik Verenjuoja.

Jos kirjan tunnelmaa pitäisi verrata johonkin toiseen sarjaan, niin John Ostranderin Suicide Squad ja Uponneen Jumana Uni ovat kuin kaksi marjaa! Sakari Peurasen Praedorit ovat häijyimmistä häijyimpiä, luikeroisia, itsekkäitä ja maukkaan seksistisiä paskiaisia joiden iljettävyys on vain korrelaatio heidän erinomaisesta ammattitaidostaan.

Tiimidynamiikka vanhojen ja uusien Praedoreiden välillä, uskovaisten ja juoppojen, naisten sekä sikojen, entisten ritareiden ja barbaarien väliset suhteet tuovat luontevaa dialogia hahmojen kesken ja kokeneille Praedoreille on paljon opetettavaa junnuille. Kuvittele Seitsemän Samuraita tai Seitsemän rohketa miestä Jaconiassa! Tai mikseipä samalla Seitsemän veljestä?

Rottien hyödyntäminen Borvariassa, tehtävien jakaminen ja tiimin hajottaminen, villin magian vyöhykkeistä selviytyminen. Uponneen Jumalan Uni ei tule väsyttämään lukijaa vaan pitää sinut täysin hereillä tässä toiminnan täyteisessä eepoksessa.

Lue ensimmäiseksi Hiltusen sarjakuvat. Saat hyvän ymmärryksen sarjan luojan visuaalisesta tyylistä, mutta sitten lue tämä kirja niin ymmärrät miten kokeneet sekä keltanokkaiset Praedorit toimivat ryöstöretkillään. 

Tämä kirja on viiden höyryheinä nuuskan arvoinen lukukokemus ja paras huume päästäksesi Borvarian tunnelmaan. Kirja on täysin uusi, joten sinulla ei ole mitään hevon vitun tekosyytä olla ostamatta tätä kirjaa. 

Chemosh
Chemosh
Arvosanat 15
Kirja-arviot 6
Viestit 0
joulukuu 4, 2022
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Pakkis
Pakkis
Arvosanat 747
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 31, 2022
Antoi 3 / 10 arvosanan kirjalle
sterle
sterle
Arvosanat 1609
Kirja-arviot 2
Viestit 11
elokuu 15, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
TP
TP
Arvosanat 145
Kirja-arviot 6
Viestit 39
marraskuu 16, 2018
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 321
Kirja-arviot 14
Viestit 68
kesäkuu 9, 2018
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle