Alkuteos ilmestynyt 1932. Suomentanut I. H. Orras. Shakespeare-lainaukset Paavo Cajanderin ja Yrjö Jylhän mukaan.
1. painos: Tammi, 1944. – 2. painos: Tammi, 1962. Keltainen kirjasto 40. Sidottu, kansipaperi. – 12. painos 2012.
Valittu Tähtivaeltaja-lehden 1900-luvun tieteiskirjallisuuden Top 50-listalle 2000.
Englantilaisen yhteiskuntakriitikon alkuaan vuonna 1932 ilmestynyt, lähes pelottavasti toteutunut tulevaisuusprojektio, tieteisromaani maailmasta, jossa konekulttuuri on kehittynyt niin pitkälle, että ihmisen elämä syntymästä kuolemaan on tieteen keinoin ennalta kartoitettu ja jossa yksilöllisyyttä ei suvaita. Inhimillisiä tuntemuksia säädellään kiihottimilla tai vastamyrkyillä, kansalaiset ovat tiukasti luokiteltuja ja valvottuja. Uljaiden uusien ihmisten keskuuteen ilmaantuu kuitenkin lähes luonnollisella tavalla syntynyt ”Villi”, joka herättää heissä outoja ajatuksia ja kaipuita.
Aloita uusi keskustelu tästä kirjasta | Näytä kaikki keskustelut |
Aldous Huxley (1894–1963) oli englantilainen kirjailija. Hänen isoisänsä Thomas Huxley, itseoppinut biologi, oli Charles Darwinin aikalaisia ja tovereita ja hänen veljensä Julian Huxley oli kuuluisa biologi ja aatteellinen humanisti. Aldous itse ei ollut tutkija, mutta oli kiinnostunut tieteestä ja seurasi sitä hyvin laaja-alaisesti.
Huxleyn tunnetuin teos on antiutopia Uljas uusi maailma (1932). Se on George Orwellin Vuonna 1984 -teoksen ohella 1900-luvun kuuluisin dystopiaromaani.
Kirjallisuutta
Eila Pennanen: Tunnustelua. WSOY, 1965.
Jukka Koskelainen: Atlantiksen perintö. Tammi, 2000.
Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1. Toimittaneet Toni Jerrman ja Vesa Sisättö. BTJ Kirjastopalvelu, 2004.
Kirja-arvioita (3) |
---|
Kirjoittanut Vumpalouska (10.02.2008)
![]() Aldous Huxleyn "Uljas Uusi Maailma" on toinen klassisen tieteiskirjallisuuden pakko-lukea-poliittisista-yhteiskuntaspekulaatioista. Toinen on tietenkin George Orwellin "Vuonna 1984", ja kirjoja lukiessaan on syytä huomata, että ne ovat kiinnostavalla tavalla toistensa vastakohdat. Siinä missä Orwellin kirja sijoittuu lohduttomaan, painajaismaiseen yhteiskuntaan jonka asukkaille kuolema on ainoa pakokeino, Huxleyn luoma maailma on jollakin sairaalla tasolla utopistinen: ihmiset, kuuluivatpa ... (lisää)
|
Kirjoittanut celeblith (10.10.2013)
![]() Luin kirjan joskus lukioaikana kun arvottiin kirjaesittelyä varten jokaiselle kirja. Ja mikä arpaonni! Kirjahan oli todella hyvä. Alkuun meni hetki tajuta kirjan maailma ja termejä, kirja oli hyvin erilainen kuin mitä olin aiemmin lukenut. Ehkä juuri siksi pidin siitä.
|
Kirjoittanut Dyn (19.11.2012)
![]() Klassikko, joka kuuluu jokaisen scififanin yleissivistykseen. Iästään huolimatta kirja on kestänyt aikaa ja toimii hyvin myös nykylukijalle.
|